ParadiseFM | Code geel zorgt voor meer boekingen

Code geel zorgt voor meer boekingen. Dat zegt Chata directeur Seferina-Rojas in het Antilliaans dagblad. Dat valt meteen te zien in een toename in het aantal boekingen...

Democracy now! | Monday, May 17, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...
- Advertisement -spot_img

AD | Uitwisselen gevangenen mogelijk

HomeLandenArubaAD | Uitwisselen gevangenen mogelijk

Tussen Cuba en St. Domingo en alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden
Tussen Cuba en St. Domingo en alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden

Willemstad – Het overbrengen van Curaçaose gedetineerden in Cuba en de Dominicaanse Republiek naar Curaçao en andersom – Cubaanse en Dominicaanse gedetineerden in de strafgevangenis op Curaçao naar Cuba en de Dominicaanse Republiek – is nu mogelijk met onlangs goedgekeurde Koninkrijksverdragen.

De verdragen betreffen het gehele Koninkrijk. Het gaat om gedetineerden met de Nederlandse nationaliteit in gevangenissen in Cuba en de Dominicaanse Republiek. Afhankelijk van de hoofdverblijfplaats van de ‘Nederlandse’ gedetineerden in Cuba en de Dominicaanse Republiek, worden zij uitgeleverd aan Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Caribisch Nederland of Nederland.

Momenteel bevinden zich in Cuba geen personen met de Nederlandse nationaliteit in detentie, maar in de Dominicaanse Republiek zijn 84 personen met de Nederlandse nationaliteit gedetineerd. In de toelichting bij de verdragen staat:

,,Van deze Nederlanders zijn er 37 afkomstig uit de Dominicaanse Republiek en van die groep hebben er 17 tevens de nationaliteit van de Dominicaanse Republiek. Van de overige Nederlanders zijn er slechts 10 afkomstig uit Nederland, 16 uit Curaçao, 6 uit Aruba, 2 uit Bonaire, en de rest uit landen die niet tot het Koninkrijk behoren.”

Bij veroordeelden met zowel de Dominicaanse als Nederlandse nationaliteit hangt het meestal van de persoonlijke omstandigheden af of zij de wens te kennen geven voor overbrenging in aanmerking te willen komen. Bij een dergelijke wens zullen in eerste instantie de Dominicaanse Republiek of Cuba beoordelen of zij de betrokkene in aanmerking willen laten komen voor een overbrenging.

,,Voor Nederland geldt dat bij een verzoek van elke veroordeelde en dus ook die met een dubbele nationaliteit zorgvuldig wordt nagegaan of deze persoon voldoende binding heeft met Nederland om een overbrenging te rechtvaardigen”, zo staat in de toelichting uitgelegd.

In Cuba zijn op dit moment geen gedetineerden met de Nederlandse nationaliteit, maar sinds 2000 waren er in Cuba in totaal 21 Nederlanders gedetineerd. Hiervan waren er 5 afkomstig uit Nederland en 11 afkomstig uit Curaçao. De overige personen kwamen uit landen die niet tot het Koninkrijk behoren. ,,Laatstgenoemde categorie zou uiteraard niet voor een overbrenging in aanmerking zijn gekomen, althans niet naar Nederland”, aldus de uitleg.

Uitlevering geen recht

Uit de uitleg bij het verdrag blijkt dat de uitlevering geen recht is van de gedetineerde en dat de respectievelijke landen ook kunnen beslissen de persoon in kwestie in het eigen land gedetineerd te houden.

,,Het verdrag laat partijen derhalve vrij om in voorkomend geval om andere, hen moverende redenen, niet aan een overbrenging mee te werken. Voor Nederland betreft dit onder ander het ontbreken van voldoende binding van de gedetineerde met Nederland”,

zo wordt uitgelegd. Van de andere kant, moet ook de veroordeelde met zijn overbrenging instemmen. Vereist is ook dat er nog een strafrestant over is van ten minste zes maanden, alvorens de gedetineerde overgebracht wordt.

,,Dat is immers het doel van de overbrenging, opdat de resocialisatie in de landen van het Koninkrijk gestalte kan krijgen.”

De verzoeken tot overbrenging moeten schriftelijk worden gedaan en uitgewisseld worden tussen het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie en respectievelijk de ministeries van Justitie van de Caribische landen van het Koninkrijk en het ministerie van Justitie van Cuba en de Dominicaanse Republiek. Daarbij mag ook de elektronische vorm van communicatie gebruikt worden.

Tot slot staat nog over de kostenverdeling dat, zoals gebruikelijk, elke staat de kosten draagt die op zijn grondgebied zijn gemaakt.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties