26 C
Willemstad
• woensdag 12 mei 2021 07:36

ParadiseFM | Hensley Meulens geen nieuwe baan bij MLB

Hensley Meulens gaat tot verrassing van velen dit seizoen niet aan de slag als coach bij een Major League Baseball team. Geen enkel team heeft voor komend...

NTR | Nieuw parlement Curaçao wil vooral eenheid terug brengen

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Er zijn velen die denken dat politiek een synoniem is van elkaar beledigen. Maar de manier waarop u iemand behandeld, zegt meer over...

DH | Mingo’s dismissal was politically motivated, lawyer Bloem argued

PHILIPSBURG--Dismissed Princess Juliana International Airport (PJIA) operating company PJIAE chief executive officer (CEO) Brian Mingo was ultimately let go by PJIA holding company PJIAH for political reasons,...

Ingezonden | De positie van de verpleegkundige beroepsgroep binnen de ziekenhuiszorg in vogelvlucht

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | ‘Urgente aanpak armoede jongeren BES’

Kralendijk - Een ‘urgente integrale aanpak van armoede onder jongeren en de lange behandelingsduur van klachten door het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) aanpakken’ staan bij de Nationale...

AntilliaansDagblad | Herstel hotelbezetting op Aruba zet door

Oranjestad - De hotels waren in april voor ruim de helft bezet. Ook de prijzen lagen een stuk lager dan voor de coronapandemie. Aruba Hotel & Tourism Association...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoAmbtenaren krijgen halve dag vrij

Ambtenaren krijgen halve dag vrij

vlag half stok-2WILLEMSTAD — Ambtenaren en personeel in de onderwijssector krijgen morgen vanaf elf uur ‘s ochtends vrij. Dat is vanochtend besloten tijdens een buitengewone vergadering van de Raad van Ministers (RvM). Door de ambtenaren vrij te geven, worden zij in staat gesteld om de officiële uitvaart van de vermoorde PS-leider en Statenlid Helmin Wiels bij te wonen die van half een tot vijf uur ‘s middags in sportcomplex Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) plaatsvindt.

De overheid doet ook een verzoek aan de privésector om haar personeel de tijd en ruimte te geven om de uitvaart van Wiels bij te wonen.
Oorspronkelijk lag er een voorstel van demissionair minister Sherwin Josepha (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) om alle ambtenaren een hele dag vrij te geven.
De minister kondigde zijn voornemen vanochtend aan in een interview met ochtendblad Extra.
Op dit voorstel kwam vooral vanuit de onderwijssector veel kritiek, omdat deze week de EFO-toetsen in het funderend onderwijs en de eindexamens in het voortgezet onderwijs plaatsvinden.

Een teleurgestelde Josepha gaf vanochtend aan dat in zijn originele voorstel al rekening was gehouden met het feit dat het onderwijzend personeel pas na de examens vrij zou krijgen.
De PS-minister was niet te spreken over het feit dat zijn voorstel voor een hele vrije dag er niet door was gekomen.

“Nee, ik kan me hierin niet vinden.
Ik had een voorstel, maar zij kwamen met een ander voorstel.
Ik ben ervan overtuigd dat ambtenaren een hele dag vrij moeten krijgen.
Wij moeten niet onderschatten wat er is gebeurd.
Nog nooit eerder is een zittend Statenlid vermoord.
Veel mensen maken de vergelijking met Pim Fortuyn (die in 2002 werd vermoord, red.), maar die gaat niet op.
Fortuyn was geen lid van het parlement. Hij was nog niet gekozen.
Wiels was een gekozen volksvertegenwoordiger.”

De minister gaf verder aan niet ‘out-voted’ te zijn tijdens de bijeenkomst van de ministerraad, maar wees alle vragen door naar demissionair Daniel Hodge (PS).

Voor de microfoons van Radio Direct verklaarde Hodge dat de moord op Wiels diepe sporen in de gemeenschap heeft achtergelaten.
Hij veroordeelde ‘de weerzinwekkende moord’ in de strengste bewoordingen en gaf aan dat niemand ooit had kunnen bedenken dat een gekozen volksvertegenwoordiger op Curaçao vermoord zou worden.
Om het volk de kans te geven het verdriet te verwerken en de gevoelens te uiten heeft de overheid besloten om ambtenaren, maar ook onderwijzend personeel, vanaf elf uur vrij te geven.
De premier benadrukt dat de overheid een gebalanceerd besluit moest nemen, waarbij rekening moest worden gehouden met allerlei factoren.
Hodge geeft aan dat de halve vrije dag van toepassing is voor zover de dienst het toelaat, en ook rekeninghoudend met de examens die morgen plaatsvinden.
De premier riep ook werkgevers in de privésector op hun werknemers de mogelijkheid te geven om in de middaguren de uitvaart van Wiels bij te wonen.

Het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) heeft inmiddels besloten dat om praktische redenen zijn scholen morgen om twaalf uur zullen sluiten.
Dit bericht is inmiddels verstuurd naar alle ouders.
Volgens de RKCS-leiding zou het voor veel ouders niet goed uitkomen om hun kinderen om elf uur op te halen.
Daarom is besloten dat zij pas vanaf twaalf uur vrij krijgen.

In een verzoek aan de pers roept de regering radio- en tv-zenders op hun programmering in verband met de uitvaart van Wiels aan te passen.
De dag van morgen moet een dag van reflectie worden, waar de gehele gemeenschap moet stilstaan bij de moord op Wiels en bij de toenemende criminaliteit op het eiland.
In dit verband zullen de vlaggen bij alle overheidsgebouwen halfstok hangen, terwijl particulieren gevraagd wordt hetzelfde te doen.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties