26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Tijd van Piet Hein nu echt voorbij’

HomeMediaAD | ‘Tijd van Piet Hein nu echt voorbij’
Klein Curacao illegale bouw

Willemstad – ,,Als mensen nu denken dat zij een deel van Klein Curaçao kunnen veroveren alsof we nog in de tijd van Piet Hein en Blauwbaard leven, moeten zij goed nadenken voordat zij een dubbeltje of een stuiver investeren in zaken (terreinen, red.) die van de overheid zijn.”

Aldus parlementariër Gisette Seferina van regeringspartij PAR afgelopen donderdag tijdens de commissievergadering over Klein Curaçao. ,,Ik hoop, ik droom ervan dat op een dag geen controverse of oorlog meer is wanneer mensen eigendom van de overheid inpikken en daarin investeren. De overheid zal dan een brief sturen waarin de mensen worden bedankt voor de investering. Hetgeen geïnvesteerd werd, komt het land automatisch toe, het komt ter beschikking van het land. En het land zal dan besluiten of er gesloopt wordt, het gebied ontwikkeld wordt of dat het wordt afgenomen en gegeven aan iemand die wij willen.”

Minister Jesus-Leito van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) was bij de Statenvergadering aanwezig en heeft een dag respijt gevraagd om alle vragen te kunnen beantwoorden. De bewindsvrouw heeft toegezegd dat de Staten een factsheet over Klein Curaçao krijgen en alle documenten waar zij om hebben gevraagd. In de korte tijd dat zij sprak vermeldde de minister de omvang van Klein Curaçao. Het is 750 meter breed en 2,5 kilometer lang, zeg maar de afstand van het Statengebouw naar het Avila hotel, aldus de bewindsvrouw.

Internationale organisaties hebben de unieke kwaliteiten van Klein Curaçao voor de biodiversiteit op waarde weten te schatten. Zij hebben ook het belang ingezien van de biodiversiteit voor het behoud van koralen en vispopulaties. Seferina verklaarde te hopen dat de tijd waarin de zee gevuld werd met beton, en hotels pal aan de kust worden gebouwd, nu voorbij is. Dat Curaçao zich ook bewust wordt dat het mogelijk is om op een creatieve manier het duurzame toerisme te promoten. De regering moet de natuur als een hulpbron zien, die een duurzaam beleid vereist. De natuur moet niet worden verslonden net zoals je een krentenbol eet waarna het verdwijnt. Dat mag niet met de natuur gebeuren, aldus de parlementariër.

Het Statenlid feliciteerde de opeenvolgende ministers die het voor elkaar hebben gekregen dat Klein Curaçao tot Ramsar-gebied is aangemerkt. Nu het zover is gekomen, moet Curaçao de verantwoordelijkheid nemen om het als natuurgebied te behouden. Klein Curaçao is belangrijk voor de biodiversiteit. Als er over biodiversiteit wordt gesproken gaat het niet om mensen, zo betoogde het Statenlid. Mensen mogen naar Klein Curaçao, maar moeten zich juist vanwege de natuur aan regels houden.

Zij mogen zwemmen waar dat is toegestaan, mensen moeten niet op het strand gaan liggen waar de schildpadden hun eieren leggen. Zij moeten ook geen torens daar bouwen. Ook mogen op dat eiland geen hotels worden gebouwd en afval worden achtergelaten. Alle zichzelf respecterende landen met natuurparken hebben regels opgesteld voor de bescherming van de parken, zo betoogde het Statenlid.

Het behoud van Klein Curaçao als Ramsar-gebied houdt niet in dat er daar geen economische ontwikkeling meer mogelijk is.

Seferina noemde Bonaire als een goed voorbeeld voor Curaçao. ,,Waarom wordt er niets op Klein Bonaire gebouwd? Of kun je niet zomaar op Klein Bonaire terecht? Waarom niet? Omdat er een beleid is met landsverordeningen die verankerd zijn in wetten.”

Mensen kunnen Klein Bonaire bezoeken, maar er wordt heel erg gelet op de capaciteit die het eiland aankan, zo legde het Statenlid uit. Seferina wilde van de minister weten of het waar is dat Klein Curaçao gedeeltelijk wordt ontwikkeld. Zij heeft ook vragen gesteld of de Ramsar-gebieden deel gaan uitmaken van de nationale natuurparken wanneer de landsverordening die dat regelt van kracht wordt.

,,Hoe raar het ook klinkt en hoe triest ik erover ben, het is nog steeds zo dat Curaçao geen verordening heeft waarin nationale parken worden beschermd.” De politica wilde ook weten hoe het staat met het plan voor het onderwaterpark voor Curaçao. Aan het eind merkte de parlementariër op dat het volk blij kan zijn met de toeristische ontwikkeling waarbij de unieke biodiversiteit van het eiland wordt behouden.

,,Er zijn al veel te veel gebieden in gebruik genomen die eigenlijk bestemd waren voor het behoud van de biodiversiteit. Men deed toen voorkomen alsof de toeristische ontwikkeling belangrijker was dan de biodiversiteit. Als een land zijn eigen grond opeet, dan betekent het feitelijk dat wij bezig zijn om Moeder Aarde te verslinden, dat kan zo niet langer.”

Bron: Antilliaans Dagblad

13 reacties

  1. He wat een dwarsdenkers. Het lijkt mij prima toch dat iemand van de PAR tot inkeer komt. Het is een mooi natuurgebied. Leuk voor dagjes toeristen en dan ah eind van de dag wegwezen, dan is het voor de schildpadden en ander dieren. Dus die palapa’s openstellen voor elke bezoeker en niet toestaan dat Mermaid ea gebied afbakenen en toe-eigenen dat van de overheid is.

    Logisch toch?

  2. Zolang dit “land” het Caracasbaai schiereiland tot nationaal park wil verheffen (1 vierkante kilometer) en het toch wel prettig vindt om daar een teringherriemakende geneartor in te zetten omwille van het leveren van stroom aan een godsgruwelijke stikkende en roestende, horizon vervuilende oliebak (om over de water vervuiling maar niet te spreken) omdat het USD 3.000 per dag oplevert aan parkeerkwartjes, moet Gisette Seferina niet zitten eikelen over een of andere door de mens onbewoonde kudpostzegel van enkele voetbalvelden groot, enkel door cohabiterebde schildpadden (gekookt met wat look en saffraan best lekker) gefrequenteerd stukje zand.

  3. Een wet om nationale parken te beschermen. Tegen wat ?
    Doorstruiken beschermen zichzelf wel. En leeg poepwater en afval dumps daar valt ook niet zoveel aan te beschermen. Die olie raffinaderij in het midden is zeker ook nationaal erfgoed. De vervallen binnenstad? Wordt die illegaal gebouwde parkeer garage dan ook gesloopt? Beton en hotels aan de kust. ahum. ja die tijd hebben we gehad. De meeste zijn of gaan failliet. Er liggen her en der nog wat overblijfselen bij de waterfabriek ook een monument? Drie kwart van penstraat ziet er uit als een sloppenwijk en een groot deel van de binnenstad ook. O ja dat dingetje in de caracasbaay is ook illegaal gebouwd, wie was daar ook al weer verantwoordelijk voor.

    Maar laten we wachten op de fact sheet. Mag niet meer dan 1 a4 tje zijn ander loopt het geheugen vol. Die fact sheet gaat ook vast een paar jaren duren dat is wel weer het voordeel. Zal zekr door een buitenlandse bureau worden opgesteld Moeten ze geen rondvlucht maken met een helikopter en een advies team samenstellen en dan op werkbezoek gaan in het buiten land. Ah tuurlijk klein Bonaire gaan bezoeken.

    Op klein Bonaire bouwen ze niks omdat ze daar nog lege ruimte zat hebben ter grote van Curaçao. Welke gek wil daar nu bouwen. Op klein curaçao is alleen iets omdat toeristen grof betalen om zich heen en weer te laten varen. Harde echte inkomsten. Anders was er ook alleen maar een afval berg. Of olie dump of zo.n Venezolaanse tanker had zich er op gevaren. Ramsar eist conservation and wise use…

    En een leeg zand strandje zonder wc of iets dat schiet niet zo op. Het was een fosfaatwin gebied daarom is het zo kaal. Op een strand stoel kon je alles zien nu staan er zowaar nette huisjes op en palmbomen en Dus meer bomen planten. Top

    Heeft ze verder niks te doen Is er niet iets anders om stuk te maken. Of een buitenkansje om te investeren in een hotel of luchtvaart maatschappij wat dreigt failliet te gaan, een Ferry naar Bonaire, of iemand die extra water nodig heeft voor een golfbaan ergens op banda bau of zo. Miljoenen zat. Vroeger hadden we ministers die 20 miljoen investeerde in een opleiding boot voor 5 delinquenten. Kijk dat was nog eens visie.

    Maar is mevrouw niet iets vergeten. Dat een eerdere overheid van het zelfde kleurtje na een zware juridische strijd van tientallen jaren er voor gezorgd heeft dat 20 procent van het eiland volslagen beschermd natuur gebied is en blijft. Ongerept vrij van lozingen en stortingen zelfs geen autowrakken. En ja ja privé bezitl. Daar is Bo ass een vlekje bij. Die oververheid moet nog iets van 35 miljoen betalen daarvoor dacht ik, maar acht we betalen ook 20 miljoen voor een failliete golf baan nietwaar.

    Ongerept absoluut beschermd natuur gebeid het mooiste deel van het eiland. Daar is geen wet of verordening voor nodig, iedereen die het betreedt wordt er letterlijk vanaf geschoten.
    Dus wat kletsen ze nu eigenlijk.

  4. No lubida ku ta nos mes Pedronan o Mamitanan ta duna permit i keda sin kontrola o koregi, o paso nan ta hasi nan trabow mas poko poko ku speed di morkoi.
    Esaki no tin nada di haber ku Piet Hein.
    Ki dia “nos mes” ta mira e potenshalnan di nos pais i inverti den e oportunidadnan?

  5. Ahum Piet Hein en Blauw baard. Piet hein was een zee rover. Geen land rover en Blauw baard was iemand die vrouwen vermoordde, sprookje Charles Perrault. Ze zal Black Beard bedoelen.
    De slimmerd.

  6. Ahum Piet Hein en Blauw baard. Piet hein was een zee rover. Geen land rover en Blauw baard was iemand die vrouwen vermoordde, sprookje Charles Perrault. Ze zal Black Beard bedoelen.
    De sukkel.

  7. Kan er niet een keer een intelligentie test komen voor zittende en beginnende parlementariers cq ministers?
    Het lijkt erop dat ze allemaal zijn blijven steken op het iq van de kleuterschool.

  8. Woehaa, de vette en overbetaalde wannabebestuurders hier rollen over elkaar heen met loze kreten over een lege kale rots om zo het leven van een paar hardwerkende mensen zuur te maken, terwijl even verder hun eiland op zinken staat. Hoe dom kan je zijn?

  9. Deze parlementariër heeft overduidelijk haar werk niet goed gedaan ze had dit alles eenvoudig kunnen onderzoeken en dan eventueel overblijvende gerichte vragen te stellen nu speelt ze een politiek spelletje a la coco.
    “dat het wordt afgenomen en gegeven aan iemand die wij willen.” op en top vriendjes politiek en zo gaan we duidelijk op weg naar Venezolaanse toestanden , met een mogelijke toewijzing in de RMR en geen ondernemer die nog gaat investeren, zo glijden we de afgrond in.

  10. Seferina, het aankaarten is niet voldoende.
    Wat heeft jou partij de afgelopen haren gedaan om beleid hieromtrent te maken en of handhaving te plegen om dit niet meer toe te staan?
    Alleen maar met de mond belijden, brengt ons nergens.
    Jullie zijn er op regels op te stellen en voor handhaving te zorgen.
    Niet om kranten te klagen indien het te laat is.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties