27 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Ambtenaren weigeren WTC-gebouw in te gaan

Vlnr demissionair minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) in gesprek met Abvo-bestuurslid Kenneth Bremer en Abvo-voorzitter Wendy Calmes.
Vlnr demissionair minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) in gesprek met Abvo-bestuurslid Kenneth Bremer en Abvo-voorzitter Wendy Calmes.

WILLEMSTAD — Demissionair minister Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) eist op zeer korte termijn van de eigenaren van het WTCgebouw te Piscadera een plan van aanpak om de geconstateerde problemen in het gebouw op te lossen.

Het gebouw heeft met diverse problemen te maken.
Zo beschikt het verbouwde gedeelte van het WTC niet over een bouwvergunning, is het elektriciteitsnetwerk nooit goedgekeurd, terwijl er ook sinds 2011 niet is voldaan aan een serie voorwaarden van de brandweer om het gebouw brandveilig te maken.
Leden van de ambtenarenvakbond verzamelden zich vanochtend vroeg voor de WTC-ingang.
Ze stellen dat het gebouw te onveilig is om er nog in te werken.
Sinds vorige week weigert een deel van de werknemers te werken, na een incident waarbij door het doorbranden van een transformator de stroom uitviel en rook zich door het gebouw verspreidde.
Van der Horst vroeg na het incident aan zowel de brandweer, als de overheidsdienst Openbare Werken (OW), of het gebouw veilig was op het gebied van stroomvoorziening en brandveiligheid. De minister kreeg gistermiddag antwoord van beide overheidsinstanties.
Uit het antwoord van OW blijkt dat de verbouwing van het WTC nooit is goedgekeurd.
Er is wel een aanvraag ingediend, maar WTC heeft nooit de betrokken documenten overhandigd. Ook is de stroomaansluiting nooit gekeurd.

“Zonder deze keuring kan je nooit door Aqualectra worden aangesloten.
Maar het gebouw is toch gedeeltelijk aangesloten op het Aqualectra-netwerk.
In zijn beginperiode heeft het gebouw op generatoren gewerkt.
Op dit moment draaien bepaalde servers van de overheidsdiensten die in het gebouw zijn gevestigd nog steeds op generatoren”

- Advertentie -

, geeft Van der Horst aan.
Ook de brandweer kon niet aangeven of het gebouw brandveilig is.
De lokale brandweer verwees in dit verband naar een verslag uit 2011, waarin aangegeven werd dat er tien punten moesten worden verbeterd om het gebouw brandveilig te maken.
Deze lijst was opgesteld na een incident dat eerder dat jaar zou hebben plaatsgevonden.
Maar hier is ook niks mee gebeurd, aldus Van der Horst.

“Toen de brandweer vorige week ging controleren bleek nogmaals dat sinds 2011 niets is veranderd.
Maar ondanks dit alles zijn er ambtenaren in het gebouw ondergebracht.
Dat heeft iedereen toegestaan.
Dat is de schuld van het WTC, maar ook van de overheid en de betrokken ministers. Ik wil deze zaak nu gaan oplossen”

, aldus Van der Horst tegenover de Amigoe.
Van der Horst heeft het Abvo-bestuur gisteren op de hoogte gebracht van het commentaar van zowel de brandweer, als OW.
Dit was voor de vakbond vanochtend aanleiding om een manifestatie voor het WTC-gebouw te houden.
Hiermee wilden zij het andere overheidspersoneel dat wel in het gebouw was gaan werken, oproepen om te stoppen, gaf Bremer aan.

“Velen hebben onze oproep opgevolgd. De actie is nu groter geworden. Wij zijn nu in afwachting van de volgende actie van de regering.”

Plan van aanpak
De demissionaire minister gaf vanochtend aan dat hij op zeer korte termijn van het WTC een plan van aanpak verwacht om de problemen op te lossen.

“Ik heb aan de brandweer gevraagd of wij het gebouw moesten laten evacueren.
Zij stelden van niet, maar dat er wel op zeer korte termijn werk moet worden gemaakt van het plan van aanpak.
Ik verwacht dat dat op zeer korte termijn zal gebeuren.
Maar wij blijven op zoek naar alternatieve locaties voor het WTC.”

Brandweercommandant Elvin Regina voegt er desgevraagd aan toe dat met de eigenaren van het gebouw is afgesproken dat deze een plan van aanpak opstellen waarin duidelijk wordt aangegeven hoe men van plan is aan de vereiste voorwaarden te voldoen.
Het plan zou dan vervolgens door de brandweer getoetst moeten worden en goedgekeurd, pas nadat is gebleken dat het plan ‘naar redelijkheid en billijkheid haalbaar is’.
Regina kon niet in details treden over wat de vereiste voorwaarden zijn, maar zegt wel dat er veel verbeteringspunten zijn die in een zeer korte periode gerealiseerd kunnen worden.
Zo is er bijvoorbeeld sprake van een vluchtdeur die gesloten is.
Dit is iets dat vrijwel direct aangepakt kan worden, aldus de commandant.
Verder is het de taak van de eigenaren van het gebouw, maar ook van de managers van de desbetreffende organisaties die gevestigd zijn in het gebouw, om een ontruimingsplan op te stellen.
Dit werd eerder ook al door de brandweer aangeraden.
De brandweer kan helpen met het verschaffen van een model voor zo’n plan en kan de verantwoordelijken hierbij ondersteunen en adviseren.
Ook kan de brandweer een ontruimingsoefening organiseren en kan daarna evalueren hoe de oefening is verlopen, maar het blijft een taak van de regering, de eigenaren van het gebouw en de managers van de instanties in het gebouw, voegde Regina eraan toe.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -