AD | Vraagstuk armoede oplossen

‘Een schande voor desbetreffende samenlevingen’ | Nico van der Ven

Willemstad – De delegaties die deelgenomen hebben aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) hebben besloten een werkgroep armoedebestrijding in te stellen. Dit staat in de slotverklaring die gisteren is ondertekend.

,,De delegatie ziet armoede als een schande voor de desbetreffende samenlevingen, die het noodzakelijk maakt dat er op alle niveaus aan wordt gewerkt totdat het vraagstuk is opgelost”, aldus de slotverklaring.

Tegelijkertijd concluderen de delegaties dat het primair de regeringen van de verschillende landen zijn die beleid op dit terrein (moeten) ontwikkelen. ,,De parlementen in het Koninkrijk zijn ook op dit terrein de controleurs van hun respectieve regeringen. Het is ook duidelijk dat dit vraagstuk een integrale benadering vraagt, waarin naast financiën ook de andere relevante beleidsterreinen worden betrokken.”

De delegaties van de verschillende landen benadrukken bij het armoedevraagstuk dat ook het onderwijs hierin de nodige aandacht behoeft.

Daarmee onderschrijven ze de stelling van de Nederlandse delegatie die benadrukt dat voldoende geld noodzakelijk is voor een effectieve aanpak van armoede, maar dat daarmee niet kan worden volstaan. Naast onderwijs zijn ook werkloosheid, het ontbreken van voldoende begeleiding, de tweedeling in samenlevingen en criminaliteit aandachtspunten.

Curaçao wijst in dit kader nog op het belang van het verstrekken van microkredieten als middel om armoede te bestrijden, Sint Maarten wijst op het risico van een open grens (waaronder de grens met het Franse deel van Sint Maarten), Aruba op de migratie uit Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Onderwijs onder de loep

De delegaties benadrukken dat er zonder onderwijs geen toekomst is. Onderwijs zal daarom voorlopig op de agenda van het Ipko blijven staan en tegelijkertijd is afgesproken dat de respectieve regeringen benaderd zullen worden om een onderwijsconferentie te organiseren.

De verschillende landen hebben nu al een prioriteitenlijstje opgegeven van onderwerpen die dan besproken kunnen worden. Zo zou Curaçao aandacht willen hebben voor de instructietaal in het onderwijs.

Tijdens het overleg is het voorbeeld genoemd van een school die overgestapt is op het Engels.

,,Een van de achterliggende redenen is dat zowel Engels als Spaans meer leeft in de samenleving”, zo is aangevoerd.

Ook wijst de delegatie van Curaçao op het belang van een goede aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Vraagstuk armoede oplossen

 1. @Sonny: leef jij ook nog? Of heb ik toevallig de laatste 4 maanden alle berichtjes van jou gemist?

 2. IPKO :De armoede oplossen !
  goed punt
  dat we daar niet eerder aan gedacht hebben….dom, dom,dom.
  Eureka !

 3. Drechi pa bosnan Tur

  @Hans,
  Ik heb elders op dit forum gelezen dat Dr Duits nieuwe donoren aan het zoeken is voor de Bloedbank.
  Begrijp me aub wel niet verkeerd Hans!
  Ik wens, O God nee, NIET dat jou racistisch bloed in een van de arme zieke mensen hier op het eiland ingebracht wordt.
  Ik wil hebben dat je donor wordt, en dat je niet een, maar tientallen geen liters, maar gallons laat aftappen!!!!!
  :):):):)

 4. ericlapas

  “The government is not the solution to our problem; the government is the problem.”

 5. Ben het eens met Hans wat zelden het geval is.
  Vooral de Banda B subjected moeten hun klep houden, de enorme achterstand die daar heerst kan niet op een overwegen welvarend land als Curaçao. Shame on these a****wipes.

 6. Armoede oplossen…. en daarover spreken de lolo van Soto, Pik Pisas, en de volslagen nietsnut Menki Rojer, aanhangers van de criminele MFK en proletenpartij KdnT.

  Armoede oplossen… reis dan niet businessclass naar Nederland en verblijf daar dan niet in een 5 sterren hotel en strijk daar dan geen megadaggeldvergoeding op terwijl alle kosten voor je betaald worden door Nederland.

  Armoede oplossen… stelletje payasos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *