27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | ‘93 miljoen gulden aan Logeergastenbelasting innen’

HomeMediaAmigoe | ‘93 miljoen gulden aan Logeergastenbelasting innen’
‘93 miljoen gulden aan Logeergastenbelasting innen’
‘93 miljoen gulden aan Logeergastenbelasting innen’

WILLEMSTAD — Nadat afgelopen week Financiënminister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) in de media had gesteld dat er nog ongeveer 100 miljoen gulden aan Logeergastenbelasting (LGB) uitstaat, die door hotels en andere accommodaties niet is voldaan, vult de minister van Economische Ontwikkeling Stanley Palm (Pais) desgevraagd aan:

“Het betreft naar ik begrijp een substantieel uitstaand bedrag van nog 93 miljoen gulden. Zoals bekend valt de inning daarvan onder de Landsontvanger.”

Minister Palm benadrukt de noodzaak van inning van deze gelden aangezien er ‘nu een toerisme-masterplan gereed ligt’ (Palm heeft onlangs het concept-‘Tourism Master Plan 2015-2020’ in ontvangst genomen, red.), waarin onder andere de aanbeveling wordt gedaan om 40 miljoen dollar voor de komende vijf jaar uit te trekken en in de toeristische sector te investeren.

Deze investering dient om de implementatie van de strategie zoals deze in het masterplan is uiteengezet, te faciliteren. Zo wordt een grote investering beoogd voor de marketinginspanningen voor aanvullende heroriëntering op de Amerikaanse markt.

Volgens de minister is er sprake van een voorstel waarbij het Curaçaose toeristenbureau CTB voor deze investering een lening aangaat en tevens geopperd wordt dat het CTB de banken zou moeten benaderen. Zoals bekend krijgt het CTB op jaarbasis 30 miljoen gulden aan overheidssubsidie voor de promotie van het eiland als vakantiebestemming. Dat bedrag wordt voor een belangrijk deel gegenereerd door de inkomsten aan Logeergastenbelasting.

Minister Palm wijst er dan ook op dat met de inning van het uitstaande bedrag een lening overbodig wordt. Dat de inning van de LGB moeizaam verloopt, blijkt ook uit het archief van deze krant.

Zo is de Raad van Toezicht (RvT) van het CTBbestuur, de Curaçao Tourism Development Foundation (CTDF), twee jaar geleden nog in en rechtszaak die in hoger beroep diende, in het gelijk gesteld. Het ging hier om een flinke naheffingsaanslag voor inning van de LGB.

De hotels meenden dat er sprake was ‘van schending van het gelijkheidsbeginsel’. Op dit standpunt hadden zich in het verleden meerdere grote hotels en resorts gesteld. Verschillende general managers hebben in het verleden aangegeven het bedrag, in afwachting van de uitkomst van de gevoerde rechtszaken, niet te hebben afgedragen maar opzij te hebben gezet. Het twistpunt was dat er vroeger vrijstellingen voor grotere hotels van internationale ketens werden gehanteerd. Deze zouden vaak een uitzonderingspositie krijgen en van betaling worden gevrijwaard onder de zogenoemde ‘roomtax holiday’ regeling, vandaar dat men zich op het gelijkheidsbeginsel beriep. Deze regeling is inmiddels al geruime tijd afgeschaft.

Zoals door de Amigoe herhaaldelijk gemeld, werd er onder het kabinet-Schotte een begin gemaakt met het innen van achterstallige Logeergastenbelasting ofwel roomtax. Dit omdat de roomtax voor álle lokale hotels ging gelden. Zo kregen verschillende hotels en resorts naheffingen toegestuurd waarop men een gang naar de rechter inzette.

De juridische discussie zou na wetswijziging overbodig worden, aangezien deze wet met ingang van januari 2013 van kracht werd waarbij de LGB van 7 procent om werd gezet naar 7 procent omzetbelasting. Dit betekent dat de omzetbelasting, zonder uitzondering, van kracht is voor alle hotels en resorts.

Binnen de belastingontvangsten is de Logeergastenbelasting nog niet vervangen door een alternatieve voorziening in de omzetbelasting en wordt derhalve voorlopig nog als afzonderlijke component gehandhaafd.

Minister Palm haalt tevens aan dat de overheid hierover door het Gerecht meermaals in het gelijk is gesteld en meent dan ook dat deze belastingverplichtingen voor iedereen gelden, waaronder ook andere accommodaties die gasten op het eiland accommoderen, zoals appartementhouders.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Nederland ligt op de loer Rita Verdonk had het op haar 1e bezoek aan Curacao al verteld Curacao is 1 heel rijk land alleen als iedereen belasting betaald.
    Griekenland was ook zo slordig met belasting innen kijk nu hoe het daar gaat.Wanneer wij weer in financiele problemen komen duurt niet lang meer
    neemt Nederland om te redden wat te redden valt.NOS MES NO POR!!!!!!!!!!!!! vertrekken alle boevenbende zitten wij hier in de pinarie.

  2. In het zelf gecreëerde woud van uitzonderingen en vriendjes benadering, heeft men zich verstrikt, en “anderen” ontlenen daar rechten aan.
    Buiten dat, het is genoegzaam bewezen op Curaçao dat als je nu maar lang genoeg niet betaalt dat er dan op een gegeven moment of een kwijtschelding volgt, dan wel een gunstiger regeling. Deze 93 Miljoen die gaan wij nooit in zijn geheel innen, let maar op!

    Zo gaat het bij belasting schulden, bij openstaande boetes, bij Aqualectra zaken (inclusief mega diefstal bij WTC) en ga zo maar door. Niet betalen loont zich op Curaçao. Dit is uiteraard niet voor de gewone man, die moet wel betalen. Het stinkt overal op Curaçao, van de incompetentie, van de onderhandse deals en de vriendjes politiek en overal zit men met de fikken in de kassa.

  3. Er ligt dus 93 miljoen op straat.
    Tegelijkertijd zet de belastingdienst een enorme hoeveelheid mensen in om de OB te controleren. Moeten alle ondernemers verplicht een nieuwe kassa kopen en worden daarbij een immense poot uitgedraaid. Een slimmerik bij de belastingdienst vond het noodzakelijk om dit uit te besteden aan wat vriendjes en zo betaal je dus nu 1800 NAF voor een kassa welke normaal 120 NAF kost ! Heb je een wat uitgebreider systeem nodig dan kan het oplopen tot 15,000 NAF !!!!
    En ondertussen hebben de chinese toko’s nog altijd een dubbel systeem, een verzegelde kassa op te toonbank en een geldbakje eronder. De ene keer slaan ze het wel aan, de andere keer niet.
    Oftewel, het hele systeem van de verzegelde kassa’s werkt niet, maar een paar bedrijven hebben maar liefst 20 mijoen in de schoot geworpen gekregen (verkoop van verzegelde kassa’s).
    En dit alles om een bedrag van 8 miljoen NAF (OB) op te kunnen halen !!!
    Wie even uitrekent wat al die ambtenaren kosten kan de conclusie trekken dat dit niet echt kosten effectief is.
    Men had beter die 93 miljoen op kunnen gaan halen, vervolgens btw in moeten voeren en dan waren ze van alle problemen afgeweest.

  4. Helemaal mee eens. Ook ik heb de fout gemaakt PAIS te stemmen, maar die fout maak ik geen 2e keer. Geen idee op wie ik zou moeten stemmen, maar PAIS in ieder geval niet.

  5. De vraag is; Sinds wanneer heeft de Curaçaose overheid (voor 10-10-’10 ook de Antilliaanse overheden) de eigen regels gehandhaafd? Overheidsregels worden alleen gehandhaafd als het in hun straatje ligt. Dan rijst de logische vraag; Hoeveel geld hebben diegenen die vóór 10-10-’10 en nu heden ten dage verantwoordelijk waren (en nu nog zijn) voor het NIET innen van de LGB toegestopt gekregen? Dat is nochtans de enige reden (die zelfs een leek zou kunnen bedenken) dat er nog zoveel achterstallig belastinggeld op straat ligt. Moeizaam m’n reet!

  6. Als Stanley Snoepreis Palm eens een maandje ging werken in plaats van naar allerlei peperdure zinloze internationale conferenties te gaan dan levert dat meer op.

    Palm en Rosaria zijn de reden dat ik en velen met mij spijt hebben van stemmen op Pais. Totaal nutteloze figuren van een nog nuttelozer partij.

  7. Steeds duiken van die waanzinnige bedragen op die op straat zouden liggen? Waarom is dat zo? Wordt er niet geïnd, of onvoldoende en wie zijn uitgezonderd van betaling? Het kan toch niet aan de burgers liggen of aan de belastingdienst? Handhaaft de overheid de eigen regels niet? Het zou goed zijn als de oorzaak van al die zwevende gelden duidelijk en feitelijk werd weergegeven. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties