26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Stichting wil hulp schooldonaties

HomeMediaAD | Stichting wil hulp schooldonaties
Stichting Help de Schoolkinderen van Curaçao: ‘Ouders moeten meedoen’

Willemstad – Sam van Dommelen, voorzitter van de Stichting Help de Schoolkinderen van Curaçao, heeft, samen met penningmeester Mirugia Nowels-Wieske en secretaris Denice Bezemer-Hoijer, in de Staten van Curaçao deze week een oproep gedaan voor financiële steun aan hun stichting die gedoneerd schoolmateriaal vanuit Nederland naar Curaçao haalt.

Het gaat om gratis materiaal, waaronder schoolmeubilair en computers, dat op Curaçao ingevoerd wordt. Vrij van omzetbelasting en invoerrechten, maar waarvoor wel overtochtkosten gemaakt worden, containers gehuurd moeten worden en stallingskosten betaald moeten worden.

Is de stichting aanvankelijk begonnen met een pilotproject op twee scholen- het Colegio Santa Clara in Jan Doret en de Rosa de Lima school in Steenrijk – ondertussen zijn alle schoolbesturen benaderd, evenals de Stichting Onderhoud Scholen (SOS), en worden de meest urgente scholen aangemeld voor hulp, zowel basisscholen als middelbare scholen.

Van Dommelen legt uit dat er veel materiaal gratis beschikbaar is in Nederland. Want daar wordt om de vijf jaar al het meubilair binnen scholen vernieuwd. Daarnaast sluiten veel scholen vanwege de vergrijzing. Wanneer scholen sluiten, komt er nog meer materiaal beschikbaar: lesmaterialen, computers, bureaus en materialen voor de gymlessen. ,,Alles wat een school nodig heeft, is daar en men is bereid dit alles aan ons te schenken”, aldus Van Dommelen.

Zij vervolgt: ,,Maar er is nóg een issue: er is veel armoede, heel veel. Kinderen gaan zonder eten naar school en ook weer naar huis. Ook dat ligt in ons plan: we willen het liefst deze kinderen een ontbijt bezorgen, zodat ze de schooldag goed beginnen, maar ook met een gevulde buik naar huis kunnen, waarvoor ze dan misschien een uurtje langer op school moeten blijven. Het hoeft niet moeilijk te zijn als we er allemaal onze schouders onder zetten. Deze kinderen hebben niet om het leven gevraagd, dat hebben wij gedaan. Ik ben klaar om te knokken voor de kinderen van Curaçao.”

Voor wat betreft het afgedankte materiaal van de Curaçaose scholen is contact gezocht met de gevangenis en met de praktische tweedekansschool Feffik, om na te gaan of de timmerplaatsen aldaar het meubilair kunnen opknappen.

Ondertussen is de horizon nog meer verbreed. Want ook ziekenhuizen sluiten in Nederland en in de gezondheidszorg op Curaçao is grote behoefte aan materialen, zo kondigt Van Dommelen aan. Zij kwam naar Curaçao, omdat ze verliefd werd op het eiland. Ze was in Nederland ondernemer, maar besloot haar bedrijf te verkopen om met haar gezin op Curaçao te komen wonen. Haar kind kwam terecht op de Rosa de Lima School. ,,Ik ben zelfstandig ondernemer en zal nooit en te nimmer roekeloos aan het werk gaan”, antwoordt ze op enigszins wantrouwende vragen uit de Staten. Maar, ze is wel standvastig en stelt dat de stichting met of zonder steun van de overheid door zal gaan met het bereiken van haar doelen.

Ouders moeten meedoen

Bezemer-Hoijer:

,,De betrokkenheid van ouders verhoogt ook de slagingskans van de kinderen op school. Er blijkt uit dat ouders geven om de school en de leeromgeving van het kind, waardoor het kind school ook belangrijk gaat vinden. Ik praat nog met te veel kinderen die geen ambitie hebben, die het maar vreemd vinden als ik vraag waarom ze niet willen werken om havoniveau te halen. We willen met de ouders eerst de scholen opknappen alvorens het meubilair te plaatsen. De situatie op scholen is erbarmelijk. Ik ben zelf leesmoeder bij Colegio Santa Clara. De wc’s hebben geen brillen, er is nagenoeg geen toiletpapier, er staat een emmer onder de wasbakken, er zijn een heleboel muggen. Er is sprake van een onhygiënische situatie.”

Bezemer-Hoijer legt uit dat de stichting fungeert als intermediair.

,,We kijken in Nederland ook naar het beschikbaar gestelde materiaal. Niet alles is hier bruikbaar vanwege het warme klimaat. We wisten van tevoren niet hoe groot het project zou worden. Dachten we eerst dat het zes weken zou duren voordat een container hier was, deze stond er al binnen twee weken. We hebben opslagplaats nodig, ook voor de afgedankte spullen die naar de gevangenis of Feffik kunnen.”

Het uiteindelijke doel van de presentatie in de Staten: ,,We willen aandacht hebben voor de erbarmelijke situatie in scholen. We willen, als het kan, wat financiële steun voor opslag- en overtochtkosten en de huur van containers. We willen dat politici eens in de scholen gaan kijken en met eigen ogen het betonrot zien en de dakpannen die van het dak waaien.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties