26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Twentse Vincent en Kasia ontvluchten met dochters de lockdown: ‘Op Curaçao voelen we ons veilig en vrij’

HomeMediaAD | Twentse Vincent en Kasia ontvluchten met dochters de lockdown: ‘Op...

Mandy de Jong | Algemeen Dagblad

Vincent de Vlugt en Kasia Hering vertoeven samen met hun dochters Emma en Sofie op zonnig Curaçao. © Kasia Hering

Vincent de Vlugt en Kasia Hering konden er niet meer tegen: verstikkende coronaregels en een crisis waar geen eind aan lijkt te komen. En dus vertrokken ze samen met hun dochters Emma en Sofie naar Curaçao. „Er zijn vast mensen die ons nu verafschuwen.”

Roekeloos en onverantwoord. Vincent en Kasia kunnen de reacties op social media uittekenen. En toch bellen ze vanuit zonnig Curaçao naar Nederland. Vrijheid is hun grootste geluk. En daar moet je juist in deze tijd gewoon over kunnen praten, vinden ze. „Natuurlijk bestaat corona”, zegt Vincent. „Maar is dit beleid goed voor iedereen?” Daar heeft het stel twijfels over. „Ik wil het helemaal niet over PCR-testen en vaccins hebben hoor. Dit gaat over gezinsgeluk. En dat vind je niet alleen in Nederland.”

Misschien blijven?

Echt gelukkig waren ze de afgelopen maanden niet in Enschede. Kasia: „Met twee kinderen op 50 vierkante meter. En door het slechte weer konden we geen kant op. Ik zag aan onze dochters dat ze zich door alle regels slechter voelden. Ik werd er depressief van.” Dat geldt nu natuurlijk voor heel veel gezinnen. Maar Vincent en Kasia keken elkaar tijdens de feestdagen eens goed in de ogen en kwamen tot de conclusie: dit willen we niet voor Emma en Sofie. Bijna een maand wonen en werken ze nu daarom al op Curaçao. „Als we terugkunnen naar ons leven vóór corona, dan stappen we begin april op het vliegtuig terug. Zo niet, dan blijven we.” En ze zijn niet de enige.

Vrijdagmiddagborrels

Hoe het daar is? Wie hun foto’s en video’s op Instagram bekijkt zou zich bijna afvragen of ze op Curaçao überhaupt wel van Covid-19 hebben gehoord. Er zijn vrijdagmiddagborrels, barbecues bij vrienden en etentjes op het strand. „Het is fantastisch”, zegt Kasia. Ze draait haar telefoonscherm bij. Het uitzicht kan zo op een ansichtkaart. Emma en Sofie zijn een paar uurtjes naar de opvang en samen met Vincent heeft ze op een terras haar laptop opengeklapt. Hij is internetondernemer, zij reisblogger. Samen woonden en werkten ze wel vaker in het buitenland. „We zijn hier met veel gelijkgestemden, vooral ondernemers, die met dezelfde intentie naar Curaçao zijn gekomen als wij. Enkelen hebben hun huur in Amsterdam al opgezegd.”

Vraag ze niet: wat als Covid-19 op het eiland écht uitbreekt? Want daar hebben Vincent en Kasia een pasklaar antwoord op. „Curaçao voelt als een veilige haven. De afgelopen dagen zijn er nul nieuwe besmettingen bij gekomen. We hebben onze verzekering aangepast en zijn nu ook in oranje gebied goed verzekerd. Angst kennen we niet. Natuurlijk kan het virus ons treffen, maar er gaat niets boven onze vrijheid en die van de kinderen.”

© Kasia Hering

 

Als ondernemer word ik zelf ook geraakt door deze crisis. Ik heb al een aantal klanten verloren
Vincent de Vlugt

Klanten verloren

De reacties in hun omgeving zijn wisselend: er is begrip, maar ook veel onbegrip. „Er zijn vast mensen die ons nu verafschuwen”, zegt Kasia. „Maar ik krijg ook veel berichten van moeders via social media en daar schieten me de tranen van in de ogen. Hun kinderen zijn eenzaam en gaan eraan onderdoor. Ze gunnen ons daarom deze reis en als het kon waren ze ook gegaan, schrijven ze.” Het stel loopt niet weg voor corona, zegt het. Vincent: „Als ondernemer word ik zelf ook geraakt door deze crisis. Ik heb al een aantal klanten verloren.”

Thuisbasis onbekend

Je hoeft natuurlijk niet naar Curaçao te verhuizen om je vrij te voelen, benadrukt Vincent. „Het gaat erom dat je bewust kiest en stilstaat bij de vraag wat geluk voor jou betekent. Voor ons is dat vrijheid.” Maar zelfs hier ontkomen ze niet helemaal aan coronaregels. „Er geldt een avondklok van 23.00 tot 04.30 uur en in de supermarkten moet je een mondkapje dragen. Officieel moet je ook afstand houden. Dat kan met dit buitenleven allemaal prima.”

Aan een nieuw normaal met regels zoals mondkapjes en afstand houden op basisscho­len, daaraan doen we niet mee
Kasia Hering

De coronarellen, de avondklok, heropening van scholen: ze volgen het nieuws op de voet. Kasia: „Willen we onze kinderen straks al die restricties wel weer opleggen?” Door de komst van Emma en Sofie is hun vrijheidsgevoel alleen maar sterker geworden. „Zijn er landen die een ander beleid voeren? Aan een ‘nieuw normaal’ met regels zoals mondkapjes en afstand houden op basisscholen, daaraan doen we niet mee. Misschien ligt onze thuisbasis dan wel niet meer in Nederland.”

Kom naar Curaçao

De stranden van Curaçao zitten vol met ‘digital nomads’ zoals Vincent en Kasia. Het eiland staat op de lijst ‘veilige landen met een laag Covid-19-risico van de rijksoverheid, de reisrestricties zijn beperkt en vliegtuigmaatschappijen gaan nog bijna dagelijks op en neer.

Het kabinet van Curaçao ziet kansen en presenteerde deze week het programma ‘At home in Curaçao’, gericht op digital nomads, investeerders en overwinteraars. Het eiland versoepelt onder andere de verblijfsvoorwaarden. Maar je komt niet zomaar komen. Een negatieve PCR-verklaring en reisverzekering zijn verplicht. Het aantal besmettingen op Curaçao is gedaald tot 53 actieve coronabesmettingen.

Er moet ook gewoon worden gewerkt. © Kasia Hering
Hun favoriete flexwerkplek, pal aan het strand. © Kasia Hering
Emma en Sofie gaan ook hier gewoon naar de kinderopvang. © Kasia Hering
Taartjes eten op het balkon. © Kasia Hering

Bron: Algemeen Dagblad

11 reacties

  1. @Knoek Koe:
    Als ik zeg “dat het nu mijn beurt is”, geef ik al aan dat ik besef dat OOK anderen zo nu en dan aangepakt worden, maar dat het nu gewoon “mijn beurt” was.
    Heel simpel.
    Maar mijn probleem is dat ik heel weinig, dan wel helemaal geen “filters” heb.
    Ik zeg gewoon wat ik vind, en als dat hard aankomt bij sommigen, dan hebben ze de keuze om Drechi pa bosnan Tur’s comments niet te lezen, toch? Je afvragen waarom stukken van Drechi pa bosnan Tur soms niet door de CP verwijderd worden getuigt alleen maar van egoisme van Frits Pel. “Alleen wat IK zeg, mag blijven staan” Niet dus Fritz (met een Z)….

  2. Het is gelukkig niet beperkt tot Tukkers [overigens leuke mensen]. Deze ‘laptop’ werkers*) komen uit alle provincies.

    *) Ik ben er zelf ook één geweest, maar dan vanuit Curacao voor Nederland. Werkt prima, ondanks Flow. Wie geld heeft kan zelfs voor een GPS verbinding kiezen, dan heb je niets meer met die internet monopolist te maken.

  3. Zooo, die Tukkers zijn best wel Tuk op dit eiland.
    Best wel ver voor Tukkers, hier op Curacao.
    Er schijnt, vanwege de afstand, zelfs een Twentse Ambassade in Amsterdam te zijn.
    Bezorgde ouders kunnen dan daar naartoe bellen
    als ze lange tijd niets van hun kroost hebben gehoord.
    Geen nieuws, goed nieuws denken zij dan als zij zich
    in s’Lands grootste kosmopolitische dorp onderdompelen,
    nieuwe ervaringen opdoen, hun grenzen verleggen en tot
    verfrissende inzichten
    en zelfontdekkingen komen.
    In anonimiteit.
    Curacao
    ligt prima in dat verlengde.

  4. @Drechi pa bosnan Tur | 16 februari 2021 om 08:25 |
    QUOTE
    “Het is nu mijn beurt om aangepakt te worden door de CP? Doe je best. Sticks and stones verhaal, but sensorchip will never hurt me.” UNQUOTE

    SAMOERAAI is 3x door de CP verwijderd omdat er een emoticon was gebruikt, maar geen beledigende of opruiende taal. Dat is bij jou vaak wel anders. Nog een wonder dat jouw posts zo vaak mogen blijven staan.

    Ik zelf ben voor een week op het strafbankje geplaatst door de CP. Ik heb toen aan de redactie gevraagd waarom? Middels kopieën van al mijn posts in februari heb ik toen aangetoond dat er geen emoticons/emoji’s in mijn reacties stonden. Het bleek een misverstand te zijn. De fout is onmiddellijk hersteld.

    Gisteren heb ik 3x geprobeerd dezelfde de reactie te plaatsen. Dat lukte niet. Ik heb vervolgens Nardy Cramm benaderd. Zij liet mij weten dat het een technische probleem betrof. Nardy heeft mijn reactie direct alsnog geplaatst. [zie onder Lisa] Uiteraard heb ik haar daarvoor bedankt.

    @ lisa | 16 februari 2021 om 04:44 |
    Op Curacao leggen de MAVO, HAVO en VWO leerlingen, op enkele thema’s na, dezelfde examens af als in Nederland.

    Veel YdK’s die hier een HAVO of VWO diploma haalden hebben in Nederland en/of de USA succesvol een academische graad gehaald. Velen van de groep hebben ook een proefschrift gemaakt en verdedigd. Sommigen zijn zelfs hoogleraar in Nederland geworden.

    Het onderwijs op Curacao en ook in Nederland kan uiteraard verbeterd worden, maar als we goede normen hoog in het vaandel blijven dragen komt dat op termijn wel goed. Tegelijkertijd de corrupte overheid en daaraan gelieerde personen en bedrijven opruimen.

  5. Het black-out problematiek kun je oplossen met een generator, zoals ze dat doen op Haiti. Het uitvallen van de internet connectie … niet zozeer.

    Scenario : belangrijke online virtual meeting … internet laat het afweten.

    ISPs on the island need to get their act together.

  6. Ik zie bij deze gelukzoekers echt geen 2 ton inbreng in de lokale economie.

    Dus op zijn zachts kunnen wij concluderen dat Steven Martina dat gat in zijn nek weer op volle toeren liet draaien.

  7. @Liz:
    Cur.revisited vraagt zich m.i. terecht af hoe enthousiast deze mensen zullen zijn na een volgende blackout, of wanneer hun internet uitvalt.
    De ‘schuldvraag’ is niet aan de orde. Misschien heb je niet begrepen dat deze mensen uitsluitend kunnen werken als zij over internet beschikken.
    Bij een volgende blackout/uitval van internet moeten zij hun werkzaamheden onderbreken. Zij zijn ZZPers: niet werken= geen geld.

  8. Het doet me gelijk aan de vele Curacaoënaars die jaren in Nederland van een uitkering leven en nooit hun geboorte eiland konden bezoeken.

    Dan moeten ze ook een baan zoeken en werken voor hun geld. Dan kunnen ze wel op vakantie komen!

  9. Het is mooi om te zien, erg aandoenlijk, een Nederlands gezin die van het eiland geniet.

    Het doet me gelijk aan de vele Curacaoënaars die jaren in Nederland van een uitkering leven en nooit hun geboorte eiland konden bezoeken. Het is wel zo dat ze elk jaar vakantiegeld krijgen maar meestal is daar beslag op gelegd dus blijft niets over.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties