27 C
Willemstad
• dinsdag 9 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Transitie Aqualectra op komst

Met reeks projecten investering van 150 miljoen gemoeid | Jeu Olimpio

Willemstad – Nadat Aqualectra de afgelopen jaren zowel de operations als vooral de financiën op orde heeft gekregen, met weer positieve resultaten nodig om te investeren, bereidt het nutsbedrijf zich voor op een grote transitie met een prijskaartje van ruim 150 miljoen gulden.

Informatie waarover het AntilliaansDagblad beschikt geeft aan dat het de komende periode gaat om nieuwe huisvesting (waardoor de locaties Rif en Mundo Nobo langs de zuidkust beschikbaar komen voor eilandelijke ontwikkelingsprojecten); uitbreiding van de dieselcentrale aan de Dokweg; een nieuw geïntegreerd automatiseringssysteem; de aanleg van een zonnepanelenpark; en grootschalige voortzetting en vervanging van de waterleidinginfrastructuur.

Het is de verwachting dat de directie hier binnenkort mee naar buiten komt en mededelingen over doet. De technische ‘turnaround’ van afgelopen jaren omvatte een nieuwe productiemix, waarbij de productie op Mundo Nobo is afgebouwd, een nieuwe dieselplant op de Dokweg is gebouwd en in bedrijf genomen en de windmolenparken Tera Kòrá en Playa Kanoa deel uitmaken van de energiebronnen.

Met de recente uitbreiding van het park te Tera Kòrá behoort Aqualectra nu tot de top van landen in de wereld als het gaat om het aandeel alternatieve en duurzame energie. In de voorbije periode werd ook de productiecapaciteit van water zowel te Santa Barbara als op Mundo Nobo opgeschroefd.

Deze noodzakelijke maar kapitaalintensieve technische investeringen waren mogelijk dankzij de financiële omschakeling van de onderneming, waar de overheid aandeelhouder van is. Nadat in de jaren 2010, 2011, 2012 en 2103 – veelal door rechtstreeks politieke inmenging door het kabinet-Schotte (2010-2012) bijna 240 miljoen gulden aan verlies moest worden geïncasseerd, is de nodige vooruitgang geboekt. Ten eerste is de achterstand in financiële rapportage ingehaald en daarnaast werd in 2014 na jaren voor het eerst winst geboekt.

Die winst en de daaropvolgende geboekte winsten van respectievelijk 67 en 49 miljoen over 2015 en 2106 dienen om de investeringen te kunnen financieren alsook de negatieve resultaten van de eerdere jaren in te halen.

De bekroning van deze financiële omschakeling was het behalen van de gunstige financial rating door de internationale kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P). Dit vormt weer de voorwaarde die het mogelijk maakt om de aanstaande ‘transitie’, waarmee het nutsbedrijf zich klaarmaakt voor de toekomst, mogelijk te maken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

4 reacties

  1. Er wordt de bevolking een lading zand in de ogen gestrooid van heb ik jou daar.
    Als we het zo goed menen, als overh bedr met de bevolking stop dan a) met stroomonderbrekingen die bedrijven zakken geld kost, onbereikbaarheid internet, verstoorde apparatuur etc.
    En stop verdraaid nog aan toe met het bestelen van bewuste burgers vwb het betalen per solar panels.
    Stel dieven zijn het, ik snap verantwoordelijk Martina ook niet, zich grotendeels bezighouden met bla bla, en verder geen beleid. Uitermate teleurstellend, de msn was beter bij Fatum gebleven, net als de rest absoluut geen politicus!

  2. Geweldig allemaal om te lezen hoe slim men het allemaal doet bij Aqualectra. Het klinkt allemaal fantastisch, ik vraag me alleen af hoe het dan toch nog steeds mogelijk is dat ik zoals in de afgelopen week 6 maal !! zonder stroom heb gezeten. Zullen we eens naar de praktijk kijken voordat we allemaal jubel verhalen de wereld insturen. Vwb betrouwbaarheid van het leveren van elektriciteit zitten we nog steeds op een belachelijk laag niveau.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...