27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | VBC: ‘MKB-beleid aanpassen’

HomeMediaAD | VBC: ‘MKB-beleid aanpassen’
Onderzoek wijst uit, dat maar weinig ondernemers gebruikmaken van de incentives die voor het MKB in leven zijn geroepen. De KvK krijgt als aanbieder weinig respons.

Willemstad – Zes jaar nadat het van ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) het beleid Midden- en Kleinbedrijf (MKB) en Entrepreneurship opstelde, vraagt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) zich af wat de stand van zaken is met betrekking tot het in 2011 ingevoerde MKB-beleid.

Navraag door de vereniging wijst in de richting dat het MKB-beleid nauwelijks of niet bekend is bij het gros van de bedrijven. ,,De indruk bestaat dat het de status heeft van een goed bewaard ambtelijk stuk”, zo concludeert de VBC, die twijfelt of het in 2011 opgestelde MKB-beleid effectief is. De vereniging pleit er dan ook voor dit aan te passen en daarna breed bekend te maken.

De reden voor het in 2011 opstellen van dit beleid is het belang van de MKB-sector. De sector produceert namelijk 30 procent van het bruto binnenlands product, voorziet in meer dan 50 procent van de werkgelegenheid en vertegenwoordigt ruim 90 procent van alle bedrijven op het eiland, zo stelt de VBC.

De in 2011 vastgestelde beleidsuitgangspunten waren: dat de overheid de markt haar werk laat doen; ondersteuning van het MKB in algemene zin, zowel nieuwe als bestaande ondernemingen; activeren van ondernemerschap op Curaçao in algemene zin, van jong tot oud; stimuleren en ondersteunen van ondernemers die willen groeien door innovatie op bijvoorbeeld productie en efficiency, op marktbenadering, door middel van technologie; en stimuleren en ondersteunen van ondernemers die willen groeien door exportgericht te zijn en daarmee bijdragen aan het maken van Curaçao als logistieke hub in het Caribisch gebied.

Om het beleid nader in te vullen en uit te werken, zijn in 2011 tien thema’s ingevoerd: doorlopende visieontwikkeling (met behulp van ervaren ondernemers en specialisten op het gebied van ondernemerschap zal samen met MEO visie worden ontwikkeld); doorlopende beleidscyclus (jaarlijks vindt evaluatie plaats van het beleid en wordt nieuw beleid ontwikkeld.

De in te richten Small Business Administration (SBA) zal dit proces coördineren); doorlopende informatiecyclus (in orde brengen van de informatiehuishouding rond het MKB via het opzetten van een database. SBA is belast met het beheer van de bestanden, informatiehuishouden en prestatiemeting); organisatie en uitvoering (SBA zal alle uitvoerende en coördinerende taken van de overheid met betrekking tot MKB op zich nemen); invoering jaarlijkse prestatiemeting en effectmetingen (de jaarlijkse prestatie metingen op basis waarvan beleidsmonitoring, evaluatie en effectmeting worden ingericht zullen worden gepubliceerd); van red tape naar ‘red carpet’ (het oprichtingsproces wordt vergemakkelijkt en de regeldruk en barrières worden gereduceerd); ontwikkeling entrepreneurship, scouting, coaching en mentoring (ontwikkeling van een georganiseerd proces voor scouting, mentoring, opleiding, advies en coaching); ontwikkeling entrepreneurship, pr en maatschappelijke lobby, onderwijs (verbetering van het imago van ondernemerschap via een publiekscampagne en incorporeren in het onderwijscurriculum); stimulering en versterking financieringsmogelijkheden (het invoeren van een nieuwe versimpelde incentiveregeling en kredietgarantiefaciliteit voor export en innovatie); stimulering en versterking coördinatie advies en training entrepreneurs (versterken training en adviesaanbod voor beginnende ondernemers).

Incentives voor MKB-beleid

Voordat het MKB-beleid op schrift was gesteld, was er een aantal incentives voor het MKB in leven geroepen. Financiering hiervan geschiedde door de overheid. Het beheer van deze middelen was taak voor Korpodeko terwijl uitvoering van de regeling geschiedde door Stimul- It, de Kamer van Koophandel en Korpodeko.

Het betrof de volgende incentives: Ayudo den Administrashon (ADA)-regeling, Faciliteit Startende Ondernemers (Faston)-regeling, regeling Ambacht en Kunst, E-Fondo- regeling en Webstart-regeling.

Wat betreft de incentives is wel evaluatieonderzoek verricht over een periode van ongeveer 10 jaar, zo blijkt uit navraag van de VBC. De conclusies hiervan luiden samengevat als volgt: weinig ondernemers maken gebruik van de regelingen; er zijn geen herkenbare doelstellingen die worden beoogd; de effecten zijn niet meetbaar; de effecten zijn niet duurzaam geborgd; de regelingen zijn niet gericht op doorgroei van het middenbedrijf; gebrek aan evaluatie van de regelingen; gebrek aan voldoende middelen; en de uitvoerende organisaties voldoen aan hun brengplicht.

Verder zijn er volgens de VBC indicaties die erop duiden dat het gevoerde overheidsbeleid en maatregelen die de afgelopen 5 jaar zijn ingevoerd, haaks staan op het MKB-beleid. ,,Op grond van bovenstaande constateringen wordt getwijfeld of het in 2011 opgestelde MKB-beleid effectief is”, zo meent de vereniging, die ervoor pleit deze aan te passen en daarna breed bekend te maken.

Naar oordeel van de VBC is het zaak om met name aandacht te besteden aan knelpunten waar MKB-bedrijven dagelijks mee geconfronteerd worden en te zoeken naar oplossingen hiervoor.

,,Zonder uitputtend te zijn kunnen hierbij de volgende worden genoemd: ombouwen van het factuurstelsel ob naar een kasstelsel, afschaffen van de Prijzenverordening, invoeren van een kredietgarantieregeling, gerichte fiscale incentives ter stimulering van gewenste ontwikkelingen, bijvoorbeeld het tijdelijk afschaffen van invoerrechten op bepaalde ICT-producten ter modernisering van de bedrijfsvoering, flexibilisering van de arbeidswetgeving, versimpeling en hervormen fiscale wetgeving, in het bijzonder de onderdelen invoerrechten en ob.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties