28 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Akshon Sivil verzoekt om enquête OM

Willemstad – Stichting Akshon Sivil wil dat het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek gaat uitvoeren naar de verschillende overheids-nv’s als Aqualectra, Refineria di Kòrsou (RdK) en Curoil in verband met het door de stichting geconstateerde en vermoede wanbeleid bij deze organisaties door respectievelijk de overheid (Lees: kabinet Schotte) en de Raden van Commissarissen bij deze bedrijven.

De stichting geeft aan opgericht te zijn op 12 juli en het doel te hebben de kwaliteit van het openbaar bestuur van Curaçao te verbeteren, alsmede ook het verbeteren van de kwaliteit van het (bestuur van) de Curaçaose overheidsvennootschappen en stichtingen te behartigen.

- Advertentie -

,,Akshon Sivil is van mening dat er bij de genoemde vennootschappen sprake is van een onjuist beleid en dat er gegronde redenen zijn om te vrezen dat het gevoerde beleid bij deze vennootschappen de continuïteit van deze voor de lokale economie van vitaal belang zijnde bedrijven in gevaar zal brengen. Tevens dient niet uit het oog te worden verloren dat ononderbroken levering van water en elektra van essentieel belang is voor iedereen die zich op het eiland bevindt”, zo zegt de stichting in de brief aan het OM wat een vervanging is van de brief die eerder in juli bij het OM werd ingediend.

Een van de grootste bezwaren die Akshon Sivil heeft is het feit dat de genoemde bedrijven niet conform het BW boek 2 120 lid 1 hebben gezorgd voor vaststelling, goedkeuring en neerlegging van jaarrekeningen en jaarverslagen van de jaren 2010 en 2011 waardoor verschillende financiële transactie waarover wel berichten in de media zijn verschenen niet kunnen worden gevolgd of gecontroleerd.

,,Een van deze transacties was in 2010 toen Aqualectra de aandelen van CUC nv (BOO-project) de aandelen die op haar balans stonden gewaardeerd op 60 miljoen gulden, in opdracht van de aandeelhouder ‘om niet’ moeten overdragen aan RdK waardoor Aqualectra meer dan 40 miljoen gulden verlies heeft geleden.”
Ook de intrekking van de besluiten uit 2002 en 2008 met betrekking tot de regulering van de tariefvaststelling van water en elektra door de overheid waarvoor geen nieuwe besluiten in de plaats kwamen, met ontransparante vaststelling van de prijzen zelfs voor het bedrijf zelf, het aangaan van miljoenencontracten zonder zich te houden aan aanbestedingsprocedures en offertes, geen regelmatige RvC-vergaderingen, gebrek aan onderhoud en een waslijst aan andere zaken zijn voor Akshon Sivil voldoende aanwijzing voor het OM om met het genoemde onderzoek te beginnen. Daarbij meent de stichting ook dat aan het Hof direct verzocht moet worden om een aantal voorlopige voorzieningen te gelasten waaronder de tijdelijke ontneming van het stemrecht van de overheid als aandeelhouder van de vennootschappen, het met spoed overgaan tot de tijdelijke aanstelling van een of meer bestuurders en commissarissen die ter zake kundig zijn voor de garantie van de continuïteit van water en energievoorzieningen, en het ontslaan van de huidige bestuurders en commissarissen voor zover zij niet ter zake kundig zijn.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Ministry of VROMI announces opening of Great Bay Fresh Water Pond Channel

GREAT BAY, Sint Maarten (DCOMM) – The Ministry of Public Housing, Environment, Spatial Planning, and Infrastructure (Ministry of VROMI), will temporary open the Great Bay Fresh Pond...

Democracy now! | Wednesday, July 6, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Eén op drie Caribische Nederlanders gediscrimineerd, ‘Weet waar je aan begint als je naar Nederland wil’

John Samson DEN HAAG – Eén op de drie Caribische Nederlanders ervaart discriminatie in Nederland, blijkt uit onderzoek van het CBS. “Weet waar je aan begint als je...

Ingezonden | We doen het maar zelf

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Extra | Journaal 5 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -
- Advertentie -