Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ‘Toezicht justitiële keten nodig’

Raad voor de Rechtshandhaving
Op de voorgrond het Curaçaose lid van de Raad Glenn Camelia en rechts het Nederlandse lid Theo Bot. Op de achtergrond het Curaçaose team van de Raad. | Foto Raad voor de Rechtshandhaving

Willemstad – De Raad voor de Rechtshandhaving hoopt na de evaluatie in september 2015 van de Rijkswet verder te kunnen met haar werkzaamheden.

,,Wat ook zij van de evaluatie, voorop moet staan dat de landen niet de wens mogen hebben om terug in de tijd te gaan. De checks and balances benadering gebiedt dat in een rechtstaat alle organisaties aan toezicht onderworpen worden.”

Die woorden sprak het lid dat namens Nederland in de Raad zit, Theo Bot, gistermiddag uit tijdens een persconferentie bij Avila.

,,Bovendien zal bij een eventuele beëindiging de opgebouwde inspectie-ervaring en de deskundigheid van de inspectieorganisatie verloren gaan.”

De Raad werd na de staatkundige vernieuwingen in het leven geroepen met als taak toe te zien om het functioneren van de justitiële keten op Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden.

- Advertentie -

Sindsdien is de Raad met tal van aanbevelingen gekomen, waarvan al snel bleek dat vele aanbevelingen niet werden uitgevoerd. Bot stelt dat de Raad in het begin met zeer uitgebreide aanbevelingen kwam.

,,Onze kerntaak is het signaleren van tekortkomingen en die zijn er te over. Het is ook onze taak om niet te blijven hangen aan alle tekortkomingen, maar om te kijken met wijsheid naar wat realistisch is.”

De aanbevelingen zijn dus beknopter geworden, maar concrete voorbeelden van aanbevelingen die zijn doorgevoerd kunnen Bot en het Curaçaose lid Glenn Camelia desgevraagd niet geven. Camelia:

,,Wel is het zo dat de aanbevelingen een vast agendapunt van het driehoeksoverleg zijn. Maar de capaciteit om alles te verwerken is er nog niet. Er komt natuurlijk een moment waarop de aanbevelingen wel opgevolgd moeten worden, dan is daar artikel 32 van de Rijkswet, waarin de Raad de bevoegdheid heeft de Staten te informeren, en zelfs de Rijksministerraad.”

In 2011 heeft de Raad onderzoek gedaan naar het aangifteproces in Curaçao. Vorig jaar volgde een review van het eerste onderzoek uit 2011 naar het aangifteproces.

,,Het doel van deze inspectie was om te toetsen in hoeverre de aanbevelingen zijn uitgevoerd. De Raad concludeerde dat het merendeel van de aanbevelingen uit het inspectierapport niet was opgevolgd. De Raad heeft wederom aanbevolen om de aanbevelingen ten aanzien van het Korps Politie Curaçao uit te voeren en voor zover die aanbevelingen niet meer of in aangepaste vorm kunnen worden uitgevoerd om de minister daaromtrent te informeren.”

In 2012 werden slachtofferhulp, jeugdreclassering en het opsporingsproces onder de loep genomen. In 2013 werden zes onderzoeken verricht, naar de reclassering, politieonderwijs, grenscontrole en detentie, zicht op zaken en onderzoek naar de wijze waarop bestrijding van complexe landoverstijgende vormen van criminaliteit plaatsvindt.

- Advertisement -

In 2014 werd onderzoek gedaan naar inbeslaggenomen goederen, toepassing politiegeweld, executie strafrechtelijke vonnissen, beveiliging van gezagsdragers, Justitiële Jeugd Inrichting Curaçao, infrastructuur ter bestrijding van corruptie en momenteel loopt er nog een onderzoek naar de Voogdijraad.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Gelijk heb je. Jij weet dat de rechtelijk macht onafhankelijk is. Is een lang proces, om hun te ontslaan. Weet u, vind dit een goedkoop verhaal. Theo is blij dat hij lekker hier kan zitten. De rest bewerkt Theo. Zo gaat hier al jaren. Mensen die mij kennen zeg altijd wat ik denk. Heb mijn opleiding gevolgd. De weg komt in boek. Ook deze raad is aan reorganisatie toe, feitelijk het hele justitiële organisatie. Met en door Antilliaanen, met een integer achtergrond. Er zijn velen.

  2. Citaat uit bovenstaand artikel :DE CHECKS AND BALANCES BENADERING GEBIEDT DAT IN EEN RECHTSTAAT ALLE ORGANISATIES AAN TOEZICHT ONDERWORPEN WORDEN.”

    OK ! Maar dan ook toezicht op het functioneren van de rechters. Nagaan of de rechters in hun beschikkingen STEEDS onpartijdigheid en integriteit laten prevaleren.
    Het zou zeer wel kunnen cq niet onwaarschijnlijk zijn, dat de bevindingen na een grondige analyse van een representatief aantal beschikkingen je wenkbrauwen doen fronsen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten...

PBC | Veel bestuurders hebben hun autopapieren niet op orde

Persbureau Curacao De politie moet steeds vaker ingrijpen bij verkeersongelukken omdat een van de...
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 4 augustus 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Wederom kritiek op Minister van Financiën Javier Silvania

Volgens het Antilliaans Dagblad heeft belastingadviseur Tobias van het Nederend van Deloitte Dutch Caribbean gezegd dat het beleid van Minister van Financiën Javier Silvania ernstige gebreken vertoont....

Nu.cw | Overheid wil onrust Playa Piskado aanpakken

Het heeft een aantal jaar geduurd, maar de overheid heeft inmiddels besloten dat ook zij de overlast bij Playa Piskado op Westpunt willen aanpakken. Het wordt steeds drukker...

DolfijnFM | Amerika roept haar burgers op om niet meer naar Curaçao te vliegen

Amerika heeft Curaçao als zeer hoog risicogebied bestempeld en donkerrood gekleurd op de kaart, level 4, vanwege een toename van de besmettingen. Amerikanen wordt dringend geadviseerd om...

DolfijnFM | 16 augustus laatste dag om iemand voor te dragen voor lintje

Nog 12 dagen en dan moet de aanvraag voor een koninklijke onderscheiding de deur uit. 16 augustus sluit de termijn. Lintjes worden doorgaans verleend aan mensen die...

DolfijnFM | Overheid verlaagt testleeftijd kinderen bij aankomst Curaçao

De Curaçaose overheid heeft de leeftijd waarop kinderen een negatief testbewijs moeten laten zien op Hato verlaagd. Die was 16 jaar, maar nu moet ieder kind van...
- Advertentie -