29 C
Willemstad
• maandag 26 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

Advocaat Vaders: ‘Deal’ werd ook aan moordverdachte ‘Nini’ aangeboden

HomeMediaAdvocaat Vaders: ‘Deal’ werd ook aan moordverdachte ‘Nini’ aangeboden
Mr. Marije Vaders - advocaat Burnsey 'Nini' Fonseca
Mr. Marije Vaders – advocaat Burnsey ‘Nini’ Fonseca

WILLEMSTAD — Het Openbaar Ministerie heeft ook aan Burney ‘Nini’ F. een deal aangeboden om tegen betaling verklaringen af te leggen. Dat staat in het verweer van zijn raadsvrouw Marije Vaders dat zij hield tijdens de afgelopen regiezitting van de moord op Helmin Wiels.

De verhorende opsporingsambtenaren hebben F. dit meerdere malen aangeboden. De verdachte weigerde een deal te sluiten met het OM en heeft steeds een beroep gedaan op zijn zwijgrecht, aldus Vaders.

Zoals het OM zelf al heeft bevestigd, is een deal gesloten met de schutter in de moordzaak- Wiels, Elvis ‘Monster’ K., die ook beschuldigd wordt van de moorden op Raikel Conception en Lionel Arnaud.

Zaaksofficier Gert Rip noemde deze deal echter liever een ‘afspraak’. Ook K. beriep zich steeds op zijn zwijgrecht en legde pas belastende verklaringen af tegen onder meer de moordverdachte F., nadat hij toezegging kreeg van Rip over zijn overbrenging naar Nederland.

Die ‘deal’ ontstond uiteindelijk op initiatief van K. die zelf contact opnam met Rip om over de moord op Wiels te praten. Zo werd duidelijk uit de regiezitting. Volgens Vaders mogen de verklaringen van K. en die van zijn echtgenote Monalisa K.-A. – waarmee ook een deal zou zijn gesloten – echter niet als bewijs gebruikt worden tegen haar cliënt ‘Nini’ F.

De raadsvrouw haalt daarbij aan dat deze verklaringen op onrechtmatige wijze zijn verkregen, waardoor zij in een geheel ander licht zijn komen te staan.

“Iemand die wordt betaald voor het afleggen van een verklaring, verklaart natuurlijk wat er van hem wordt verlangd. K. werd betaald om mensen dood te schieten en blijkbaar is hij ook betaald om verklaringen af te leggen”, meent Vaders.

Roddels

F. is aangemerkt als de opdrachtgever voor de moord op Wiels afgelopen mei bij Marie Pampoen. In het dossier is hier echter volgens Vaders geen enkel bewijs voor. F. zit nog steeds vastzit op basis van, zoals zijn raadsvrouw meent: roddels.

“Roddels van onder meer de vrouw S.R., een vriendin van ‘Monster’ K., zijn echtgenote Monalisa, de in vrijheid gestelde verdachte Monica B. naar wiens huis de verdachten vlak na de moord zijn gegaan, en de man Michael Leesly.”

De verdachte moordmakelaar Burney 'Nini' Fonseca
De verdachte moordmakelaar Burney ‘Nini’ Fonseca

Leesly is een van de vele (jonge) mannen die bij de bende-oorlog tussen de families Kani en Wawoe uit Koraal Specht betrokken waren. Hij werd in februari 2011 slachtoffer van een drive by shooting en werd later veroordeeld tot een voorwaardelijke straf voor meineed, nadat hij leugenachtige verklaringen had afgelegd over deze aanslag.

Volgens de raadsvrouw hebben deze genoemde getuigen allemaal verklaringen afgelegd die zij ‘van horen zeggen hebben’. De vrouw S.R. en Monalisa hebben verklaard over wat zij van Elvis K. hebben gehoord.

“Verder blijkt uit het dossier dat al hetgeen K. verklaart, gebaseerd is op wat hij van de overleden Luigi ‘Pretu’ Florentina heeft gehoord,” voegt Vaders eraan toe.

“Daarbij kunnen ook de nodige vraagtekens worden gesteld. De verklaringen van K. kunnen nooit meer op hun betrouwbaarheid worden getoetst. Niet eens valt thans vast te stellen of wijlen Florentina ooit de naam van mijn cliënt heeft genoemd en de verklaringen van K. zijn hierover wisselend en onbetrouwbaar. Meer lijken de verklaringen van K. gebaseerd op wat ook hij weer heeft gehoord, conclusies die hij trekt en veronderstellingen die hij heeft.”

Op de vraag hoe het komt dat hij weet dat ‘Nini’ ook met de moord te maken heeft, zou K. samenvattend volgens Vaders verklaard hebben dat het via ‘Nini’ moet zijn gegaan, omdat ‘Pretu’ geen contact heeft met ‘zulke’ mensen, aangezien hij een straatjongen is. En dat ‘Nini’ wel contact heeft met ‘zulke’ mensen.

Verder zou hij verklaard hebben dat hij met ‘zulke mensen’ bedoelt, de persoon die voor de moord op Wiels heeft betaald. De raadsvrouwe haalt verder nog aan dat de schutter zelf ook nog zou hebben aangegeven dat cruciale onderdelen van de verklaringen van S.R. en Monalisa in strijd zijn met de waarheid. Hij zou zelfs keihard hebben moeten lachen toen hij de verklaringen van Monica B. las, zo zegt Vaders.

“Bovendien komt overigens nog naar voren dat het gehele verhaal dat K. niet voldoende zou zijn betaald, ook alleen gebaseerd is op roddels. K. zou gesteld hebben dat Leesly met dit verhaal aan kwam zetten. Daarbij had hij het ook alleen over ‘Pretu’ en niet over ‘Nini’“.

Zaaksofficier Rip benadrukte bij de regiezitting dat alle verklaringen getoetst zullen worden en niet klakkeloos overgenomen zullen worden. Juist hiervoor heeft hij meer tijd nodig. Rip krijgt vooralsnog tot augustus de tijd om het onderzoek af te ronden.

 

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties