26.4 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Tweede Kamer niet overtuigd van Gemenebest-voorstel

HomeMediaAmigoe | Tweede Kamer niet overtuigd van Gemenebest-voorstel

door Amigoe- correspondent Otti Thomas

Tweede Kamerlid Bosman (VVD) tijdens het debat donderdag met minister Plasterk en SP’er Ronald van Raak als aandacht toehoorder. | FOTO RENÉ ZWART
Tweede Kamerlid Bosman (VVD) en SP’er Ronald van Raak | FOTO RENÉ ZWART

DEN HAAG — De VVD en SP konden de andere partijen gisteren niet overtuigen dat een Gemenebest-constructie voor betere verhoudingen zal zorgen tussen de vier landen van het Koninkrijk. Ze hopen echter dat ze hiermee Curaçao en St. Maarten kunnen stimuleren om met een eigen visie op de toekomst te komen, zoals Aruba al eerder deed.

De initiatiefnemers André Bosman (VVD) en Ronald van Raak (SP) gaven gisteren een toelichting op hun voorstel aan leden van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties, inclusief hun eigen partijen die werden vertegenwoordigd door Joost Taverne (VVD) en Michiel van Nispen (SP).

Een Gemenebest is volgens hen een verbetering van de huidige situatie waarin de autonomie van de vier landen in strijd is met de waarborgfunctie uit het Statuut.

“In de huidige situatie wurgen we elkaar. Als we van elkaar houden, moeten we elkaar los kunnen laten”,

zei Bosman. Partijgenoot Taverne was het daarmee eens.

“De waarborgfunctie is een deel van het probleem. We helpen een land niet om zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen, als is vastgelegd dat Nederland de boel opruimt wanneer het mis gaat”, zei hij.

Van Raak sprak de vrees uit dat de vier landen in het Koninkrijk in de toekomst helemaal niets meer met elkaar te maken willen hebben als het Statuut tot ruzies, spanningen en verwijten van racisme en neokolonialisme blijft leiden.

“Het Statuut is een echtscheidingsdocument dat moest leiden tot zelfstandigheid van de voormalige koloniën. Het wordt tijd voor een huwelijkscontract”,

zei Van Raak.

“Het Statuut zorgt voor gedoe, geruzie en gerommel”, zei ook Van Nispen.

In een Gemenebest zouden de landen naar het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk zelf kunnen beslissen op welke terreinen ze samen willen werken, al wilden Bosman en Van Raak niet te veel concrete voorbeelden noemen omdat juist dat gezamenlijk moet worden bepaald.

Ze kregen enige steun van de PVV. Sietse Fritsma noemde een Gemenebest beter dan de huidige situatie, maar had vooral kritiek op het VN-Handvest waarin Nederland als voormalige kolonisator grote verantwoordelijkheid draagt voor voormalige koloniën. Hij kondigde aan om voor de tweede keer die afspraak van tafel te willen krijgen met een motie.

Vrijblijvend

PvdA, ChristenUnie, D66 en CDA erkenden gisteren dat er sprake is van spanning binnen het Koninkrijk, maar vrezen een grote mate van willekeur bij een Gemenebest.

“Als het binnen een huwelijk niet schuurt, dan duidt dat meer op onverschilligheid dan op betrokkenheid. Waarom zou je de mogelijkheden om iets voor de bevolking te doen opgeven? Hoe ga je armoede en corruptie aanpakken binnen een Gemenebest?”,

zei Gert Jan Segers, die behalve zijn eigen ChristenUnie ook D66 en het CDA vertegenwoordigde.

Roelof van Laar van de PvdA omschreef een Gemenebest als te vrijblijvend, waarbij de wens tot samenwerking te veel afhangt van de coalities die er zijn in het Caribisch gebied, maar ook in Nederland. De huidige coalitie van PvdA en VVD wil misschien wel samenwerken, maar dat is anders bij een coalitie van VVD en PVV, zei hij.

Zowel Van Laar als Segers benadrukte dat het initiatief bovendien bij de Caribische landen ligt. Politici op Aruba wezen het Gemenebest deze week af, maar uit Curaçao en St. Maarten werd geen officiële reactie vernomen.

PS-Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe reageerde alleen in de media met de uitspraak ‘dank je de koekoek’ om aan te geven dat hij er weinig voor voelde. Het is een teken dat de andere landen genoegen nemen met het Statuut, zeiden Van Laar en Segers.

“Zelfs politici die pleiten voor onafhankelijkheid geven aan dat ze dat pas over tien jaar willen. Dat doen ze al een tijdje”,

zei Van Laar. Hij wees ook op het feit dat de evaluatie van de staatkundige structuur nog plaats moet vinden.

“Als de Tweede Kamer een standpunt inneemt over het Gemenebest dat gaan we daar onbewust naar toe werken en beïnvloeden we de relatie.”

Bosman en Van Raak gaven gisteren aan dat ze de discussie over het Gemenebest nuttig vonden, ook al kregen ze weinig steun.

“Ik ben blij met dat de discussie in gang is gezet. Ik hoop dat de andere landen toch zullen reageren. Hoewel het onderwerp niet op de agenda van het volgende Interparlementair Koninkrijksoverleg staat, zal ik het in de ontmoetingen wel ter sprake brengen.”

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Het Statuut een echtscheidingsconvenant? Uit de duim gezogen pour besoin de la cause. Vrijwillige samenwerking in een Gemenebest? Lubida. ‘Ik zal loslaten’ is het devies van Nederland (VVD&SP). We zijn weer terug bij Jesurun d’Oliveira en Van der Grinten: weg met de ‘Antillen’ en dat met voorbijzien aan het Handvest van de VN? Dat zou pas een afgang worden als Nederland dat Verdrag ook al eenzijdig gaat opzeggen. Gisteren vonniste de Rechtbank Den Haag twee jihadisten. De dame die strijders ronselde werd vrijgesproken. De rechter stelde dat het lastig is de dunne scheidslijn tussen de vrijheid van meningsuiting en geloof te ontdekken. Wanneer gaat het verboden werven over in het beschermde uitdragen van religieuze en politieke denkbeelden? Vast staat dat F. frequent en dwingend sprak over het kalifaat en de wenselijkheid van sterven als martelaar. Dat zou je kunnen zien als ‘ideologisch rijp maken’ van rekruten, wat de wetgever nadrukkelijk strafbaar heeft willen stellen. Tegen haar was vier jaar cel geëist. Haar echtgenoot werd tot drie jaar veroordeeld, omdat hij aan de gewapende strijd met de IS had meegedaan. Nederland volgt een vergelijkbaar verleidingsproces om de eilanden over te halen te handelen in strijd met het Handvest van de VN. De VVD, de PPV en de SP geloven vurig dat Nederland beter af is zonder de eilanden en zijn kennelijk bereid het VN Handvest te vergeten. Dit lijkt ons onbehoorlijk. Er is zelfs geen sprake meer van moreel steunen. Er lijkt sprake van strafbaar ronselen in een andere context, namelijk aanzetten tot verboden handelingen in strijd met het VN Handvest. De kern van de rechtsstaat is dat recht en wet voor iedereen gelden – en dat ook de overheid zich daaraan houdt. Nu het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden aangifte gedaan heeft tegen de top van het ministerie van Financiën wegens ontoelaatbare beïnvloeding van getuigen, kan Nederland wellicht worden aangesproken wegens ontoelaatbare politieke beïnvloeding van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers in strijd met het VN Handvest? Iets voor advocaat Spong?

  2. Ik kan gewoon niet begrijpen wat deze Politici nu niet snappen van het feit dat alle Antillianen nog steeds Nederlanders zijn – elke keer weer willen ze smoesjes verzinnen om interessant te doen alsof ze zo de Antillen kunnen wegfluiten-wil je veel besparen? he Politoici-begin dan maar eens bij de MAROKANEN en Turken die de pot leegzuigen zonder Nederlander te zijn.En hou nu eens op met al die onzin – pak datn alle Corruptie met harde-echt harde hand aan—OOK IN EIGEN NEDERLAND waar keer op keer politicie er met de pot vandoor gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties