28 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Statuut heeft facelift nodig’

HomeLandenArubaAD | ‘Statuut heeft facelift nodig’
Er zijn mooie kanten aan het Statuut, maar het leidt bij de hoogleraar Staatsrecht en Staatkundige Vernieuwing aan de UoC ook tot frustratie | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Staatsrechtdeskundige Arjen van Rijn, verbonden aan de University of Curaçao (UoC), heeft bij de herdenking van 65 jaar Statuut aangegeven dat het Statuut wat hem betreft niet met pensioen hoeft, maar dat het voor een facelift de hoogste tijd is.

Er zijn mooie kanten aan het Statuut, maar het leidt bij de hoogleraar Staatsrecht en Staatkundige Vernieuwing aan de UoC ook tot frustratie.

Nederland lijkt altijd te kunnen ‘winnen’, zo stelt hij vast en noemt als voorbeeld het voortgezet overleg oftewel intern appel waarbij Nederland de discussie altijd wint als het op stemmen aankomt. ,,En de realiteit gebiedt te erkennen dat Nederland van die macht vaak niet zachtzinnig gebruik maakt, in toenemende mate lijkt het.”

Ook ‘het drama rond de Rijkswet Koninkrijksgeschillen laat zien dat gelijkwaardigheid in de huidige verhoudingen ver te zoeken is’. Maar er is op basis van het Statuut ook steun geweest vanuit Nederland. Bijvoorbeeld in 2017 toen op verzoek van de gouverneur van Curaçao in haar hoedanigheid van Koninkrijksorgaan de koninkrijksregering een voorziening heeft getroffen om ervoor te zorgen dat de Statenverkiezingen konden doorgaan.

,,Ook toonde de Koninkrijksregering zich bereid de omstreden 80/20-regeling tegen te houden wegens strijd met discriminatieverbod”, zo voert Van Rijn aan. Vervolgens gaat hij toch nog in op de frustraties.

,,Frustratie omdat de politieke relaties tussen de Caribische entiteiten en Nederland maar al te vaak worden gedomineerd door wederzijds onbegrip, gebrek aan empathie en een tweeslachtige houding. Nederland weet de Caribische landen wél te vinden als er moet worden gelobbyd voor de Veiligheidsraad en verwacht van de eilanden wél dat ze het sanctiebeleid van de Europese Unie tegenover Venezuela volgen, maar als de eilanden in het kielzog van de Venezolaanse crisis in de voegen dreigen te kraken onder de toestroom van vluchtelingen en migranten, dan is sprake van een interne aangelegenheid en komt steun slechts aarzelend en mondjesmaat.

Nog een voorbeeld, wellicht minder sympathiek. In alle internationale fora loopt Nederland voorop als het om de bescherming van de mensenrechten gaat. Gaat het om de toestand in de gevangenissen van Sint Maarten en Curaçao, die al decennialang onder zware kritiek ligt, dan is de gretigheid van Nederland om concreet bij te dragen aan oplossingen traditioneel een stuk minder groot.

Terwijl juist dan de koninkrijksverantwoordelijkheid behoort te worden waargemaakt. Die ontbrekende Nederlandse bereidheid om te helpen waar het zou moeten, heeft natuurlijk ook te maken met de trots van de Caribische landen, met het ‘nos mes por’ dat aan deze kant van de oceaan het levensgevoel bepaalt en sinds het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen in 2010 alleen maar sterker geworden is. Wij kunnen het zelf. Wie dat ál te vaak zegt, krijgt vanzelf te horen: ‘dan dóen jullie het ook maar zelf’ op momenten dat er wel degelijk terecht een beroep op Nederland wordt gedaan.”

Samenvattend: ,,Het Statuut ondersteunt de aan beide kanten ingebeitelde krampachtigheid doordat het anno 2019 nog steeds vastzit in het denken van 1954 en van een ouderwetse visie op zelfbestuur en samenwerking getuigt.

Alle besluitvormingsmechanismen die het Statuut 65 jaar geleden heeft ontworpen, zijn erop gericht dat Nederland uiteindelijk zijn wil kan doorzetten, zo nodig tegen de zin van de Caribische landen, of het nu gaat om buitenlandse betrekkingen of om ingrijpen in de autonomie.”

Geschillen: beter half ei dan lege dop

,,Ten aanzien van de geschillenregeling legt Van Rijn nader uit:

,,Elke poging om tot een rijkswet te komen waarin geschillen over de uitleg van het Statuut en de daarop gebaseerde regels worden beslist door een onafhankelijke rechter is verzand in de keiharde weigering van Nederland om de allerlaatste beslissingsmacht uit eigen handen te geven, ondanks een andersluidend advies van de Raad van State van het Koninkrijk, en ondanks de opvattingen van staatsrechtdeskundigen onder wie ondergetekende die door de Tweede Kamer zijn gehoord.

Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer afgelopen juli toch ingestemd met een regeling die alles weg heeft van het aloude Kroonberoep en zijn ook de Caribische landen hier mee akkoord gegaan, onder het motto: beter een half ei dan een lege dop.

Hoe ziet dat halve ei eruit? Bij een juridisch geschil binnen de rijksministerraad over een voorgenomen beslissing kan dit geschil aan een speciaal op te richten Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State worden voorgelegd. Deze geeft dan een oordeel. De Rijksministerraad volgt het oordeel in beginsel, tenzij echter – en nu komt het: ‘de aard en het gewicht van een door de Afdeling Koninkrijksgeschillen van de Raad van State van het Koninkrijk geconstateerd bezwaar niet opweegt tegen een zwaarwegend belang’.

Dat wil zeggen dat de Rijksministerraad uiteindelijk toch van het juridische oordeel van de Raad van State kan afwijken als hij dat beter acht vanwege een ‘zwaarwegend belang’, whatever that may be.

Weliswaar zal de Rijksministerraad zijn afwijkende standpunt goed moeten motiveren, maar het komt er onder de streep toch op neer dat de Rijksministerraad gewoon zijn eigen hoogste rechter blijft.

De angst van Nederland dat uit een geschillenregeling met een onafhankelijke rechter ooit eens een resultaat rolt dat voor Nederland niet gunstig of onwerkbaar is, of nog erger: dat Nederland met zijn ruim 17 miljoen inwoners eens overruled zou kunnen worden door ‘de kleintjes’, zit kennelijk diep.

Wel een beetje herkenbaar misschien voor Curaçao, dat ook zelf zijn Antilliaanse ervaringen met de eigen ‘kleintjes’ heeft gehad. Maar toch: ‘so what?’ Het gaat toch niet om politieke besluiten maar alleen om de uitleg van regels. Daar zijn rechters voor opgeleid.”

Het brengt Van Rijn tot de slotsom dat ‘per saldo juridische argumenten niet tellen’ en dat het ‘uiteindelijk gaat om macht’.

,,De Eerste Kamer moet het wetsontwerp overigens nog behandelen. Theoretisch bestaat dus nog een kans dat de Rijkswet Koninkrijksgeschillen alsnog sneuvelt. Ik vraag me af of het blijven vasthouden aan de visie van 1954 de juiste benadering is in een relatie die rust op het axioma van gelijkwaardigheid en op het zelfbeschikkingsrecht van de Caribische landen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

20 reacties

  1. @Ook dat nog:
    Het is niets meer dan een verzamelnaam van iedereen die hier geboren is, en wat er ook gebeurt, de mening van de YDK – criticasters de hemel in prijzen.
    Ik heb er ook een andere naam voor die met “CH” begint, maar de CP en de Redactie vinden dat woord soms niet gepast, dus daarom speel ik op veilig, en noem het “Makamba pretu’s”.
    Ik denk niet dat je het zal snappen, maar ik probeer toch maar mijn zienswijze naar voren te brengen omwille van degenen die net zoals Ook Dat Nog denken. En dat zijn er velen….

  2. Maar ik hoor van heel veel YDK. S dat als ze kunnen, willen ze naar nederland vertrekken.

    Ik ken er veel die al zijn vertrokken. Ik heb die keuze niet dus ik zal wel op ons mooie eiland dienen te blijven.

  3. Probleem van curacao is dat de tenen zo lang zijn dat iedere vorm van kritiek als aanval wordt gezien. Hierdoor is een maatschappij ontstaan gebaseerd op loyaliteit en familie banden ipv kennis en kunde. Dan zak je als samenleving steeds verder weg omdat iedereen met kennis en kunde de benen neemt

  4. lieve lieve en o zo naieve Drechi.
    Oh wat kunnen we hier veel (noem eens voorbeelden wat we wel kunnen)
    Een overeen komst met onze corrupte zakkenvullende YDK. Geloof je het zelf?
    We kunnen NIKS…..
    Blijf dromen lieve MFK knul.
    Enne oja noem me maar makamba pretu, niets mis mee!!

  5. Derecho mijn kinderen zijn YDK van een YDK. Maar ik hoor van heel veel YDK. S dat als ze kunnen, willen ze naar nederland vertrekken. Je moet eens een keer onderscheid gaan maken wat voor soort mensen bekritiseerd worden en waarom.
    En dat heeft niks met ydk te maken.
    Waarom komt 85% van de afgestudeerde jonferen niet terug. En als ze terug komen zijn ze makamba pretu.
    En inderdaad als nederland er uit stapt worden we haiti.

  6. …..”Steunend op eigen kracht, doch met de wil elkander bij te staan”……

    Dat is het originele motto!
    Maar in werkelijkheid is het:

    ….”Steunend op de loyale belastingbetaler, met de intentie zichzelf en de vriendjes te verrijken”…..

  7. Drechi denkt aan venezuela samen met z’n andere gangsters vakbondsleiders, janus kop cooper mfk allroundcrimineel g schotte zatlap brandstichter monk p pis viswijf, stella, directeuren, thode, cordoba, cooper de achterbakse dief, dos santos todo la familia,

  8. @drechi: hoeveel van onze “toppers “ zijn in het buitenland succesvol geweest? Zolang onze “toppers” niet begrijpen dat een directeur functie betekent dat je meer uren moet maken dan anderen en lifelong learning vereist is om innovatief te blijven, gaat curacao nooit vooruit.

  9. ….”Ik weet dat we het zonder het jullie zo hooggeachte Nederland vermoedelijk niet gaan halen”……
    Maar we gaan het TOCH proberen! Zegt @ Drechi

    We proberen het al 50 jaar, en we glijden steeds verder weg van de beschaafde wereld.

    M’a kansa! Om door eilandelijk graaiers bestuurd te worden die óf : Totaal ongeschikt zijn om een land of departement of dienst of bedrijf aan te sturen ( UTS, CBCS, SEHOS, SVB) of te corrupt (BPT, BZV, GIRO, UTS) of te dom (diverse min pressen etc)

    Nam Nederland het roer maar écht een x over, dan krijgen we misschien meer kwaliteit terug voor de dure tarieven, premies, wegenbelasting, aqualectratarieven, en directeursalarissen die we nu betalen en waar we gatenwegen, lekverliezen, halfafgebouwde ziekenhuizen, banka rota’s en happy hour vierende en belastinggeld verslindende directeuren voor krijgen

  10. @Drechi. Dus je wil koste wat kost onderdeel uit blijven maken van een of ander land. Zodat nog steeds het idee bestaat dat bij een faillissement dit nieuwe land de helpende hand zal toesteken?
    Volgens mij denk jij aan China en Rusland.

  11. @Allen die hier op KKC Curacao geen warm hart toedragen: (Blanken EN Zwarte Blanken)
    Ik weet dat we het zonder het jullie zo hooggeachte Nederland vermoedelijk niet gaan halen……
    Maar we gaan het TOCH proberen!
    Want met mensen zoals Blok en Knops zijn we vele malen beter af zonder!

    Daarnaast: Er zijn voldoende andere landen (Blank of anderszins) die ons zo op zouden willen nemen, die al lang op zoek zijn naar een “Pied a Terre” in deze contreien JB, BS, CR, KK, Kaat etc.!!!!!!!!!!!
    Ik denk niet dat Big Brother daar nou zo gecharmeerd van zal zijn. Hij wil nu al kaas heel zwaar gaan belasten, laat staan als zijn jaknikkers hier geen controle meer over kunnen houden……
    Denk daar maar eens over na…….

  12. @John Bash, Wat Drechi en MFK vriendjes willen is Statuut weg maar Curacao blijft in het Koninkrijk zodat ze hun makamba paspoorten mogen houden en elke keer wanneer Curacao failliet is dan gaan ze om geld bedelen bij Nederland.

  13. Het statuut moet weg. Is dit wat je wil @Drechi? Nederland weg uit Curaçao en de curaçaonaars verliezen hun nederlandse nationaliteit. Curaçaoenaars in Nederland verliezen hun verblijfs status en dienen een verblijfs vergunning aan te vragen of te verkassen naar Curaçao. Nationalisering van alle buitenlandse bedrijven. Binnen de kortste keren is het eiland een no go area en staat het op rand van de afgrond.

  14. Het Statuut moet wat mij betreft weg!!!!
    Waarom? Als het Curacao uitkomt, beroepen ze zich op “Afspraak is afspraak” Echter wanneer zij hun deel van de afspraak moeten leveren geven ze nooit thuis of komen ze met de Slavernij en Kolonialsme kreten.

    Helemaal mee eens Drechi!

  15. zouden de inwoners van Nederland ook niet eens het recht moeten hebben om via een referendum hun mening af te geven over de situatie? Bijzonder vreemd dat de eilanden wel via allerlei stemmingen hun mate van (on)afhankelijkheid mogen aangeven, maar dat dit voorrecht niet van toepassing is voor Nederlanders wonend in Nederland.

    Ben het overigens helemaal eens met Drechi dat de YDK die hier zijn geboren, het eiland hebben opgebouwd, en daarom ook het recht hebben het eiland af te breken

  16. Het Statuut moet wat mij betreft weg!!!!
    Waarom? Als het Nederland uitkomt, beroepen ze zich op “Afspraak is afspraak”
    Maar als het ze niet uitkomt, “grijpen ze in”, en gebruiken dan “Bomba’s” (zoals er velen die dagelijks de YDK bekritiseren hier op KKC) om de rechten van andere rijksgenoten, zoals beschreven in voornoemd Statuut, met voeten te treden. Opzouten!!!!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties