26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Vluchtelingen wel dreiging’

HomeLandenArubaAD | 'Vluchtelingen wel dreiging’
Venezolaanse bootvluchtelingen op Curaçao worden gearresteerd, en teruggebracht

Willemstad/Den Haag – De vluchtelingenstroom uit Venezuela naar Curaçao, Aruba en Bonaire is wel degelijk een dreiging. Dat erkent staatssecretaris Raymond Knops (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Naar aanleiding van zorgen geuit door de Tweede Kamer over de situatie in Venezuela en de gevolgen voor de eilanden, vond gisteren een algemeen overleg plaats tussen leden van de Kamer, Knops en minister Stef Blok (VVD) van Buitenlandse Zaken. Tijdens dit overleg presenteerde Knops gisteren cijfers van het aantal illegalen dat de afgelopen jaren bij de Benedenwindse Eilanden is opgepakt.

De kustwacht heeft dit jaar tot nu toe 91 illegalen bij de ABC-eilanden opgepakt. Vorig jaar waren dat er over het hele jaar 326 en in 2016 lag het aantal op 21, aldus Knops, die meldde dat in het regeerakkoord is afgesproken dat de kustwacht structureel 10 miljoen extra wordt gegeven.

Het precieze aantal illegalen dat op Aruba, Bonaire en Curaçao verblijft, blijft vooralsnog onbekend; er zijn volgens Knops alleen schattingen. ,,Wij kunnen op basis van informatie die we nu hebben niet zeggen dat er sprake is van een enorme stijging”, aldus de staatssecretaris, die zich baseert op mensen die zonder de nodige documenten zijn aangehouden. In deze aantallen zit volgens hem nauwelijks een verschil tussen vóór het begin van de economische crisis in het Zuid-Amerikaanse land en nu.

Hoewel er geen sprake is van een dramatische stijging over de jaren heen en de staatssecretaris zegt geen massale toestroom uit Venezuela te zien, beseft hij dat de eilanden slechts enkele tientallen kilometers verwijderd zijn van de kust van Venezuela en dat een massale toeloop van vluchtelingen ‘potentieel ontwrichtend’ is. ,,Het kabinet zet in opvang op de buurlanden in”, aldus Knops, die stelt te willen voorkomen dat vluchtelingen een ‘hachelijke zeetocht’ naar de Benedenwindse Eilanden gaan maken en dan toch direct weer worden teruggestuurd.

Blok noemde de situatie in Venezuela gisteren ‘dramatisch’. ,,Terwijl het in potentie een enorm welvarend en gelukkig land zou kunnen zijn”, aldus Blok, die eerder liet weten de uitslag van de verkiezingen van 20 mei waarbij president Nicolás Maduro werd herkozen, niet te erkennen.

Net als Curaçao en de overige eilanden verschillende malen eerder hebben gezegd, gaf de staatssecretaris van Koninkrijksrelaties gisteren ook aan dat de eilanden niet zijn toegerust om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. Lesly Fer, de landelijke rampencoördinator van Curaçao, benadrukte eerder in gesprek met deze krant dat de eilanden geen opnamecapaciteit hebben. ,,Wij kunnen eenvoudigweg geen grote aantallen Venezolanen opnemen zonder dat onze economie in gevaar komt en dit ten koste gaat van de gemeenschap. Het huidige beleid om mensen uit Venezuela na aankomst op Curaçao direct terug te sturen blijft van kracht.”

Knops en minister Blok zegden de Tweede Kamer toe om hulpverzoeken van Aruba en Curaçao te honoreren. Curaçao vroeg en kreeg al eerder steun, aldus Blok. ,,Als er om hulp wordt gevraagd, moeten we die ook bieden”, zo stelde Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Ondanks dat ik de Curacaosche delegatie een lachertje vind,
    denk ik dat het Handboek der Voorzichtigheid een enorme bridge too far voor CDA’er Knops is.

  2. Beter laat dan nooit. De staatssecretaris is het schoolvoorbeeld van een lichtgeraakte, familiaire Hollander. Iedereen moet zich in Nederland aanpassen aan de hier heersende, vaak gênante mores. Maar kennelijk hoeft een Hollander niet diplomatiek en voorkomend op te treden tegen be-stuurders of inwoners in de rest van het Koninkrijk. Stoere taal zoals een weinig voorkomend persoon, uit de klei getrokken, betaamt. En dan ook nog van God los, als CDA’er? Moet men als Christen zijn naasten niet liefhebben als zichzelf? Geen geschillenregeling. Meneer Knops weet kennelijk niets van de geschiedenis van het Koninkrijk. Laat staan dat hij zich daarin verdiept heeft. Alwetend geboren? Hij zou zich toch echt moeten verdiepen in het Handboek der Voorzichtigheid van Baltasar Gracian. Zou hij veel beter mee scoren. Zijn optreden gevoegd bij het onbetrouwbare regeringsoptreden inzake de aardbevingsschade in Groningen, belooft weinig goeds. Binnenkort ligt Sint Maarten weer in puin bij een volgende orkaan, omdat zo getardeerd is met herstel. Kennelijk is het nu pas een prioriteit bij deze bewindspersoon. Dat is ongeveer een jaar te laat. Shakespeare laten we daarom zijn troostend licht schijnen over de ontstane Koninkrijksduisternis (Cymbeline IV.ii). “Golden lads and girls all must, As chimney sweepers, come to dust.” Renée van Aller & John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties