AD | Vervolg van debat over Girobank

Minister Kenneth Gijsbertha gaat vragen beantwoorden | Gobiernu.cw

Willemstad – De Openbare Statenvergadering over de situatie bij de Girobank en de gevolgen hiervan voor klanten en personeel wordt komende dinsdag, 21 januari om 10.00 uur voortgezet.

Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën is dan weer in de Staten aanwezig om antwoord te geven op vragen die gedurende de eerste ronde medio december 2019 zijn gesteld. De bewindsman kreeg toen een berg huiswerk mee met meer dan 250 vragen van Statenleden van zowel de oppositie als de coalitie en vroeg twee weken de tijd om in overleg met de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) en zijn ministerie zo goed mogelijk antwoord te kunnen geven.

Het merendeel van de 250 vragen ging over wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor het feit dat Girobank ondanks de jarenlange noodregeling toch vrij plotseling in een neergaande stroomversnelling naar het einde lijkt te raken. De Statenleden vroegen wat er klopt van de berichtgevingen dat ondanks een tekort aan liquiditeit, toch grote bedragen zijn onttrokken aan de bank voor onder andere een lening aan Aqualectra en voor de haven van Sint Maarten.

Ook zouden op kosten van de Girobank bonussen zijn uitgekeerd en salarisverhogingen zijn doorgevoerd. ,,Dit is niet alleen wanbeleid”, zei Moses (MP) tijdens het debat in december boos. ,,Dit is een vorm van diefstal.”

De Statenleden waren het er in december over eens: het instellen van een moratorium zes jaar nadat de noodregeling bij de Girobank is uitgeroepen, kan niet zonder gevolgen blijven voor degenen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Alle Statenleden wilden van de minister weten hoe het zo ver heeft kunnen komen en vroegen cijfers van de afgelopen jaren, maar ook bijvoorbeeld wie er wanneer is benoemd en weer werd weggestuurd bij zowel Girobank als de CBCS.

Laatstgenoemde is sinds de noodregeling in 2013 verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van Girobank. Bij het debat in december waren geen van de drie directieleden van de CBCS aanwezig, hetgeen voor veel kritiek van de parlementariërs zorgde.

Statenleden van zowel de oppositie als de coalitie vielen in december over de hele gang van zaken bij de Girobank toen rekeningen van klanten vlak voor de feestdagen zonder enige uitleg of waarschuwing werden geblokkeerd. Klanten konden van het ene op het andere moment niet meer bij hun geld. De deuren van de filialen gingen dicht, maar ook pinpassen en creditcards waren niet meer te gebruiken en online bankieren was onmogelijk.

Pas de volgende ochtend gaven CBCS-directieleden Bob Traa, José Jardim en Leila Matroos-Lasten in een persconferentie uitleg over de beslissing om de bank enkele dagen te sluiten.

De parlementariërs waren echter niet te spreken over deze gang van zaken, die volgens hen getuigt van een gebrek aan inlevingsvermogen bij de minister en de directies van de CBCS en Girobank

Bron: Antilliaans Dagblad

3 Reacties op “AD | Vervolg van debat over Girobank

 1. Oke ik denk dat er maar weer een “commissie” moet worden benoemd die het compete debacle “tot op de bodem” gaat onderzoeken. De commissie gaat bestaan uit; ( kom maar op met de namen die steeds terug komen en familie zijn van) dit wordt een onderzoek van maanden. Lekker rustig.
  Zal ik ook maar gelijk met de conclusie komen? Het was een voorbeelt van een opstapeling van zwak bestuur met enkele twijfelachtige beslissingen. Wij zien geen frauduleuze handelingen door dat de periode lang was en de verandwoordelijkheid over is gedeeld door meerdere ministers en ambtenaren, waar elke iets had kunnen doen aan de misstanden maar het niet gedaan hebben is het onmogelijk iemand voor het debacle verandwoordelijk te stellen.
  Mag ik nu weer naf 250000 vangen aub?

 2. Curacao revisited

  Het is allemaal de schuld van Bob Traa.

  Zou CBCS wellicht meteen een update kunnen geven over de situatie rondom ENNIA of gaan wij net zoals bij Girobank achterover leunen en afwachten wat er gebeurt?

 3. Natuurlijk heeft de Centrale Bank gefaald, maar de hoofdschuldigen blijven de gruwelijk grote graaiers Eric Garcia, Stephen Capella en zijn moeder en Neysa Insenia.

  En voordat wij ook maar 1 cent moeten gaan betalen voor de tekorten van de Giro moeten Eric Garcia, Stephen Capella en zijn moeder en Neysa Insenia tot op hun blote reet worden kaalgeplukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *