26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | VVD gelooft niet in nut commissie

HomeMediaAD | VVD gelooft niet in nut commissie
VVD gelooft niet in nut commissie

Willemstad – Voor VVD-Tweede Kamerlid André Bosman illustreert het verhoor vrijdag van Gregory Elias van United Trust exact waarom zijn partij bewust geen onderdeel is van de ‘linkse’ parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies.

Wij geloven niet dat je met zo’n commissie veel kunt aanpakken, dat zag je duidelijk in het verhoor met Elias”, zo citeert Caribisch Netwerk de Nederlandse parlementariër Bosman

,,Hij kon achteroverleunen, want hij doet alles volgens de wet. Dat kun je alleen veranderen door de wet aan te passen.” Plannen bij de VVD, de grootste regeringspartij van demissionair premier Mark Rutte, voor een wetswijzigingsvoorstel ten aanzien van het belastingstelsel zijn er volgens Bosman niet.

Zoals ook het Antilliaans Dagblad zaterdag al beschreef, kwam de commissie slecht voorbereid over en was het regelmatig alsof er ‘voor een schoolkrant een interview werd afgenomen’. Zo oordelen ook diverse andere media dat ze weinig onder de indruk zijn van hoe de commissie met leden van CDA, PvdA, GroenLinks, SP en D66 te werk ging vrijdagmiddag.

In de Volkskrant: ,,Het was misschien ook wat naïef geweest om te denken dat de man die rijk is geworden met het leveren van discretie, voor de Kamercommissie ineens een open boek zou blijken. Bovendien leken de leden van de mini-enquête niet echt te weten wat ze nou precies van de ‘koning van Curaçao’ wilden weten.”

En verder in de Volkskrant: ,,Daarom glipte er bijvoorbeeld de vraag tussendoor of hij rijk was geworden met de verkoop van zijn bedrijf (Intertrust, red.) in 2007. Dan keek Elias een beetje minzaam of haalde even zijn hand door zijn golvende grijswitte haar om vervolgens kort antwoord te geven. ‘Er is geld voor betaald’.”

Het verslag vervolgt: ,,Of was er ineens de losse constatering dat Elias veel mensen op Curaçao kent. Onzin, volgens Elias. ‘Ik ken niet veel mensen, veel mensen kennen mij’. Dus probeerde commissievoorzitter Henk Nijboer (PvdA) het nog maar even door op de morele toer.

Want wat vónd Elias eigenlijk van belastingontwijking? Slim? Handig, misschien? Elias was er gauw klaar mee. Hij vond er niet zoveel van. Want hij kijkt nou eenmaal zoals de meeste praktijkmensen kijken: wat zijn de regels? En die regels maakt hij niet. Hij kijkt alleen hoe hij er handig gebruik van kan maken.”

Dagblad Trouw, dat Elias een ‘financieel acrobaat’ noemt, schrijft er onder meer dit over: ,,De Curaçaose trustkoning bracht behoedzaam de boodschap over dat er niks mis is met zijn zaken. Eerder in de week betoogde de Belastingdienst dat het opzetten van een constructie in het buitenland of op Curaçao zeer verdacht is. ‘Dan gaat er een rode vlag omhoog’, zei een van de ambtenaren, want het is vrijwel altijd een manier om de echte eigenaar van kapitaal te verhullen en om de belasting te ontwijken of te ontduiken.”

Trouw verder: ,,Elias gaf toe dat het logisch is dat iemand voor Curaçao kiest als hij daar 15 procent belasting betaalt en in Nederland 25 procent. ‘Maar ik noem dat geen ontwijking maar een besparing. Het is volgens de regels’.

PvdA-Kamerlid en commissievoorzitter Nijboer hield hem voor dat bij belastingontwijking constructies worden gebruikt die daarvoor niet zijn bedoeld. Elias: ‘Leg mij maar uit wat er verkeerd is’.”

‘Weinig nieuwe informatie’

Caribisch Netwerk concludeert dat de Nederlandse parlementaire ondervragingscommissie, die onderzoek doet naar belastingontwijking, vrijdag ‘weinig nieuwe informatie uit de Curaçaose zakenman Gregory Elias heeft gehaald’. ,,Wat hét verhoor van de week moest worden met ‘de offshore-koning van Curaçao’, draaide vooral uit op discussies over de betekenis van termen als belastingontwijking en transparantie.” Maar of de parlementaire commissie vrijdag haar doel heeft bereikt, is volgens Caribisch Netwerk nog maar de vraag. ,,Elias koos zijn antwoorden, zoals de commissie het zelf omschreef, ‘zorgvuldig en weloverwogen’. In bijna ieder antwoord onderstreepte de zakenman dat zijn trustkantoor ‘altijd volgens de Curaçaose wetgeving heeft gehandeld’. Nieuwe concrete informatie, of een bekentenis over het bewust helpen van rijke klanten bij het ontwijken van belasting kreeg de commissie niet los bij de Curaçaoënaar.” Constructies die de commissie tijdens het verhoor bestempelde als ‘belastingontwijking’ kregen – zoals zaterdag ook in het Antilliaans Dagblad gemeld – van Elias de titel ‘belastingbespáring’. Caribisch Netwerk: ,,Zelfs toen commissielid Chris van Dam (CDA) aan Elias een hypothetisch scenario voorlegde waarin een gepensioneerde slager zijn fortuin op Curaçao wil onderbrengen om zo minder belasting in Nederland te betalen, hield Elias voet bij stuk dat zijn trustkantoor niet in overtreding is. ,,Als het advies van uw financieel adviseur is dat u uw vermogen in een legale constructie op Curaçao kunt onderbrengen en alles is netjes volgens de regels van de wet, dan zie ik geen probleem. Dat mag van de wet.” ,,Een heuse praktijkman”, zo betitelt de Volkskrant trustadviseur Elias. ,,Elias haalt zijn kennis over het rondpompen van geld niet uit boeken, evenmin heeft hij zijn werk gemaakt van het bestrijden ervan. Hij is iemand die mensen helpt met, zoals dat heet, het ‘optimaliseren van belasting’.” En verder: ,,Gregory Edward Elias is met zijn bedrijf United Trust al jaren actief in die business, met vestigingen in Nederland, Groot-Brittannië, Ierland en Luxemburg. Hij helpt bedrijven, maar ook particulieren bij het opzetten van ‘fiscale structuren’. Hij begon ermee na zijn studie notarieel recht in Amsterdam, toen hij voor het bedrijf Intertrust terugkeerde naar Curaçao. In 2002 werd het bedrijf verkocht aan Fortis MeesPierson en verdiende Elias als oprichter en directeur serieus geld. Hij bleef er wel werken, maar vertrok na vijf jaar en zette toen weer een eigen trustbedrijf op. Op dit moment is zijn United Trust betrokken bij tweeduizend rechtspersonen op het Caribisch eiland, vertelde hij aan de onderzoekscommissie.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties