30 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024 19:33

AD | Sona laks met geld

‘Stichting geeft te gemakkelijk 13 mln dollar aan Ballast Nedam weg’ | Extra

Willemstad – Het kabinet-Rhuggenaath vindt dat Sona veel te gemakkelijk wil instemmen met het toezeggen van 13 miljoen dollar – en potentieel zelfs veel meer dan dat – aan Ballast Nedam Infra, de bouwer van het nieuwe ziekenhuis.

Dat blijkt de kern, of in elk geval een hoofdpunt, van het hoog opgelopen conflict tussen de regering enerzijds en de door de overheid voor de realisatie van het Hospital Nobo Otrobanda aangestelde Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona). Zo valt op te maken uit stukken in handen van het Antilliaans Dagblad.

Sona wil van de regering toestemming om een al in concept gereed zijnde vaststellingsovereenkomst met Ballast Nedam Infra bv (sinds vorig jaar onderdeel van de Turkse Rönesans-groep) te ondertekenen, die het Land minimaal 13 miljoen dollar gaat kosten. Minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid oordeelt dat Sona ‘duidelijk niet in het belang van het Land’ handelt.
In diverse niet mis te verstane bewoordingen geeft de minister aan het absoluut oneens te zijn met Sona-bestuurders Reginaldo Doran, Tonnie Rossen, Richard Hart en Miguel ‘Mike’ Alexander.

,,Ik kan niet anders vaststellen dan dat u belangrijke elementen in de onderhandelingen over de concept-vaststellingsovereenkomst
met BNI (Ballast Nedam Infra, red.) onbesproken hebt gelaten en dat u op een voor mij onbegrijpelijk gemakkelijke manier een onnodig hoog bedrag aan BNI hebt willen toezeggen.”

Zo schrijft de bewindsvrouw in een brief van eind vorige week aan het Sona-bestuur. Daarin oordeelt Camelia-Römer snoeihard over het optreden van de bestuursleden en commissarissen. Ze krijgt geen concrete antwoorden op concrete vragen; het duurt allemaal onnodig lang; Sona doorgrondt delen van de materie niet goed; het baart haar zorgen dat Sona de betekenis van bepaalde zaken ontgaat; Sona heeft vanuit een te beperkte visie onderhandeld; er is verzuimd een en ander inzichtelijk te maken; en de minister zet er vraagtekens bij of Sona wel een capabele partij is.

En zo zijn er meer voor Sona zeer ongunstige kwalificaties. Het is voor de regering ‘onbegrijpelijk’ dat Sona nu blijkbaar bereid is akkoord te gaan met 13 miljoen dollar (en mogelijk meer) terwijl door Sona eerder zelf naar voren is gebracht dat de totale schade waar bouwer Ballast mogelijk recht op zou kunnen hebben het bedrag van 5 miljoen dollar zeker niet overtreft.

,,In geen van uw, verder niet door documenten onderbouwde, brieven hebt u het grote verschil tussen uw stellingen in de DAB-procedure (Dispute Adjudication Board) en het bedrag dat u thans aan BNI uit de kas van het Land wil betalen, kunnen verklaren.”

Sona had namelijk eerder tijdens de DBA-procedure gesteld dat Ballast waarschijnlijk géén of slechts zeer weinig schade heeft opgelopen en daarom ook geen recht heeft op schadevergoeding.

Sona hield info achter

Het Land is door Sona over het project voor de constructie van het nieuwe ziekenhuis ‘onjuist en onvolledig ingelicht’, stelt minister Camelia-Römer (PIN) belast met Gezondheid, Milieu en Natuur.

In een brief van 4 augustus meldt Sona, ‘anders dan u mij in uw brief van 21 juli jongstleden hebt willen doen geloven’, dat er geen sprake is van de noodzaak van een onmiddellijke betaling van het bedrag van 13 miljoen dollar maar dat er een termijnregeling van toepassing is.

,,Ik stel vast dat u het Land daardoor onjuist en onvolledig hebt ingelicht en schijnbaar hebt getracht een beslissing te forceren zonder het Land op een deugdelijke en zorgvuldige manier te informeren.”

Camelia- Römer vindt dit een ‘ernstige zaak’ en beschouwt dit als een ‘tekortkoming in de nakoming van de beheersovereenkomst’. Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen (Sona) heeft met het Land Curaçao een beheersovereenkomst om de bouw van het nieuwe ziekenhuis te realiseren. De minister spreekt verder over het ‘structurele onvermogen’ van de zijde van Sona om voor de hand liggende vragen over de achtergrond van keuzes die kennelijk door Sona zijn gemaakt in de onderhandelingen met bouwer Ballast Nedam Infra (BNI) ‘deugdelijk en met relevante stukken onderbouwd’ te beantwoorden.

,,Ook dit leidt aan mijn zijde tot een vertrouwensbreuk die ik beschouw als een tekortkoming in de nakoming van de beheersovereenkomst”, schrijft Camelia- Römer in een brief van 8 augustus en waarover de redactie beschikt. Er zijn meer verwijten richting Sona.

Of zoals de minister het stelt: Sona is in diverse opzichten jegens het Land ‘in gebreke gebleven’. Zo heeft de stichting nagelaten het Land in kennis te stellen van een zeer fundamentele wijziging van de statuten van Sona in december 2016. Dit is volgens haar in strijd met de beheersovereenkomst.

,,U hebt tevens structureel nagelaten de jegens mijzelf en de minister van Financiën vereiste (financiële) verantwoording te overleggen.” Ook dit is in strijd met de beheersovereenkomst. ,,U bent hierover door de minister van Financiën (Kenneth Gijsbertha van de MAN, red.) aangesproken per brief van 7 juni 2017 en u bent te dien aanzien ook daarna in gebreke gebleven.”

Al met al concludeert Camelia- Römer dat Sona ook bij de onderhandelingen met Ballast Nedam over een minnelijke regeling ‘niet zorgvuldig genoeg met de belangen van het Land is omgegaan’. En hoewel herhaaldelijk daarnaar gevraagd, heeft Sona de gemaakte keuzes niet kunnen onderbouwen. ,,In het licht hiervan is het voor mij onmogelijk om u toestemming te geven om de concept- vaststellingsovereenkomst met BNI te tekenen.”

De minister verzoekt Sona en dringt er met de grootste klem op aan dat Sona alsnog ‘ten spoedigste’ zorgdraagt dat de voor het Land belangrijke kwestie wordt voorgelegd aan het Gerecht van Curaçao. De ministers van Financiën, Gijsbertha, en van Algemene Zaken, premier Eugene Rhuggenaath (PAR), zijn op de hoogte gesteld van de brief van Camelia- Römer aan het bestuur van Sona, alsmede Stanley Betrian als de Ministeriële Regisseur en Toezichthouder.

‘Noodzakelijke wijzigingen HNO’

Uit correspondentie in handen van deze krant kan worden opgemaakt dat de bestuurders van Sona – de heren Doran, Rossen, Hart en Alexander – zich op zekere wijze hebben beklaagd over de Ministeriële Regisseur en Toezichthouder Stanley Betrian, maar minister-president Eugene Rhuggenaath liet hun onlangs weten dat de Raad van Ministers ‘zich niet herkent’ in de opmerkingen van Sona over de Ministeriële Regisseur en Toezichthouder (MTR).

Sterker nog, Rhuggenaath verzoekt de bestuurders van Sona om Betrian ‘alle medewerking te verlenen’ bij de uitoefening van de hem door de regering opgedragen taken. De premier spreekt verder in zijn brief van 8 augustus aan het bestuur en de Raad van Commissarissen van Sona nog over ‘noodzakelijke structuurwijzigingen en noodzakelijke takenoverdrachten’ inzake het HNO-project (Hospital Nobo Otrobanda).

Daarover zal de minister van Gezondheid en/of de Ministeriële Regisseur en Toezichthouder nader contact opnemen met Sona. Aldus Rhuggenaath, die aangeeft dat het kabinet op de hoogte is van de briefwisseling.

Waarom niet naar rechter?

,,Dat is nog merkwaardiger”, vervolgt de minister haar afkeuring van de handelwijze van Sona, ,,omdat in de DAB-uitspraak de vragen van de schadeomvang, het oorzakelijke verband, de eigen schuldvraag en de schadebeperkingsplicht niet eens op een juridisch fatsoenlijke manier zijn behandeld.”

Kennelijk is dat ook niet in Sona’s onderhandelingen met BNI aan de orde gekomen, meent Camelia- Römer. Sona heeft zelf onlangs nog, namelijk op 1 augustus, aangegeven en erkend het recht te hebben om de kwestie voor te leggen aan de rechter. Waarom doet Sona dat dan niet en waarom doen de bestuurders van deze stichting die namens het Land optreden van dit recht om naar de rechter te stappen op voorhand afstand? Aangenomen mag worden dat de rechter nooit méér geld aan Ballast Nedam zal toewijzen dan wat Sona op basis van de concept-vaststellingsovereenkomst ‘op voorhand al bereid is uit ’s Lands kas te doen betalen’.

,,Dit is duidelijk niet in het belang van het Land”, oordeelt de minister hard. Camelia-Römer had Sona de vraag gesteld om in kaart te brengen wat de bestaande en toekomstige scenario’s en kansen zijn voordat met Ballast in onderhandeling werd getreden. Daarop gaf Sona aan dat het de bestuurders ontgaat wat ‘van deze stellingen de strekking is’.

,,Het baart mij zorgen dat de betekenis van deze stelling/vraag u ontgaat”, schrijft de bewindsvrouw.

,,Het bevestigt voor mij dat u vanuit een veel te beperkte visie op de bestaande en toekomstige relatie met BNI de onderhandelingen hebt gevoerd, schijnbaar niet beseffend dat het aangaan van een tussentijdse vaststellingsovereenkomst het moment is om alle bestaande en mogelijke verschillen van mening op een efficiënte en definitieve manier te identificeren en op te lossen.”

Sona heeft, ook naar eigen zeggen, simpelweg de door DAB bepaalde formule voor het bepalen van de schadevergoeding bij zowel claim één als claim twee over te nemen.

,,Dat is voor mij moeilijk te begrijpen als ik kijk naar het verweer dat mede namens Sona is gevoerd in de DAB-procedure.”

De minister belast met de gezondheidszorg neemt het Sona bovendien zeer kwalijk bij de brieven van juli en begin augustus niet ‘ook maar één onderliggend document te hebben overgelegd’. Camelia- Römer heeft bij herhaling verzocht om documentatie:

,,Ik verzoek en zo nodig sommeer ik u om alle informatie waarom ik tijdens het gesprek op 9 juni 2017, het overleg op 16 juni 2017, het overleg op 23 juni 2017 en in mijn brieven van 19 juli en 25 juli 2017 heb gevraagd binnen vijf dagen na dagtekening en deugdelijk onderbouwd door middel van relevante documenten aan mij te doen toekomen bij gebrek waarvan ik u nu reeds voor alsdan in gebrek stel.”

PIN achter eigen minister

Een megaproject van 421 miljoen gulden is niet gemakkelijk te overzien door één persoon. Dat stelt de fractie van PIN in een verklaring over de controverse die is ontstaan tussen de eigen minister Suzy Camelia-Römer en de organisatie Sona, die de bouw van het nieuwe ziekenhuis HNO leidt. De fractie juicht het toe dat Camelia-Römer het beleid van het vorige kabinet-Pisas heeft aangepast om een supervisor aan te stellen voor de werkzaamheden.

PIN wijst erop dat er tot op de dag van vandaag geen jaarrekeningen zijn van Sona over de jaren 2014 tot en met 2016.

,,Je kunt niet een regisseur/ supervisor (Stanley Betrian, red.) verantwoordelijk stellen die er pas een maand zit, dat hij de overdracht van de administratie belemmert.” Ook bij de bouw van een huis moet je eerst een fase afronden voor je aan de volgende begint, aldus PIN. Sona moet dat ook bij HNO doen en zich verantwoorden voor het werk dat is gedaan voor er verder kan worden gebouwd.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. De enige constatering is dat de politiek zich kosten nog moeite bespaard om een vinger in de pap van SONA en HNO te krijgen met allerlei duistere figuren onder leiding van de heer Bertriaan om op een of andere manier hun zakken legaal te kunnen vullen uiteindelijk ten koste van de belastingbetaler. Politiek dient zich niet met zaken doen te bemoeien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties