29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:40

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaAmigoe | Ahata waarschuwt voor ‘ernstige negatieve gevolgen’ all inclusive-wet

Amigoe | Ahata waarschuwt voor ‘ernstige negatieve gevolgen’ all inclusive-wet

Ahata waarschuwt voor ‘ernstige negatieve gevolgen’ all inclusive-wet
Ahata waarschuwt voor ‘ernstige negatieve gevolgen’ van all inclusive-wet

ORANJESTAD — Het voornemen van de regering om het all inclusive-toerisme via het bestaande vergunningensysteem aan banden te leggen kan ‘ernstige financiële gevolgen’ voor het Land hebben.

Hotelorganisatie Ahata waarschuwt dat als de betreffende wetgeving ‘onconstitutioneel’ blijkt te zijn, het Land aansprakelijk wordt gehouden voor de financiële schade die hotels hiervan ondervinden.

Een hotel dat haar kamers met toeristen wil vullen en daarin wordt belemmerd door beperkingen die de regering oplegt, verliest omzet. “Want een kamer die via het all inclusive-concept gevuld had moeten worden, wordt niet gevuld op een andere basis, de kamer blijft eenvoudigweg leeg”, stelt Ahata. Het omzetverlies is dus een direct gevolg van deze onwettige wetgeving en het betreffende hotel kan de overheid dus aansprakelijk stellen voor het verlies.

Discriminatoir

De voorgestelde wetgeving is volgens Ahata ook nog eens discriminatoir, omdat bestaande all-inclusive-hotels ten onrechte worden bevoordeeld. “Want ze krijgen nooit meer concurrentie dan ze al hebben.” De hotelorganisatie waarschuwt dat de grondwet toetsing van wetten door de rechter toestaat. “En als een wet onconstitutioneel blijkt, dan zal de rechter deze wet ongeldig en niet-verbindend verklaren.”

Financiële consequenties

Ahata ziet nóg een mogelijke negatieve financiële consequentie voor hotels, als de wetgeving voor regulering van het all inclusive-toerisme realiteit wordt. “Als banken zien dat de regering zich op deze manier bemoeit met het bedrijfsleven in Aruba, dan wordt het risico om hier te investeren hoger, stijgt het rentetarief voor investeringen en gaan de verzekeringspremies omhoog”, aldus de hotelorganisatie. Het verschil in rentetarief en premies is volgens Ahata een ‘direct verlies’ voor de hotels waarvoor de overheid ‘directe aansprakelijkheid’ draagt.

Bezit verkopen

Ten slotte ziet de hotelorganisatie ook negatieve consequenties voor hoteleigenaren die hun bezit willen verkopen. “Als all inclusive-partijen worden uitgesloten als koper, dan daalt de waarde van het hotelbezit vergeleken met de situatie waarin de regering niet ingrijpt. Opnieuw stelt de regering zich hiermee open voor aansprakelijkheid van het prijsverschil.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

 1. Oh, je bedoelt dus met authentiek die paar schuren die er vroeger stonden, dat zal inderdaad veel toeristen gaan trekken! Ga vlug je moeder verschonen, want volgens mij is het er weer uitgekletterd.

 2. @Freek (*)(*)(*)(**)

  Wellicht nuttig om straks op je zesde verjaardag een verklarend woordenboek – als cadeau – te vragen. Het woord: “authentiek” begint met een A, daarom staat het op een van de eerste bladzijdes.

  Maar beter nog, zoek eerst de betekenis van “alfabetisch-lexicografisch” op. Dat scheelt een paar uurtjes in het zoeken. Het staat bovendien vóór het woord authentiek. Dus je verliest geen kostbare speeltijd met je vriendje Gerrit.

  En… denk eraan: handen wassen ná het plassen!

 3. Had Oranjestad ooit een authentieke binnenstad? Dat heeft Willemstad maar daar komt in vergelijking met Aruba geen Amerikaan op af, dus.
  Was getekend Freek ****.

  (Achternaam vervangen ivm privacy beleid)

 4. Oduber krijgt de toeristen niet naar Oranjestad.

  De binnenstad van Aruba heeft geen ziel meer. Inplaats van vervallen panden te restaureren en een schilderachtige sfeer te scheppen met kleine straatjes, authentieke pandjes en afwisselende detailhandel en horeca, is gekozen voor shopping-centers dichtbij de hotels. Alle aandacht ging naar de “strips” bij de hotels.

  Bulldozers en de sloperskogel hebben de authenticiteit van de binnenstad zorgvuldig vernietigd. De overgebleven detailhandel en horeca kreeg geen klanten meer en derhalve geen omzet. A1 straten veranderden in Z1 straten.

  De detailhandel en horeca dicht tegen de hotels aan hebben geen last van omzetverlies.

  De oude binnenstad dáár worden zware verliezen geleden. De trams – op zich een leuk idee – weren de mobiliteit in de hoofdstraat. De stad sterft verder uit. Er is geen goed afwisselend aanbod van produkten meer. Winkels worden om 18 uur gesloten en na die tijd is het helemaal dood, morsdood.

  Valt er nog wat te redden: nee, ook niet als hotels gedwongen worden om oude concepten te blijven volgen. Toeristen willen sfeer, afwisselend winkelaanbod en dito horeca. De binnenstad van Oranjestad is een kerkhof geworden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties