29 C
Willemstad
• zondag 14 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Strafmaten bekendgemaakt

HomeMediaAD | Strafmaten bekendgemaakt
Langste basisstraf 16 jaar

Willemstad – Het Gemeenschappelijk Hof van Justitie wil de rechtszekerheid versterken en heeft daarom op de website een document met de titel ‘Oriëntatiepunten voor straftoemeting’ gepubliceerd. Het gaat om op de praktijk gebaseerde strafmaten die bij de meest gangbare delicten van Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba gegeven worden.

Ook de rechters gebruiken deze oriëntatie als uitgangspunt voor de strafmaat in het volwassenenstrafrecht. ,,De rechtspraak moet tot op zekere hoogte voorspelbaar zijn”, zo wordt beargumenteerd door het Hof.

,,Oriëntatiepunten kunnen dat doel dienen: zij kunnen (een objectieve) richting geven aan de gedachtevorming van de rechter(s) en door de publicatie wordt die gedachtevorming voor de verdachte, maar ook voor het Openbaar Ministerie en het publiek, inzichtelijker gemaakt. Dat zorgt niet alleen voor meer rechtseenheid, maar komt ook ten goede aan de rechtszekerheid.”

Het Hof onderstreept wel dat de oriëntatiepunten de rechter niet binden en alleen dienen als vertrekpunt voor het bepalen van de strafduur.

,,Strafverlagende en strafverhogende factoren zijn niet limitatief. De rechter zal in individuele gevallen aan de hand van de concrete feiten en/of omstandigheden een passende straf of combinatie van straffen bepalen en opleggen.”

In het document worden de volgende delicten genoemd: atrako (diefstal met geweld); moord en (gekwalificeerde) doodslag; poging doodslag; zedendelicten; mensensmokkel; opzetwitwassen; veroorzaken verkeersongeval met tijdelijke ziekte, letsel of de dood tot gevolg; vuurwapenbezit; cocaïne of heroïne: koerier (in- en uitvoer/aanwezig hebben); cocaïne of heroïne: dealen vanuit een pand en/of op straat; hennep: invoer, uitvoer en aanwezig hebben; xtc: voorhanden hebben. Bij elk onderdeel wordt ook aangegeven wat strafverlagend of juist strafverhogend is.

De hoogste straffen worden gegeven bij moord, doodslag en gekwalificeerde doodslag, namelijk respectievelijk 18, 10-12 en 16 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Het gaat hier om een basisstraf die hoger kan uitvallen als er strafverhogende factoren zijn. Bij atrako’s is de kortste straf 3 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor ‘dreigen met een steekwapen en/of met gebruik van fysiek geweld’.

Maar de langste straf hierbij is 13 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor ‘schieten met een vuurwapen: de dood van het slachtoffer ten gevolge hebbende’.

Op zedendelicten staan de volgende straffen: ,,Verkrachting (eenmalige, vaginale penetratie) 3 jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk; seksueel binnendringen bij een kind jonger dan 12 jaar, 4 jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk en bij een kind ouder dan 12 jaar en jonger dan 16 jaar 3 jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk.”

Voor mensensmokkel per transport kan een dader 10-12 maanden onvoorwaardelijk gestraft worden.

Bij opzetwitwassen is het afhankelijk van het bedrag dat witgewassen is. Beginnende bij 20.000 gulden (1 week-2 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf of 14 tot 120 uur taakstraf) en eindigend bij 2 miljoen gulden of hoger (24 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf).

Bij verkeersongevallen staat een grote tabel waarbij verschillende gevolgen voor het slachtoffer (van tijdelijke ziekte tot dood) afgezet wordt tegen de mate van schuld van de dader (van alcoholgebruik tot zeer hoge mate van schuld). Hier staat een geldboete voor (2.000 gulden), maar ook ontzegging rijbevoegdheid (tot maximaal 5 jaar), taak- (maximaal 240 uur) en gevangenisstraffen (tot maximaal 4 jaar).

Bij het vuurwapenbezit wordt gekeken of de persoon in kwestie een ‘first offender’ is of een recidivist. Verder is er verschil in straf als het wapen thuis in de la is aangetroffen, in de auto of op straat. De straf is hoger als het om een zwaarder vuurwapen gaat. De straffen variëren van een half tot vijf jaar vastzitten.

Bij drugs wordt onderscheid gemaakt tussen dealen of in bezit hebben. Het voorhanden hebben van een kleine hoeveelheid drugs wordt in de meeste gevallen gestraft met een geldboete van 500 gulden. Hier wordt geen onderscheid gemaakt in het soort drugs.

Bron: Antilliaans Dagblad van 23 november

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties