27 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Extra | Journaal 25 mei 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Consumentenbond: ‘Kamerleden zien Caribische gemeenten nog steeds als buitenland’

Marit Severijnse Na de grote demonstratie tegen armoede en ongelijkheid. op Bonaire, liet staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties) weten dat ze het ‘indrukwekkend’ vond en ‘snel actie wilde’, maar...

DH | Council of Appeals says prison director was rightly dismissed

PHILIPSBURG--Former director of the Pointe Blanche prison Edward Rohan was lawfully fired by the governor of St. Maarten in 2021, it was stated in a judgment of...

AntilliaansDagblad | ‘Geef schildpadden de ruimte’

Kralendijk - Op 5 mei is het eerste schildpaddennest 2023 gevonden op Bonaire en daarmee is het nestseizoen officieel van start gegaan. Alle reden om nu even...

AntilliaansDagblad | Drugsboot onderschept

Oranjestad - De kustwacht en het Korps Politie Aruba (KPA) hebben een drugsboot onderschept. Aan boord zaten 9 personen. Het Maritiem Operatie Centrum (MOC) van de kustwacht signaleerde...

AntilliaansDagblad | Club17 werkt toe naar duurzaam Curaçao

Willemstad - Onder de naam Club17 zetten de partners van het Water Refill Program Curaçao hun reis voort naar duurzaamheid. Het 17e duurzame ontwikkelingsdoel van de VN...
- Advertisement -spot_img

AD | Ultimatum aan kabinet

HomeMediaAD | Ultimatum aan kabinet
‘Alle besluiten moeten van tafel’ | Jeu Olimpio

Willemstad – Het kabinet-Rhuggenaath krijgt van de 15 bonden die deel uitmaken van de Solidaridat Sindikal tot vanmorgen 11.00 uur de tijd om zijn positie te heroverwegen.

Alle kabinetsbesluiten over de verhoging van het minimumloon, de verhoging van de premie voor de WA-verzekering en de aangekondigde ontslagronde bij telecombedrijf UTS moeten van tafel, zo eisen de vakbonden. Als het kabinet niet reageert op een brief die de bonden vanmorgen vroeg indienen, of als de reactie niet in het belang is van de bonden, dan treedt plan B in werking. Dit houdt in dat er morgenochtend acties worden gevoerd.

Deze acties zijn ingrijpender dan de acties die vanochtend bij het Wilhelminaplein zullen worden gehouden, zo waarschuwt vakbondsman Errol Cova in gesprek met deze krant. De bonden houden vanavond om 19.00 uur een persconferentie bij het gebouw van de PWFC waarin zij details geven over de acties.

,,Net zoals de regering tijdens een persconferentie een signaal afgaf aan de bonden, sturen wij nu een signaal naar de regering”, aldus Cova gisteren. ,,De regering doet een oproep om met ons in dialoog te treden, terwijl zij het besluit al hebben genomen.”

De vakbondsleider verklaart dat het in een democratie altijd mogelijk is om besluiten terug te draaien. Hij reageerde daarmee op het standpunt van minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën, die waarnam voor minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling. Gijsbertha had aangegeven dat het niet mogelijk is het besluit over de verhoging van de premie voor de WA-verzekering terug te draaien.

Gisteren vroeg Cova om begrip voor de overlast als gevolg van de acties. Hij verklaarde dat er offers gebracht moeten worden. ,,Deze offers zijn nodig om ons doel te bereiken. De vakbonden op Curaçao zullen offers brengen. Zij hebben heel veel voorstellen hierover gedaan.”

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) verklaarde gistermiddag in een spoedpersconferentie dat de regering voorbereid is op mogelijke acties. De premier ging er op dat moment vanuit dat er vandaag al acties gevoerd zouden worden. Op de vraag of de boel vandaag platgaat, liet de minister-president weten dat hij niet over deze informatie beschikte.

Op de vraag of er rekening wordt gehouden dat er als gevolg van de acties geen stroom is, antwoordde de premier dat de overheids-nv’s voorzorgsmaatregelen hebben getroffen. Minister Quincy Girigorie (PAR) van Justitie verklaarde dat hij een gesprek had met de vertegenwoordiger van de vakbonden over de handhaving van de openbare orde bij acties.

De persconferentie van het bijna voltallige kabinet was bedoeld om aan het volk meer uitleg te geven over de brief die de bonden van de regering hebben ontvangen. De brief was in reactie op een vergadering met de bonden afgelopen vrijdag. De premier verklaarde verbaasd te zijn over de reactie van de bonden, die de brief als een provocatie bestempelden.

Afgelopen vrijdag had het kabinet nog een goed gesprek met de vakbonden gehad, zo zei hij. De minister-president herhaalde zijn oproep om de dialoog aan te gaan en aan de onderhandelingstafel verder te praten.

,,Ik hoop dat het gezond verstand zegeviert. Dat wij een rustige decembermaand hebben. De regering is er om het land te dienen. Wij geloven in de inclusie, in de dialoog. Dat de dialoog mag zegevieren.”

Aandacht voor armere burgers

Aandacht voor armere burgers | Jeu Olimpio

Minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gaat binnen zes weken een commissie samenstellen die duurzame oplossingen moet aanleveren voor individuen die onder het bestaansminimum leven. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) bekendgemaakt in een brief aan de vakbonden, die afgelopen vrijdag met hem hun pijnpunten bespraken; namelijk de verhoging van het minimumloon, de verhoging van de premie voor autoverzekering en het ontslag van personeel bij telecomaanbieder en overheids-nv UTS.

In diezelfde brief schrijft de premier dat de regering drie weken de tijd neemt om te besluiten over de graduele verhoging van het minimumloom per 1 januari 2018 en de daaropvolgende jaren. Rhuggenaath schrijft ook dat het kabinet ervoor zal zorgen dat bij de minste stijging van de kosten van levensonderhoud het minimumloon verhoogd wordt. Bij de besluitvorming over de graduele verhoging moet in overweging worden genomen wat het effect is op de kwetsbare groepen met een laag inkomen zoals ouderen met een AOV-uitkering, en gezinnen die onder het bestaansminimum leven, zo betoogt de minister-president.

Het kabinet zal daarom met de Sociaaleconomische Raad, de Raad van Advies, de Centrale Bank en de ministeries overleggen voordat er een besluit valt. De verhoging kan niet doorgevoerd worden zonder te letten op de economische balans, en dan vooral het behoud van werkgelegenheid, zo redeneert de premier.

Weg Westpunt gebarricadeerd

Actievoerders hebben gisterochtend de weg naar Westpunt bij Grote Berg gebarricadeerd door een grote bus dwars op de weg te plaatsen. De actie vond in de vroege ochtend plaats en was bedoeld als protest tegen de verhoging van de WA-premie. Bewoners van Bándabou hebben door de afstanden die zij afleggen al veel benzinekosten. Zij kunnen niet nog meer geld betalen voor de verhoging van de premie voor de WA-verzekering, aldus woordvoerder Tirso Petroudis.

De actie was ook bedoeld als steun aan de bonden van Solidaridat Sindikal. De actievoerders hebben bewust gekozen om los van de geplande acties van de bonden te protesteren. Zo hopen zij meer aandacht voor de specifieke problemen van Bándabou te krijgen.

Bron: Antilliaans Dagblad

21 reacties

 1. Hulde aan iedereen die tegen deze te zot voor woorden belachelijke eisen en acties van dit stelletje rechteloze oproerkraaiers is. De oorspronkelijke kwestie is totaal uit z’n verband gerukt. Die tuinkabouter denkt dat hij het recht heeft om overal over te mogen meebeslissen. Hij is zeker vergeten dat hij als toenmalige minister verantwoordelijk was voor het faillissement van 2 vliegtuigmaatschappijen ALM en DCA
  .
  Deze vakbonden komen met niets constructiefs. Waarom hoor ik ze nooit over de arbeidsproductiviteit die op Curaçao ongeveer de laagste ter wereld is? Of over de enorm aantallen dagelijkse verkeersongevallen wegens slecht gedrag en autodiefstallen die de gemeenschap handen vol geld kosten? Gek hè dat de WA autoverzekering na 15 jaar eens een keer omhoog moet. Waar gaat het eigenlijk over? Het gaat om een bedrag van zo’n 8,33 gulden maximaal per maand. Een paar “numbers” minder per week kopen zou ik zeggen en het probleem is opgelost.

  Sommige mensen staan zo te lezen te juichen om het deze regering zo moeilijk mogelijk te maken. Zien liever een stel veroordeelde criminelen, ongeschoolde figuren het land besturen waarvan een deel de kas allang heeft leeggeroofd. Trekt destabilisatie investeerders en economische groei aan? Dacht het niet.

 2. @ericlapas, Leven op het minimum? Maar wel fortuinen uitgeven aan bysides, gouden kettingen, gouden rims en het is weer feest seizoen. Dus fortuin aan vuurwerk, carnival en de talloze Gentz feestjes waar we wel een VIP tafel moeten hebben!

 3. Errol Cova is de hypocriet die Papiaments onderwijs wilde invoeren, maar zijn kinderen wel naar de International School stuurde.

  Hetgeen duizenden guldens per maand kostte. Waar die vandaan kwamen zullen we maar niet vragen. Misschien uit de kas van ALM?

 4. Beste Mossel, Het gaat even niet om Cova en Gerrit maar om de Curacaose werknemers die jaren lang van een minimum moesten leefden. Blijkbaar is het moeilijk om de strijd te steunen als je zelf geen armoede hebt gekend.

 5. In de tijd(en) van Schotte en Wiels stond onze Cova heel wat minder vaak op de barricaden . Als u begrijpt wat ik bedoel……
  Vazal ?

 6. het ongedierte, wat Cova heet, is nu helemaal totaal onder de grond uit getrokken door Gerrit de Raaf, die heeft hem de opdracht gegeven om zoveel mogelijk punten (EISEN ) te gebruiken die niet haalbaar zijn voor de regering, vorige week eiste Gerrit ook al onmogelijke punten om uit te legen in de staten over getint glas!. Laten ze maar lekker de boel plat liggen, zij sneiden zich zelf in hun eigen handen, straks weer een paar fialitementen erbij, ga zo door Gerrit dit wil je jij toch, de boel naar de kloten zien gaan voor dat jij het gevang in gaat, ik vervloek nog die rechters dat zij deze schooier en vazal van het ergste soort niet meteen vast hebben gezet, Donner wens ik helemaal het een en ander toe, die is de hoofd dader van de regerings bezetting op 10-10-10. , hij had het tegen kunnen houden de LAMZAK.hoop dat morgen de politie en het leger hard en direct op zal treden bij ongeregeld heden veroorzaakt door stakers, beveilig de electra centrale en de ISLA/BOO/RdK. Pak Cova en Gerrit de (roofvogel) Raaf op voor het minste of geringste bewijsbaar fijt, waar aanhouding gerechtigd is.

 7. Kommandante kabouter Cova, sloot indertijd de binnen stad een dag af.Geen handelaar die toe piepte over gederfde inkomsten.Op Curacao kan alles,toch? Van de slordige miljoen die de gemeenschap verloor door hem bertreffende de glijbaan daar bij het Carmabi,betaalde hi-Cova-evenmin terug a.d. gemeenschap.Dit is dus de manier op op een onvolwassen wijze je zin te krijgen.A la een klein kind.Tja, ach ikke zelf doen otw nos mes por, toch?Het verkeer hinderen is strafbaar.Wordt de chauffeur v.d. bus vervolgd? Nee.Nos ku nos heet dat in deze veel te kleine gemeenschap.Waar we wsch. het beste zijn in het laatste woord van de hievoor gebruikte zin.

 8. Brian S
  Helemaal juist geformuleerd.
  Er zijn btw genoeg mensen die wat over hebben voor de ander. Vergis je daarin niet. Er wordt door vele mensen vrijwilligerswerk gedaan, belangeloos, door veel bedrijven, die dat niet aan de grote klok hangen, donaties gegeven.

 9. @Eric, Een simpele berekening; de 9 ministers plus de parlementariërs kost de gemeenschap bijna een half miljoen per maand. Laten we eerlijk zijn welke prestatie staat er tegenover? Dit kan het begin van een nieuwe Curacao zijn. Een Curacao waarin mensen die het goed hebben ook de anderen iets gunt.

  En dan hebben we nog 21 statenleden die een boel geld krijgen waarvan een aantal veroordeelde criminelen zijn en sommige nooit op komen dagen en toch een diksalaris pakken (en dan steggelen we over het minimumloon!).
  Neem een groepje als MDPT waaronder ook Cova inzit die ook allemaal veel geld pakken maar niemand die wat doet. en zo kunnen we doorgaan. Mw. Wiels die ‘stage’ loopt voor 66 duizend..

 10. Ik hoop dat de vakbonden doorzetten en niet opgeven. Een simpele berekening; de 9 ministers plus de parlementariërs kost de gemeenschap bijna een half miljoen per maand. Laten we eerlijk zijn welke prestatie staat er tegenover? Dit kan het begin van een nieuwe Curacao zijn. Een Curacao waarin mensen die het goed hebben ook de anderen iets gunt.

 11. Wat nou hongerloon? Laat me niet lachen. Van dat hongerloontje gaan ze wel iedere dag loten kopen, naar het casino vanuit het werk, weekend feesten en de kinderen laten verhongeren. Cova zegt zelf dat mensen niet eens meer een lening kunnen krijgen om een “AUTO” te kopen. Wat is belangrijker een auto kopen of je kinderen laten verhongeren.
  Op dit eiland is het volgens een bepaalde bevolkingsgroep zo dat de overheid maar voor ze moet zorgen, dan hoeven zij niets te doen.
  Vakbonden maak je druk om de zwartwerkers uit te bannen.
  Regering toon visie en laat je niet knechten door een minderheid van de bevolking

 12. @Curacao Independiente, Het problem bij de overheid en overheidsbedrijven is dat er teveel mensen zitten die veel verdienen en niets uitvoeren. Daarom zijn de kosten te hoog en functioneren.
  Dus als je mensen naar huis stuurt dan is er meer werkeloosheid maar aan de andere kant veel van deze mensen werkten nooit..

 13. Als het goed gaat met de economie, mensen perspectief hebben op betere morgen, banen voor de oprapen zijn. Dan zou verhoging van de minimumloon, WA -premie en verloren banen bij UTS geen echte probleem zijn. Juist omdat het niet goed gaat moet eraan de bel getrokken worden, want sociale en economische ongelijkheid is aan het groeien, dus komt het niet vanuit de vakbonden dan het zal het vroeg of laat vanuit de bevolking zelf komen. Begrip tonen is niet langer genoeg, een deel van de volk laten verhongeren is ook niet de oplossing, Venezuela is een goede voorbeeld om het niet zover te laten komen. Naast de regering en zou ook de bedrijfsleven de voortouw kunnen nemen om een constructieve dialoog aan te gaan en naar oplossingen te zoeken in plaats van alleen hun eigen belangen te behartigen.

 14. Maar hij heeft wel een paar punten.
  UTS De Geus is zelf ook verantwoordelijk voor het mismanagement en dient zelf ook af te treden. Verzekeringsbedrijven verdienen al goud geld en willen meer en er is een groot verschil op Curacao tussen mensen die dankzij politieke connecties duurbetaalde banen krijgen waar ze niets voor doen en mensen die voor een hongerloon werken.

 15. Regering laat je niet intimideren door een stelletje schreeuwlelijken, zijn nog te dom om uit hun ogen te kijken en denken kunnen ze al helemaal niet,
  alleen de boel ophitsen, daar zijn ze goed in.

 16. Laat Erlol eerst eens wat doen aan alle zwartwerkers op het eiland. Het wederom verhogen van het minimum loon zal er enkel en alleen voor zorgen dat legale dienstverlening te duur word.
  De mensen in de bouw,zwembad service , schoonmaakbranche en noem maar op mogen vrezen voor hun legale baan en de overheid aan belasting inkomsten.
  Laat maar staken tot de stakingspotten leeg zijn.

 17. Zet alles stil, stop iedere ontwikkeling, positief of negatief. Laten we niets veranderen, en alles zo laten als het is. Succes er mee Curacao. En staat het niet stil genoeg?, dan kunnen we altijd nog iets in de fik steken om zo onze zin er door te drammen. Ik heb het vaker gezegd maar een groot deel van de Curaçaoënaars is de grootste vijand van het eigen land. Het korte termijn en visieloos denken is weer troef. Willens en weten een dure sociale werkplaats (uts) gevuld willen houden gaat nergens over, het niet mee willen gaan in prijsontwikkelingen idem.

 18. @Ron. Zolang wij geen capabele en visionaire leiders hebben zal deze ’dino’ en alle politieke tegenstanders het eiland blijven terroriseren.

 19. De schreeuwende tuinkabouter Error Cova, met zijn partij PLKP schuldig aan de ondergang van ALM dat hij in een sociale werkplaats voor totaal ongeschikte partijleden veranderde die ook nog eens, met familie en bysides, gratis over de wereld konden vliegen.

  Error Cova vult momenteel ook schandalig zijn zakken als lid van het multidisciplinair team. Daar hoorde je de v0lksmenner Error niet over de schandalige uitgaven van Wacko Werner Wiels, want Error profiteerden daar volop van mee.

  Wie verlost ons van deze dinosaurier?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties