31 C
Willemstad
• vrijdag 19 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Trots op resultaat Klesch-deal’

HomeMediaAD | ‘Trots op resultaat Klesch-deal’
Klesch Group investeert in Isla-installaties en betaalt vaste en variabele canon | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Klesch Group zal, naast aanzienlijke investeringen van honderden miljoenen in de installaties van de raffinaderij, jaarlijks 15 miljoen dollar betalen aan erfpachtcanon voor het gebruik van de terreinen en ook per vat olie dat bij Bullenbaai wordt gebruikt voor opslag en overslag een ‘throughput fee’ van 15 dollarcent afdragen aan Refineria di Kòrsou (RdK).

Dit laatste is naar verwachting op jaarbasis goed voor ruim 10 miljoen dollar. De bedragen worden bovendien jaarlijks geïndexeerd.

,,Er is dus veel meer gerealiseerd dan de symbolische waarde van 1 dollar”, aldus een zichtbaar verheugde premier Eugene Rhuggenaath. Samen met RdK-interim-directeur Marcelino ‘Chonky’ De Lannoy gaf de minister-president gisteravond tijdens een buitengewone persconferentie informatie over het akkoord dat afgelopen zondagmiddag met de Klesch Group werd getekend.

Het symbolische bedrag van 1 dollar is wel opgenomen in de verkoopakte, maar de daadwerkelijke betaling komt met de aanzienlijke investeringen van Klesch in de raffinaderij gedurende de komende jaren, aldus De Lannoy. ,,Om de akte er nu door te krijgen, moest er een betaling worden opgenomen. Daarvoor is het symbolische bedrag van 1 dollar neergelegd. Maar de investeringen worden gezien als de echte betaling.” De premier vult aan: ,,Het bedrag dat door Klesch gedurende de komende jaren wordt geïnvesteerd is veel meer dan de waarde die van de raffinaderij is vastgesteld.”

Het akkoord dat afgelopen zondag tussen RdK en de Klesch Group is getekend – de zogeheten Assets Purchase & Sales Agreement – is de eerste in een serie van drie. Op de plank liggen nog een akkoord tussen de regering en Klesch met betrekking tot fiscale zaken en een ‘transfer deed agreement’. De laatste twee akkoorden moeten in de komende maanden worden afgerond en getekend. Dan is de deal helemaal rond, waarop Klesch in het tweede kwartaal van 2020 de raffinaderij kan overnemen, aldus de interim-directeur van RdK.

De premier, de RdK-directeur en de Project Management Organization (PMO) – die belast was met de zoektocht naar een nieuwe exploitant voor de raffinaderij – zijn tevreden en ‘trots met het bereikte resultaat’. Naast de investeringen en de jaarlijkse erfpachtbetalingen is er bij Bullenbaai iets voor elkaar gekregen wat nooit eerder het geval was: voor elke vat olie die bij de Bullenbaai-terminal aankomt en die wordt gebruikt voor opslag en overslag, wordt een ‘throughput fee’ geïnd die aan RdK wordt afgedragen.

Daarnaast is voor het eerst ‘een strategisch doel bereikt’, waarmee minder terreinen ter beschikking wordt gesteld aan de nieuwe exploitant van de raffinaderij.

,,Dit betekent dat er nu terreinen vrij zullen komen voor RdK en het land waar andere economische activiteiten kunnen worden ontwikkeld”, aldus de minister-president. In totaal gaat het volgens De Lannoy om een gebied van 180 hectare.

,,Een deel van Bullenbaai blijft dus van onszelf. We krijgen 180 hectare extra aan ‘prime spot location’ om met andere investeerders additionele industrieën in de toekomst te ontwikkelen”, zo vertelt de RdK-directeur.

De Klesch Group heeft de intentie de volledige raffinaderij weer op te starten. Dit gebeurt gefaseerd. Hiervoor wordt nog aan het restartplan gewerkt. Zodra dit is afgerond, wordt ook duidelijk wat de totale investering in de installaties zal bedragen.

Olie haalt de Klesch Group van de internationale markt, net zoals zij doet voor de Heide-raffinaderij in Duitsland.

,,Om de raffinaderij volledig op te starten, zoals de bedoeling is van Klesch, zullen er mensen nodig zijn”, zo antwoordt een lid van het PMO-team op de vraag wat er gebeurt met het personeel. En hoewel niet gegarandeerd kan worden dat alle huidige personeelsleden ook onder het bewind van de Klesch Group werkzaam zullen zijn bij de raffinaderij, benadrukt PMO:

,,Klesch zal genoeg mensen nodig hebben om de raffinaderij te opereren.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. De duivel zal wel in details zitten (en die zien we nog niet). Maar eer die eer toekomt; ik had het niet verwacht dat ze uit verouderd, slecht onderhouden vervuild terrein toch nog, potentieel 20 miljoen per jaar en belangerijker economische spin off krijgen. Shapo

  2. Kunnen we er deze keer wel voor zorgen dat de aqualectra rekening betaald wordt? De kleine burger wordt keihard afgesloten, grote partijen ontspringen telkens de dans

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties