26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Uitwisselen gevangenen mogelijk

HomeMediaAD | Uitwisselen gevangenen mogelijk
Tussen Cuba en St. Domingo en alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden
Tussen Cuba en St. Domingo en alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden

Willemstad – Het overbrengen van Curaçaose gedetineerden in Cuba en de Dominicaanse Republiek naar Curaçao en andersom – Cubaanse en Dominicaanse gedetineerden in de strafgevangenis op Curaçao naar Cuba en de Dominicaanse Republiek – is nu mogelijk met onlangs goedgekeurde Koninkrijksverdragen.

De verdragen betreffen het gehele Koninkrijk. Het gaat om gedetineerden met de Nederlandse nationaliteit in gevangenissen in Cuba en de Dominicaanse Republiek. Afhankelijk van de hoofdverblijfplaats van de ‘Nederlandse’ gedetineerden in Cuba en de Dominicaanse Republiek, worden zij uitgeleverd aan Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Caribisch Nederland of Nederland.

Momenteel bevinden zich in Cuba geen personen met de Nederlandse nationaliteit in detentie, maar in de Dominicaanse Republiek zijn 84 personen met de Nederlandse nationaliteit gedetineerd. In de toelichting bij de verdragen staat:

,,Van deze Nederlanders zijn er 37 afkomstig uit de Dominicaanse Republiek en van die groep hebben er 17 tevens de nationaliteit van de Dominicaanse Republiek. Van de overige Nederlanders zijn er slechts 10 afkomstig uit Nederland, 16 uit Curaçao, 6 uit Aruba, 2 uit Bonaire, en de rest uit landen die niet tot het Koninkrijk behoren.”

Bij veroordeelden met zowel de Dominicaanse als Nederlandse nationaliteit hangt het meestal van de persoonlijke omstandigheden af of zij de wens te kennen geven voor overbrenging in aanmerking te willen komen. Bij een dergelijke wens zullen in eerste instantie de Dominicaanse Republiek of Cuba beoordelen of zij de betrokkene in aanmerking willen laten komen voor een overbrenging.

,,Voor Nederland geldt dat bij een verzoek van elke veroordeelde en dus ook die met een dubbele nationaliteit zorgvuldig wordt nagegaan of deze persoon voldoende binding heeft met Nederland om een overbrenging te rechtvaardigen”, zo staat in de toelichting uitgelegd.

In Cuba zijn op dit moment geen gedetineerden met de Nederlandse nationaliteit, maar sinds 2000 waren er in Cuba in totaal 21 Nederlanders gedetineerd. Hiervan waren er 5 afkomstig uit Nederland en 11 afkomstig uit Curaçao. De overige personen kwamen uit landen die niet tot het Koninkrijk behoren. ,,Laatstgenoemde categorie zou uiteraard niet voor een overbrenging in aanmerking zijn gekomen, althans niet naar Nederland”, aldus de uitleg.

Uitlevering geen recht

Uit de uitleg bij het verdrag blijkt dat de uitlevering geen recht is van de gedetineerde en dat de respectievelijke landen ook kunnen beslissen de persoon in kwestie in het eigen land gedetineerd te houden.

,,Het verdrag laat partijen derhalve vrij om in voorkomend geval om andere, hen moverende redenen, niet aan een overbrenging mee te werken. Voor Nederland betreft dit onder ander het ontbreken van voldoende binding van de gedetineerde met Nederland”,

zo wordt uitgelegd. Van de andere kant, moet ook de veroordeelde met zijn overbrenging instemmen. Vereist is ook dat er nog een strafrestant over is van ten minste zes maanden, alvorens de gedetineerde overgebracht wordt.

,,Dat is immers het doel van de overbrenging, opdat de resocialisatie in de landen van het Koninkrijk gestalte kan krijgen.”

De verzoeken tot overbrenging moeten schriftelijk worden gedaan en uitgewisseld worden tussen het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie en respectievelijk de ministeries van Justitie van de Caribische landen van het Koninkrijk en het ministerie van Justitie van Cuba en de Dominicaanse Republiek. Daarbij mag ook de elektronische vorm van communicatie gebruikt worden.

Tot slot staat nog over de kostenverdeling dat, zoals gebruikelijk, elke staat de kosten draagt die op zijn grondgebied zijn gemaakt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties