28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe analyse | Algehele staking: Brevet van onvermogen van alle partijen

HomeMediaAmigoe analyse | Algehele staking: Brevet van onvermogen van alle partijen
Errol Cova, hier met microfoon, sprak gisteravond de leden toe in het SSK-gebouw.
Errol Cova, hier met microfoon, sprak gisteravond de leden toe bij SSK

De vakbondcentrales SSK en CGTC tezamen met de nietgeallieerde vakbonden hadden gisteren een algehele staking uitgeroepen. Drie weken lang was het probleem het arbeidsgeschil tussen werknemers en aannemers die op het Isla-terrein werken.

Ze zaten in een impasse over de vergoeding over de jaren 2014 en 2015, de jaren dat er over de cao onderhandeld werd. De onderhandelingen dreigden vast te lopen en een aantal vakbondsleiders wilden graag een algehele staking uitroepen, om te laten zien waartoe ze in staat zijn.

Een dispuut tussen bedrijven en hun werknemers binnen een sector geeft niet genoeg draagvlak om een algehele staking te rechtvaardigen voor de andere bonden en de gemeenschap.

Om steun te vinden werden twee ‘principiële redenen’ toegevoegd aan het voornoemde dispuut. De Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten en een Ministeriële Beschikking (MB) van de minister van Justitie met betrekking tot samenscholing.

1. De cao tussen een aantal leden van de AAV en hun werknemers: De partijen zaten sinds 2015 om de tafel en konden niet tot een overeenkomst komen:

Twee jaar lang konden de onderhandelaars elkaar niet vinden. Dat zegt veel over de onderhandelingsen leiderscapaciteiten van zowel de AAV als de SGTK. Ze kunnen blijkbaar geen van beide een akkoord verkopen aan hun achterban. Frappant is dat het onder druk wel kan. Waarom laten beide partijen het zover komen? Nu is er blijkbaar wel financiële ruimte om aan de wensen van de vakbond tegemoet te komen!

2. De Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten (hierna de ‘Lv’):

De vakbondsleiders en -adviseurs stelden dat voornoemde landsverordening er zonder hun medeweten en zonder enige vorm van inspraak doorheen gejast is door de regering. Ook nemen ze het de regering kwalijk dat de Sociaal Economische Raad (SER) niet gehoord is. De SER wordt alleen gehoord als een verordening sociale en/of economische gevolgen heeft voor de gemeenschap.

De Lv is slechts een financiële ordening van bedrijven en stichtingen die of de overheid als aandeelhouder hebben, of afhankelijk zijn van overheidssubsidie. De SER hoeft dus niet gehoord te worden. Dit argument van de vakbond slaat dus nergens op. De stelling dat de vakbonden van niets wisten houdt ook geen stand. De Amigoe heeft vorig jaar al over deze Lv geschreven. Zowel over de aankondiging van de behandeling van de Lv in de Staten, als over beantwoording van vragen van Statenleden aan de minister en uiteindelijk over de aanname van de wet met algemene stemmen. Het is aan te bevelen dat de vakbondsleiders de Amigoe gaan lezen!

Als de vakbondsleden en hun adviseurs hun huiswerk hadden gedaan, hadden ze ten tijde van de behandeling van de Lv hun onvrede kenbaar kunnen maken. Niet via een algehele staking. Erger is nog dat MFK-Statenlid Sithree van Heydoorn tijdens het Statendebat niet tegen de landsverordening heeft geprotesteerd. Van Heydoorn is immers bestuurslid van vakbond SEU, de vakbond voor werknemers van Aqualectra. Dezelfde vakbond die Aqualectra gisteren lamgelegd heeft omdat ze het niet eens zijn met de Lv.

Vervolgens laat Shon Ma Isidora in een interview met TV Direct weten dat de vakbonden zelf hebben gevraagd aan de overheid om paal en perk te stellen aan het spenderingsgedrag van de overheids- nv’s en -stichtingen. Ambtenarenbonden zoals Abvo, Sitek en Napb waren er moe van dat de ambtenaren altijd het haasje zijn.

Het is verder ook de vraag of de regering de juiste weg heeft behandeld om haar dochtermaatschappijen in het gareel te krijgen. Het vennootschapsrecht biedt op dit gebied voldoende middelen. Bedrijven organiseren via een landsverordening is ridicuul. Hopelijk gaat de minister van Financiën zich hierover bezinnen. En gaat de overheid voor zichzelf uitvinden of we te maken hebben met bedrijven zoals geregeld in ons vennootschapsrecht of met overheidsdiensten. Alle twee tegelijk kan niet!

3. MB van de minister van Justitie:

De vakbonden die een maatregel van openbare orde van de minister van Justitie zien als een beroving van vrijheid van meningsuiting en het recht van protesteren, zijn duidelijk 30 mei 1969 vergeten. Het is bekend – en ook nu weer bewezen – dat de vakbonden goede bedoelingen hebben met hun protesten, maar dat er altijd individuen zijn die ze niet kunnen controleren en die van de omstandigheden misbruik maken om relletjes te schoppen. Twee fotografen van de Amigoe hebben dat aan den lijve ondervonden toen ze bedreigd werden door actievoerders. Blijkbaar is de persvrijheid niet zo belangrijk voor bepaalde activisten. Het besluit van de minister is ook pas genomen nadat er brandjes waren gesticht bij Post 5 en er zelfs een auto uitbrandde.

Vakbonden lijken van mening te zijn dat de vrijheid van demonstreren belangrijker is dan de veiligheid van de gemeenschap. Gelukkig denkt de minister hier anders over.

Cova:

Het hele verloop de afgelopen weken werpt ook vragen op over de rol van Errol Cova bij deze acties. Cova, die lang van het politieke- en vakbondstoneel was verdwenen en zich op de achtergrond bezighield met advisering, stond de hele week prominent op de voorgrond. Is hij bezig aan een comeback? De tijd zal het leren.

Conclusie:

Het lamleggen van Curaçao was nergens op gebaseerd. Een aantal vakbondsleiders (of adviseurs) heeft door manipulatie van hun achterban, om hun falen te verbergen, hun leden zover kunnen krijgen de economie plat te leggen. Het bedrijfsleven heeft door zijn onbekwaamheid de vakbonden de kans geven om bij de werknemers het gevoel te creëren dat ze met hun rug tegen de muur stonden.

Het is verder duidelijk dat de vakbonden, althans bepaalde leiders, coûte que coûte het eiland wilden platleggen. Als ze verschenen waren bij de vergadering met de regering en het bedrijfsleven op dinsdag of woensdagavond had hetzelfde bereikt kunnen worden als in vergadering aan het einde van de algehele stakingsdag gisteren. Alleen dan zonder schade aan de gemeenschap en de economie.

Bron: Amigoe

6 reacties

  1. Wat rest u? Het generaliseren is makkelijk. Elk land/Eilandje krijgt de de overheid die hun toekomt. Wie bent u om bij voorbaat de totale bevolking te veroordelen. Feit is, dat het hier om democratie gaat. Ongeacht wie wordt gekozen. Ook u, kan en kon zich kiesbaar stellen.

  2. De voorzet is gegeven met deze oplossing. Particulieren zijn bereid geld te geven voor een gunst van de bonden. Voila, dat is precies waar Corollo c.s. op uit zijn. Vakbondsbonzen in de politieke partijen, goud geld hoor.
    Een overvloed aan partijtjes zodat de Coalitie van het Kwaad gemakkelijk kan ontstaan. Ofwel door weggeven van een onbenullig ministerschapje, ofwel door te profiteren van partijen die de kiesdrempel niet halen en hiermee zorgen voor ongekende hoeveelheden restzetels. En die gaan dan weer naar de grootste partij.
    Maffia rules. Nu al, nog voor de verkiezingen.
    Goisco zal zich in de toekomst nog dikwijls voor het hoofd slaan. Als zijn koelhuizen weer eens warm worden. “Wat schuift het?” Wordt de hamvraag op Curacao.

  3. @ Jomano,

    Wellicht dat degenen die ontevreden zijn voortaan eens wat na gaan denken alvorens hun stem weer te verkopen voor een fles whisky of 100 NAF.
    Men is ontevreden, maar vergeet gewoon dat ze daar zelf de oorzaak van zijn.
    Kan er dus geen medelijden mee hebben.
    En nu gaat men vrolijk weer op een lading criminelen stemmen. Tja, wat denk je dat daar het gevolg van zal zijn ?

  4. En hier word ook weer duidelijk dat het niet om de feiten ging,maar om het hele eiland te destabiliseren te terroriseren en te sabateren, en wie is daar nou toevalig al vanaf september 2012 al volop mee bezig, ja goed geraaien Gerrit de Raaf in opdracht van zijn geldschieters waaronder de belangrijkste en grootste Corralo & Robby dos Santos etc, miljoenen moet Gerrit nog terug betalen en dat kan alleen maar via de macht op Curcrim. Veel succes met het stemmen op een Narsict en Pathologische beroeps leugenaar op 30 september 2016.

  5. Goede analyse van de Amigoe, maar ook zij gaan aan het feit voorbij dat het overgrote deel van de werknemers van overheidsbedrijven gewoon ontevreden zijn. Na 10-10-10 is er gesjoemeld in de entiteiten en haar structuren. Geen haan die er naar kraait. Demotivatie is ten top. Incapabele directies, commissarissen die er niets van begrijpen, zweverige beslissingen, procedures die niet lopen, etc. Dagelijkse gang van zaken. Corporate governance werkt niet. Het is één pot nat gebaseerd op belangen en relaties. Met deze wet moeten de schuldigen direct aansprakelijk gesteld worden. Het is toch te gek voor woorden dat een civiele enquete onrechtmatigheden in een overheids nv aan de kaak moet stellen. Het lamleggen was op niets gebaseerd, maar had wel een reden. Pure onvrede en niet wetend hiermee om te gaan vlak voor de verkiezingen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties