30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Tien jaar na deal met Nederland geen feest op Antillen: ‘Ze hebben er een potje van gemaakt’

HomeLandenArubaAD | Tien jaar na deal met Nederland geen feest op Antillen:...

Hans Van Zon | Algemeen Dagblad

Vrijwilligers van het Rode Kruis op Curaçao vullen voedselpakketten, hygiënepakketten en pakketten met babyspullen. De pakketten worden uitgedeeld aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. © ANP

De teleurstelling is groot. De gewijzigde relatie van Nederland met de Nederlandse Antillen, tien jaar geleden bezegeld, heeft niet het beoogde succes gebracht. ,,Ze hebben er een potje van gemaakt’’, concludeert Emily de Jongh-Elhage, de laatste premier van de Nederlandse Antillen.

 

De verwachtingen waren groot. Na lange onderhandelingen lag er een akkoord over de nieuwe Koninkrijksrelaties. Op 10 oktober 2010 hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan als afzonderlijk land. Met Aruba, dat al een status aparte had, werden Curaçao en Sint Maarten soevereine landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba bleven bijzondere Nederlandse gemeentes. Het was de uitkomst van volksraadplegingen op de vijf eilanden. De bevolking van Curaçao en Sint Maarten wilden een land binnen het Koninkrijk worden. Op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba hadden ze daar geen trek in.

Het botert niet tussen Den Haag en de Antillen, dus is China van harte ‘bon bini’
Lees meer

Onmacht

De wijziging werd ingegeven door de gedachte dat het de afzonderlijke eilanden beter af zou gaan als zij werden bevrijd van de onmacht en traagheid van het Land Antillen. De opbloei van Aruba na het verkrijgen van de status aparte vanuit Den Haag was op Curaçao en Sint Maarten niet ongemerkt voorbij gegaan. Ook zij wilden profiteren van de mogelijkheid om eigen binnenlands beleid te voeren en rechtstreeks zaken te doen met Nederland.

,,Ze hebben er een potje van gemaakt’’, zegt De Jong-Elhage
Emily de Jong-Elhage, Laatste premier van de Nederlandse Antillen

Potje

Tien jaar later blijkt dat de praktijk veel weerbarstiger is dan de theorie. Ook Curaçao begon met een schone lei, de miljardenschuld werd kwijtgescholden maar in 2020 komt het op de balans opnieuw miljarden tekort en wordt Den Haag wederom om financiële bijstand gevraagd. Curaçao staat er financieel nog slechter voor dan toen. De laatste premier van de Nederlandse Antillen, Emily de Jongh-Elhage, die de weg naar ’10-10-10’ heeft geplaveid, is ronduit teleurgesteld. ,,Ze hebben er een potje van gemaakt’’, zegt De Jong-Elhage tegenover het Caraïbisch Netwerk. ,,Onze schuld is inmiddels alweer opgelopen naar meer dan 3 miljard. We zijn terug bij af.” De droom van de nieuwe landen als voorbeeld voor andere staten in het Caraïbisch gebied is uiteengespat. Alleen op Bonaire en Saba is de situatie er sinds 2010 op vooruit gegaan.

Teleurstelling

Het oordeel van De Jong-Elhage kan voor niemand een verrassing zijn. Bij het vorige jubileum van ’10-10-10’, in 2015, had het feestgedruis al lang plaats gemaakt voor teleurstelling. Over de zorg en het onderwijs waren geen klachten maar sociaal-economisch ging het absoluut niet beter dan voorheen. Sint-Eustasius stond alweer onder financieel toezicht vanuit Nederland. Op de eilanden werd geklaagd over de strenge regelgeving die zij in 2010 kregen opgelegd, concludeerde hoogleraar politicologie J.Th.J. van den Berg in 2015 in een opiniestuk voor het AD.

De heimwee naar het ooit verketterde, overkoepelende bestuur van de Nederlandse Antillen was groot. Het had een voordeel gehad dat nu pas werd onderkend: het zorgde ervoor dat het eigengereide handelen van de afzonderlijke eilandbesturen binnen de perken bleef. De nieuwe situatie gaf veel meer ruimte voor incompetentie, corruptie en vriendjespolitiek.

Vinger

Volgens Maria Liberia-Peters die in de jaren 80 en 90 drie Antilliaanse kabinetten leidde, hadden de nieuwe Koninkrijksrelaties al in 2015 tegen het licht moeten worden gehouden omdat de aanpassing niet de beoogde oplossing van problemen heeft gebracht. ,,Dan hadden we de vinger kunnen leggen op zere plekken. 10-10-10 was een experiment en dat is nooit getoetst’’, zei Liberia-Peters onlangs in een radio-interview.

,,De landen moeten hun overheid goed gaan inrichten, belasting innen, korten op de soms idiote salarissen in de publieke sector en zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen
Raymond Knops, Staatssecretaris van Koninkrijksrelaties

‘Medicijn’

Raymond Knops, staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, daarentegen heeft een helder beeld van het ‘medicijn’ dat de situatie op de eilanden kan verbeteren. ,,De landen moeten hun overheid goed gaan inrichten, belasting innen, korten op de soms idiote salarissen in de publieke sector en zorgen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’’, aldus Knops. Het is een oud gegeven in een nieuw jasje. Tien jaar geleden kregen de bestuurders een soortgelijke opdracht mee.

Bron: Algemeen Dagblad

10 reacties

  1. niet alleen een belangrijke inkomstenbron zijndede offshore en trust werden van Curacao door Nederland afgepakt.

    Die was toen al lang ter dode opgeschreven en moest van de USA.

    Trouwens zo veel heeft Curacao er niet mee verdiend. De normale YDK verdiende er weinig mee. Alleen een klein select groepje en veel expats.
    Beetje dom meelullen dus.

  2. NL valt in deze ook te verwijten. Het jarenlang geld overmaken zonder op enigerlei wijze te kijken waar het naar toe ging, waarvoor gebruikt, de ene na de andere club van Usona, Sona dan de echtgenoot van gouverneur Lucille Wout (MAN) voorzitter van een fonds voor sociale ontwikkeling en economische bedrijvigheid enz enz.
    “Sociale ontwikkeling?? LOL.
    NL is m.i. veel te goedgelovig.

  3. @ Yui di Korsou

    De deal was een slechte deal ?
    Wat was er slecht aan ?
    Dat de schulden zouden worden gesaneerd ? Schulden die de Antillen zelf hebben opgebouwd, ondanks het feit dat men decennialang 250 miljoen gulden per jaar van Nederland kreeg ? Je bedoelt die schulden ?
    Na 10-10-10 konden de eilanden het maar zelf uitzoeken ?
    Beetje simpele voorstelling van zaken, de realiteit is immers dat Nederland te horen kreeg dat ze zich nergens mee moesten en mochten bemoeien. Door Nederland uitgezonden specialisten, die dus zouden moeten helpen, werden door Curacao weggestuurd en Nederland werd beticht van neo-kolonialisme.

    Wat er wel gebeurde was een soort ‘free for all’ vanaf 10-10-10. Curacao had de zaakjes niet op orde, veel wetten waren niet overgenomen, veel zaken waren vergeten en zo kon het dus gebeuren dat Schotte en zijn kornuiten zonder enige screening konden worden beedigd en ongeneerd de tent konden gaan leegjatten. Overal werden vazallen neergezet en het geld verdween met tientallen miljoenen tegelijk. Anders gezegd, de overheidskas werd leeggejat.
    Daarna kregen we nog vele miskleunen zoals Asjes en consorten, Pisas met zijn clubje, die in amper 2 maanden tijd 300 man aan een goed betaalde baan bij de overheid hielp.
    We hadden 10 jaar de tijd om ons voor te bereiden op een opvolging van de raffinaderij. En waar zijn we nu ? 10 jaar later, raffinaderij is dicht en bijna 30 miljoen is door MDPT (Wiels) en opvolgers in de achterzakken gestoken.

    Dan nog even het debacle Insel Air. Compleet mismanagement en 160 miljoen NAF op straat laten liggen, meer dan 100 miljoen aan belastingen niet afdragen. Vervolgens 33 miljoen van de regering gekregen, waardoor een aantal hun zakken weer konden vullen en zie daar, het geld is weg en Insel is failliet.
    Dan nog even alle onrechtmatige uitgaven oftewel uitgaven welke zijn gedaan buiten de geldende procedures om. Dan praat je in de periode 2010 – 2018 over meer dan 600 miljoen NAF !!!!! Dat is natuurlijk niet allemaal verdwenen, maar het grootste gedeelte wel. Hoe ? Het gebruikelijke overfactureren oftewel 1000 NAF in rekening brengen terwijl het maar 10 NAF kost.
    Voorbeelden ? Wat denk je van alle speedbumps die ineens voor een fortuin werden aangeschaft ? Of de mondkapjes affaire ? Of de palmbomen langs de weg, die nu weer allemaal dood zijn. Of natuurlijk de wegenbouw zelf. Ineens moest familie van een aantal politici ook mee kunnen dingen naar overheidscontracten. Dat ze uberhaupt geen wegen konden bouwen was niet van belang, het geld hebben ze gekregen.
    De studiefinanciering, het leegplukken van aqualectra en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

    Dat is allemaal de schuld van Nederland ?
    Waarom ?
    Omdat zij de autonomie serieus hebben genomen ?
    De eilanden wilden voor zichzelf besluiten wat ze zouden doen en hoe ze hun geld zouden besteden. Hoe dat is gegaan was van tevoren al bekend en het is ook waarheid geworden. Hier kan men de weelde van eigen verantwoordelijkheid niet dragen. Hier hebben we kleine kinderen die, wanneer de ouders weg zijn, het huis op stelten zetten. En zo was het hier ook. Toezicht viel weg, men had niets meer met de andere eilanden te maken, dus zag men de kans schoon om zoveel mogelijk geld achterover te drukken. Velen hebben waanzinnig hun zakken lopen vullen. Daar zou jij wellicht eens aandacht aan moeten schenken, maar daar hoor ik jou niet over.
    Nee, het leegjatten van de belastingpot is de schuld van Nederland, daar heeft Curacao en de YdK totaal geen schuld aan. Het mes heeft jou weer eens gesneden.
    En, spijt me te moeten zeggen, jij bent niet de enige die zo denkt, maar met die gedachte toon je zeer goed aan dat Curacao niet in staat is om verantwoordelijkheid te dragen. Curacao en de YdK zijn niet in staat om voor zichzelf te zorgen, zij moeten worden bestuurd en dan dus niet door YdK. Om het eiland en de overige bewoners te beschermen tegen de corrupte figuren is het noodzakelijk dat Curacao een bestuur van buitenaf krijgt. Alleen dan is er een kans dat iedereen een menswaardig bestaan kan hebben. Alleen dan weten we zeker dat het belastinggeld niet wordt gestolen door een club niet integere lieden.

    Dat is de realiteit op de eilanden (ja, ook op Aruba en St Maarten) en daar heeft Nederland helemaal niets mee te maken. Degenen die de eilanden hebben leeggejat waren gewoon inwoners van de eilanden.

    En als laatste nog de dooddoener van de off shore. Het verlies aan belastinginkomsten valt in het niet bij de immense hoeveelheid welke achterover is gedrukt door onze bestuurders. Ik schat dat het totaal om meer dan 1 miljard gaat en tel daar dan nog eens alle niet opgehaalde belasting op, dan zit je al snel op 1,5 miljard wat door wanbestuur is verdwenen. Dat soort bedragen leverde de off shore in geen geval.

  4. Ja er zijn verkeerde keuzes gemaakt. De wens om de eigenheid van elk eiland de boventoon te laten voeren boven dat wat men gemeenschappelijk had, heeft – eerst met Aruba – en in 2010 de andere eilanden geleid tot het uiteenvallen van de Ned. Antillen. Tenminste de ABC eilanden hadden moeten proberen bijeen te blijven waarbij er naast verschillen ook overeenkomsten zijn bijv. de taal. Men had toen – en het kan nu nog – wel oplossingen moeten vinden voor het probleem dat één eiland altijd zijn wil op kan leggen aan de anderen. Men had de instituties wel moeten verdelen over de eilanden. (wat is er tegen om het hof van beroep op Bonaire te vestigen?). Maar men had ook de mogelijkheid gehad om benoemingen buiten de eigen clan of familiekring te doen. De eilanden zijn al zo klein en dat werkt overal in de wereld bestuurlijke inteelt in de hand. Zou het in een groter verband beter gegaan zijn? Dat is niet zeker maar de nadelen van de kleinschaligheid zouden in ieder geval kleiner geweest zijn. Terecht wordt in sommige stukken ook gewezen op de opstelling van NL als het gaat over hulp aan (meestal) Zuid-Europa. Het Latijnse karakter van de bevolking leidt ook inde Antillen tot een verantwoordelijkheid welke men voelt voor de eigen clan of uitgebreide familie. Eén van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden om weer succesvol te worden is, dat men beslissingen alleen nog maar neemt op zakelijke gronden en niet vanwege familiale banden. Dat is een breuk met dat Latijnse karakter maar daar waar dat gedaan is, is men wel succesvol geworden. Los van de huidige Covid situatie ziet men dat een land als Portugal wel en een land als Italië niet in staat was die stap te zetten. De economische resultaten over de laatste 10 jaar (vóór 2020) laten zien welk verschil in economische groei dat geeft. Alles is niet verloren maar leer van de fouten.

  5. Het probleem is dat veel mensen in deze tijd leningen sluiten en vaak bij louche figuren. Helaas zijn het vaak geen leningen om ergens in te investeren maar vaak om andere leningen te dekken.

    Normaal gesproken in de onderwereld weten ze dat je nooit een slechte debiteur ombrengt want dan kan je naar je centjes fluiten, maar hier houden ze zich niet aan die wetenschap.

    Nu is de tijd om iedereen te waarschuwen tegen het aangaan van leningen en vooral tegen die woeker rentes, maar nee wij zien elke dag reclames van juweliers en autoshows op TV.

  6. Ze hebben geen ballen dat is het probleem. Ze willen alleen doorgaan met het graaien, zonder toezicht.
    Zolang dat niet gaat veranderen heb ik weinig hoop. Eerst de ouwe garde opruimen en opnieuw beginnen. Jong bloed, nieuw bloed, liefst jongelui die goed gestudeerd hebben en bereidt zijn terug te komen, en welkom worden geheten. Dan zal de change komen. Anders blijft het dweilen met een grote kraan (voor hen die wel water hebben)…..

  7. Nu we dit allemaal ( en al heel lang) weten, is het tijd om de schouders eronder te zetten en de slachtofferrol te verlaten. Het helpt niet te roepen dat het ons is overkomen. Regeringen wilden eigen verantwoordelijkheid en hebben die verantwoordelijkheid niet gepakt. Het was een soepzooi en daar was de Grupo di Sopi bij. Leden van die soepzooi zitten nog steeds op die stoel. Advies: ruim je politieke huiskamer op. Verander de wereld en begin bij jezelf. Dit staat volledig los van COVID, dat heeft de problemen alleen maar zichtbaar gemaakt. Stop met leugens verspreiden, grab yourself by the balls.

  8. @Yu’i Kòrsou

    Slechte deal met Nederland?, er was máár slechts partiele schuldsanering?

    Dus daarom was het OK voor viezerikken als Helmin Wiels, Jamaloodin, MAN shushi, om de gelden die wél gesaneerd waren , te verspillen, verbrassen, verspatten en in eigen zakken te stoppen?

    Ja en Stella van Rijn, een slimme dame, zag dat ook, maar reisde mee, en dieheb ik nooit wat horen zeggen over deze qantoestanden.

    Niemand trouwens, Asjes ook niet, hij wist precies wat er gebeurde…

    Niemand trouwens

    Dit is de regel voor velepolitici en stemvee..

    Als ik mee kan snoepen uit de ruif, is corruptie geen issue!!!!

    Third world corrupt scum!!!

    MAN, PS, MFK, maar helaas andere partijen ook

  9. De Eilanden hebben er een potje van gemaakt… Nou nee.. De deal die Emily en Zita met Nederland hadden gesloten was een bijzonder slechte deal en was gedoemdte mislukken!!!!! Er was slechts partiele schuldsanering voor Curacao en geen enkele steun om op eigen poten te gaan staan. Na 10-10-10- konden de eilanden het maar zelf uitzoeken.. niet alleen een belangrijke inkomstenbron zijndede offshore en trust werden van Curacao door Nederland afgepakt.

  10. Gaat niet gebeuren, Als Nl niet de poot stijfhoudt is het over 5/10 jaar precies hetzelfde.
    Het graaien zal blijven doorgaan!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties