31 C
Willemstad
• zaterdag 25 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Zaak Venus: vorm van slavernij

Michael en Nina Koense van La Tasca gerarresteerd wegens mensenhandel | Extra

Willemstad – Mensenhandel is een moderne vorm van slavernij die vele vormen kent. Zo klonk tijdens het requisitoir van de officier van justitie bij de behandeling van de zaak Venus waarbij onder andere de Curaçaose zakenman Michael Koense en zijn echtgenote, de zus van een van hen en een politieman terechtstaan.

Hoofdverdachten zijn Koense en zijn echtgenote. Zij zouden vanuit hun nachtclub La Tasca in Otrobanda Venezolaanse vrouwen hebben uitgebuit, zo meent het OM. ,,In dit geval is ernstig misbruik gemaakt van dames in kwetsbare posities, die slechts geld wilden verdienen om naar huis te sturen, naar hun families in financiële nood. Verdachten hebben de dames hierheen gehaald en uitgebuit in winstbejag, ten koste van hongerige gezinnen in Venezuela”, aldus de officier van justitie belast met deze zaak.

- Advertentie -

Volgens het Openbaar Ministerie is met de trago-meisjes omgegaan ‘als een stel dieren of voorwerpen’. ,,In ieder geval is niet menselijk met hen omgegaan. Want wat is menselijk aan het zeven nachten per week werken, geen pauze krijgen, constant moeten presteren in de vorm van mannen plezieren en drankjes verkocht zien te krijgen en seks te moeten bedrijven met klanten om toch nog voldoende geld naar het thuisland te kunnen sturen. En daarnaast in je vrije tijd in een kamer met meerdere personen moeten blijven, met maar één kamersleutel en 0,0 privacy. Hoe kom je erbij om zo met mensen om te gaan?”

Volgens het Openbaar Ministerie hadden de verdachten Koense en zijn echtgenote alleen het verdienen van geld voor ogen. ,,Nee, er is geen geweld toegepast, maar dat zou ook niet slim zijn, om het ‘waar’ dat je wilt ‘verkopen’ aan de buitenkant te beschadigen. De druk en de dwang werd op andere, subtielere, wijze toegepast, namelijk door misleiding, door het opleggen van schulden en het misbruik maken van de zeer kwetsbare posities waar de dames in zaten.”

Mensenhandel maakt een grote inbreuk op de menselijke waardigheid en de geestelijke en lichamelijke integriteit van de slachtoffers, zo stelt het OM. Het delict heeft volgens de officier van justitie bovendien een ondermijnend karakter, onder andere door de enorme financiële profijttrekking die het tot gevolg heeft.

,,Het is weliswaar niet ten laste gelegd, maar in wezen was sprake van een criminele organisatie. Het zoeken en rekruteren van dames in Venezuela, het overbrengen van hen, het huisvesten, het tewerkstellen en het uitbuiten, dat is niet zomaar even een strafbaar feit plegen. Daar zit een organisatie achter en betreft een ernstige, georganiseerde vorm van misdaad. De georganiseerdheid blijkt uit vele aspecten die naar voren komen in de zaak, zoals bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van een grote schuilplaats onder de dansvloer, waar de dames in moesten schuilen als de politie kwam.”

Rekening houdend met het voorgaande, met het aantal slachtoffers en de pleegperiode, is verdeeld over de vier verdachten 16 jaar celstraf geëist. Tevens kondigde de officier van justitie tijdens de behandeling een ontneming in de zaak aan en gaf hij te kennen dat er momenteel klassiek beslag ligt op La Tasca.

,,Dit is mogelijk omdat La Tasca is gebruikt om de strafbare feiten te plegen. Ik vraag thans echter geen verbeurdverklaring van La Tasca, maar zal het klassieke beslag laten omzetten naar conservatoir beslag, zodat de club in de ontnemingszaak alsnog kan worden afgenomen van verdachten. Het is uiteraard ook de bedoeling dat de La Tasca niet meer open zal gaan, althans niet onder verdachten of aan hen gelieerde personen”, aldus de officier van justitie.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

10 reacties

 1. Er is een nieuwe vorm van slavernij waarbij jonge meiden ook van het eiland aangezet worden tot prostitutie en families worden afgeperst. Wanneer er geen geld genoeg meer te halen valt worden ze verkocht

  @Daan, en als klap op de vuurpijl. De mensen die elke dag klagen over slavernij van 200 jaar geleden en hoe dat hun dagelijkse leven beinvloed maken graag misbruik van deze nieuwe slavinnen…

 2. Als je hier nooit iets mee van doen hebt gehad, oordeel of veroordeel dan niet!
  Er is een nieuwe vorm van slavernij waarbij jonge meiden ook van het eiland aangezet worden tot prostitutie en families worden afgeperst. Wanneer er geen geld genoeg meer te halen valt worden ze verkocht.

  Maar op ons eiland waar iedereen, zei het gewild of ongewenst, ten prooi valt aan corrupte gezaghebbers word dit onderwerp de kop in gedrukt.

  Aangiftes worden weggeveegd van tafel voor een x bedrag of onder bedreiging.

  Het zal op korte termijn wel de aandacht krijgen, helaas ook internationaal.

  Top voor het eiland, goed bezig met zijn allen.

 3. We klagen jaar en dag over slavernij van 200 jaar geleden.. Echter met hedendaagse slavernij hebben we geen enkel probleem..

 4. Om,wat anders als geld voor de ogen hebben??? Geld is immers de wortel van al het kwaad. Dat weet schotte heel goed staat in zijn bijbel en jamaloodin garcia tambe.

 5. Ach, weer een Caribische Curaçaoënaar die meent het recht te hebben een zwakkere groep mensen uit te buiten en op flagrante wijze te misbruiken.

  Maar laten we vooral blijven klagen over makambas..

 6. “Ik weet het niet. Vraag het Anuska Cova.”
  Anuska zal het inderdaad weten.
  Denk overigens dat het best meevalt met de werkdruk van deze dames: de inwerkperiode is wellicht even wennen, maar als je eenmaal je draai hebt gevonden is het werk dat je op basis van routine kan doen.

 7. ‘Want wat is menselijk aan het zeven nachten per week werken, geen pauze krijgen, constant moeten presteren in de vorm van mannen plezieren en drankjes verkocht zien te krijgen en seks te moeten bedrijven’

  Ik weet het niet. Vraag het Anuska Cova.

 8. Een yiu di korsou die aan slavernij doet? Dat doen toch alleen maar makambas? Deze zaak is vast doorgestoken kaart.

 9. Met deze officier van justitie kunnen we werken, laten we hopen dat in de toekomst ook officieren van justitie in aanmerking komen om minister te worden. Het idee om advocaten die net zo makkelijk het ene moment boeven verdedigen en het andere moment minister willen spelen, werkt niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 24 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 23, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 22, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Hof | Hoger beroep in grootschalig TBO-onderzoek Emerald: veroordelingen en vrijspraak

Philipsburg – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie heeft vandaag A., de hoofdverdachte in het opsporingsonderzoek Emerald, veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig maanden. Een andere verdachte, voormalig...
- Advertentie -
- Advertentie -