25.4 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

Ambtenaren krijgen halve dag vrij

vlag half stok-2WILLEMSTAD — Ambtenaren en personeel in de onderwijssector krijgen morgen vanaf elf uur ‘s ochtends vrij. Dat is vanochtend besloten tijdens een buitengewone vergadering van de Raad van Ministers (RvM). Door de ambtenaren vrij te geven, worden zij in staat gesteld om de officiële uitvaart van de vermoorde PS-leider en Statenlid Helmin Wiels bij te wonen die van half een tot vijf uur ‘s middags in sportcomplex Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) plaatsvindt.

De overheid doet ook een verzoek aan de privésector om haar personeel de tijd en ruimte te geven om de uitvaart van Wiels bij te wonen.
Oorspronkelijk lag er een voorstel van demissionair minister Sherwin Josepha (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) om alle ambtenaren een hele dag vrij te geven.
De minister kondigde zijn voornemen vanochtend aan in een interview met ochtendblad Extra.
Op dit voorstel kwam vooral vanuit de onderwijssector veel kritiek, omdat deze week de EFO-toetsen in het funderend onderwijs en de eindexamens in het voortgezet onderwijs plaatsvinden.

Een teleurgestelde Josepha gaf vanochtend aan dat in zijn originele voorstel al rekening was gehouden met het feit dat het onderwijzend personeel pas na de examens vrij zou krijgen.
De PS-minister was niet te spreken over het feit dat zijn voorstel voor een hele vrije dag er niet door was gekomen.

“Nee, ik kan me hierin niet vinden.
Ik had een voorstel, maar zij kwamen met een ander voorstel.
Ik ben ervan overtuigd dat ambtenaren een hele dag vrij moeten krijgen.
Wij moeten niet onderschatten wat er is gebeurd.
Nog nooit eerder is een zittend Statenlid vermoord.
Veel mensen maken de vergelijking met Pim Fortuyn (die in 2002 werd vermoord, red.), maar die gaat niet op.
Fortuyn was geen lid van het parlement. Hij was nog niet gekozen.
Wiels was een gekozen volksvertegenwoordiger.”

De minister gaf verder aan niet ‘out-voted’ te zijn tijdens de bijeenkomst van de ministerraad, maar wees alle vragen door naar demissionair Daniel Hodge (PS).

Voor de microfoons van Radio Direct verklaarde Hodge dat de moord op Wiels diepe sporen in de gemeenschap heeft achtergelaten.
Hij veroordeelde ‘de weerzinwekkende moord’ in de strengste bewoordingen en gaf aan dat niemand ooit had kunnen bedenken dat een gekozen volksvertegenwoordiger op Curaçao vermoord zou worden.
Om het volk de kans te geven het verdriet te verwerken en de gevoelens te uiten heeft de overheid besloten om ambtenaren, maar ook onderwijzend personeel, vanaf elf uur vrij te geven.
De premier benadrukt dat de overheid een gebalanceerd besluit moest nemen, waarbij rekening moest worden gehouden met allerlei factoren.
Hodge geeft aan dat de halve vrije dag van toepassing is voor zover de dienst het toelaat, en ook rekeninghoudend met de examens die morgen plaatsvinden.
De premier riep ook werkgevers in de privésector op hun werknemers de mogelijkheid te geven om in de middaguren de uitvaart van Wiels bij te wonen.

Het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) heeft inmiddels besloten dat om praktische redenen zijn scholen morgen om twaalf uur zullen sluiten.
Dit bericht is inmiddels verstuurd naar alle ouders.
Volgens de RKCS-leiding zou het voor veel ouders niet goed uitkomen om hun kinderen om elf uur op te halen.
Daarom is besloten dat zij pas vanaf twaalf uur vrij krijgen.

In een verzoek aan de pers roept de regering radio- en tv-zenders op hun programmering in verband met de uitvaart van Wiels aan te passen.
De dag van morgen moet een dag van reflectie worden, waar de gehele gemeenschap moet stilstaan bij de moord op Wiels en bij de toenemende criminaliteit op het eiland.
In dit verband zullen de vlaggen bij alle overheidsgebouwen halfstok hangen, terwijl particulieren gevraagd wordt hetzelfde te doen.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -