28 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 20:13

Laatste reacties

- Advertentie -

Ambtenaren krijgen halve dag vrij

- Advertentie -

vlag half stok-2WILLEMSTAD — Ambtenaren en personeel in de onderwijssector krijgen morgen vanaf elf uur ‘s ochtends vrij. Dat is vanochtend besloten tijdens een buitengewone vergadering van de Raad van Ministers (RvM). Door de ambtenaren vrij te geven, worden zij in staat gesteld om de officiële uitvaart van de vermoorde PS-leider en Statenlid Helmin Wiels bij te wonen die van half een tot vijf uur ‘s middags in sportcomplex Sentro Deportivo Kòrsou (SDK) plaatsvindt.

De overheid doet ook een verzoek aan de privésector om haar personeel de tijd en ruimte te geven om de uitvaart van Wiels bij te wonen.
Oorspronkelijk lag er een voorstel van demissionair minister Sherwin Josepha (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, PS) om alle ambtenaren een hele dag vrij te geven.
De minister kondigde zijn voornemen vanochtend aan in een interview met ochtendblad Extra.
Op dit voorstel kwam vooral vanuit de onderwijssector veel kritiek, omdat deze week de EFO-toetsen in het funderend onderwijs en de eindexamens in het voortgezet onderwijs plaatsvinden.

Een teleurgestelde Josepha gaf vanochtend aan dat in zijn originele voorstel al rekening was gehouden met het feit dat het onderwijzend personeel pas na de examens vrij zou krijgen.
De PS-minister was niet te spreken over het feit dat zijn voorstel voor een hele vrije dag er niet door was gekomen.

“Nee, ik kan me hierin niet vinden.
Ik had een voorstel, maar zij kwamen met een ander voorstel.
Ik ben ervan overtuigd dat ambtenaren een hele dag vrij moeten krijgen.
Wij moeten niet onderschatten wat er is gebeurd.
Nog nooit eerder is een zittend Statenlid vermoord.
Veel mensen maken de vergelijking met Pim Fortuyn (die in 2002 werd vermoord, red.), maar die gaat niet op.
Fortuyn was geen lid van het parlement. Hij was nog niet gekozen.
Wiels was een gekozen volksvertegenwoordiger.”

De minister gaf verder aan niet ‘out-voted’ te zijn tijdens de bijeenkomst van de ministerraad, maar wees alle vragen door naar demissionair Daniel Hodge (PS).

- Advertentie -

Voor de microfoons van Radio Direct verklaarde Hodge dat de moord op Wiels diepe sporen in de gemeenschap heeft achtergelaten.
Hij veroordeelde ‘de weerzinwekkende moord’ in de strengste bewoordingen en gaf aan dat niemand ooit had kunnen bedenken dat een gekozen volksvertegenwoordiger op Curaçao vermoord zou worden.
Om het volk de kans te geven het verdriet te verwerken en de gevoelens te uiten heeft de overheid besloten om ambtenaren, maar ook onderwijzend personeel, vanaf elf uur vrij te geven.
De premier benadrukt dat de overheid een gebalanceerd besluit moest nemen, waarbij rekening moest worden gehouden met allerlei factoren.
Hodge geeft aan dat de halve vrije dag van toepassing is voor zover de dienst het toelaat, en ook rekeninghoudend met de examens die morgen plaatsvinden.
De premier riep ook werkgevers in de privésector op hun werknemers de mogelijkheid te geven om in de middaguren de uitvaart van Wiels bij te wonen.

Het Rooms-Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) heeft inmiddels besloten dat om praktische redenen zijn scholen morgen om twaalf uur zullen sluiten.
Dit bericht is inmiddels verstuurd naar alle ouders.
Volgens de RKCS-leiding zou het voor veel ouders niet goed uitkomen om hun kinderen om elf uur op te halen.
Daarom is besloten dat zij pas vanaf twaalf uur vrij krijgen.

In een verzoek aan de pers roept de regering radio- en tv-zenders op hun programmering in verband met de uitvaart van Wiels aan te passen.
De dag van morgen moet een dag van reflectie worden, waar de gehele gemeenschap moet stilstaan bij de moord op Wiels en bij de toenemende criminaliteit op het eiland.
In dit verband zullen de vlaggen bij alle overheidsgebouwen halfstok hangen, terwijl particulieren gevraagd wordt hetzelfde te doen.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -