28 C
Willemstad
• zondag 3 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Alleen Yamil Lasten nog bij Curoil

Ontslag Raad van Commissarissen door aandeelhouder aanvaard

curoilWillemstad – De Raad van Commissarissen (RvC) van Curoil nv is ontslagen. Dat wordt gemeld door de minister van Financiën in zijn hoedanigheid van vertegenwoordiger van de aandeelhouder. De Kamer van Koophandel (KvK) erop naslaand blijkt Curoil nu slechts over één bestuurder, general manager, te beschikken in de persoon van Yamil Lasten.

- Advertentie -

Advertentie

Op woensdag 22 januari vond er een algemene vergadering van aandeelhouders van Curoil nv plaats, waarbij ontslag is verleend aan waarnemend voorzitter Anthony Eustatius, Amparo dos Santos, Rudney Garmes, Ester Cheri en Melvin Daal.
Cheri heeft uit eigen beweging haar functie ter beschikking gesteld, hetgeen door de vergadering is aanvaard.
In juli 2013 motiveerde de regering het verzoek tot massaal ontslag bij de Stichting Bureau Toezicht en Normering Overheidsentiteiten (SBTNO) als volgt:

,,De leden van een RvC dienen de belangen van de vennootschap en die van de aan die vennootschap verbonden onderneming steeds voorop te stellen.
Elke schijn van het tegengestelde moet worden voorkomen. Met het nu door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie bevolen onderzoek is die schijn echter nadrukkelijk aanwezig voor wat betreft de leden van de RvC van Curoil. Dat geldt des te meer omdat het aIle raadsleden betreft. Bijkomende overweging is dat het bovenvermelde voorgenomen ontslag ook in het belang is van een goed verloop van het door het Gemeenschappelijk Hof van Justitie bevolen onderzoek. In het vonnis waarnaar verwezen wordt staat onder andere dat er ‘grond is voor het oordeel dat de verhouding tussen het bestuur, de RvC en de aandeelhouder niet in overeenstemming was met de wet en de Code Corporate Governance’. ,,In de verhouding tussen het bestuur en de RvC springt in het oog dat de president-commissaris en een andere commissaris gedurende een betrekkelijk lange tijd belast waren met de dagelijkse leiding.”

,,Ook verdient aantekening, gelet op de verwevenheid van de ondernemingen van Curoil en Refineria di Kòrsou (RdK), dat de directeur van Curoil tegelijkertijd commissaris van RdK was en dat hij eerder gelijktijdig commissaris van Curoil en van RdK was.”

Overigens kon de SBTNO in september 2013 niet akkoord gaan met het voorgenomen ontslag, onder andere omdat er geen wederhoor gepleegd was, bovendien was belangenverstrengeling onvoldoende aangetoond. Curoil is op dit moment onderwerp van onderzoek in de civiele enquête, zo stelt de minister van Financiën.

,,De regering acht het conform internationaal gebruik juist dat de RvC die ten tijde van de periode, waarover het onderzoek zich uitstrekt, in functie was, dientengevolge aftreedt”

, aldus de minister die erbij stelt dat de motivering tot ontslag vooral een procedureel karakter heeft en het geen inhoudelijk oordeel betreft over het functioneren van de individuele commissarissen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...

NOS | De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft excuses aangeboden voor de rol van de bank in het slavernijverleden. Knot deed dat tijdens de nationale herdenking...
- Advertentie -
- Advertentie -