27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 17:01

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Shutdown van VDC

Premier dringt bij Staten aan op parlementaire enquête

Premier Gerrit Schotte werd gisteravond in de Staten bijgestaan door minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS, links) en minister van Financiën George Jamaloodin (MFK, rechts) | FOTO RAMSAY SOEMANTA
‘Shutdown van VDC’ Premier Gerrit Schotte werd gisteravond in de Staten bijgestaan door minister van Justitie Elmer Wilsoe (PS, links) en minister van Financiën George Jamaloodin (MFK, rechts) | FOTO RAMSAY SOEMANTA

Willemstad – Voor de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) geldt sinds gisteren een totale operationele ‘shutdown’. Het personeel van de dienst is naar huis gestuurd, maar moet wel op afroep beschikbaar zijn. Dat heeft de regering Schotte besloten om orde op zaken te stellen bij de VDC, die de premier gisteravond in de Staten omschreef als een lek mandje, waarbij regelmatig met beschuldigende vinger werd gewezen richting oppositie, althans tenminste ‘iemand van de oppositie in deze Statenzaal aanwezig’, vermoedelijk van de politieke partij PAR.

Een VDC waarvan een viertal hoge functionarissen daags na het aantreden van de MFK/PS/ MAN-regering op 10-10- ’10 en op de dag dat VDChoofd Edsel Gumbs de toegang was ontzegd op 27-10-’10 bijeen kwam voor het smeden van ‘plannen om dossiers te vernietigen en de regering omver te werpen’.

- Advertentie -

Aldus Gerrit Schotte (MFK) gisteren. De shutdown van de VDC is nodig om er – in samenwerking met de zusterdiensten, zoals de AIVD in Nederland – de bezem door te halen en er weer een vernieuwde en moderne organisatie van te maken.

,,Een complete herstructurering, die een paar maanden zal duren.” Van overname of curatele door de AIVD is helemaal geen sprake. ,,Verre van dat.”

De reorganisatie gebeurt onder leiding van crisismanager Michael Römer en wordt ondersteund door een begeleidingscommissie met daarin voormalig PNP-premier Maria Liberia-Peters, exhoofd VDC en medeoprichter van de dienst Wim Statius Muller en Carl Grüning, ondervoorzitter van de Raad van Advies.

De VDC moet hiermee weer worden wat de leuze van de dienst zegt: ‘Altijd een rechte lijn’. Op verzoek van de premier zelf gaf hij vrijdag vanaf zeven uur een verklaring in de Staten, die er daarna over in debat ging. Deze verklaring werd live uitgezonden door TeleCuraçao.

Schotte gaf een relaas over de gebeurtenissen rond de VDC, sinds de befaamde ‘screening’ van zijn ministersploeg (en waar hij en enkele MFK-ministers niet goed uitkwamen). Hij ging onder meer in op de ‘illegale toegang’ die iemand zich heeft verschaft tot de VDC-kluis en het lekken van het screeningsmemo van 27 oktober 2010.

- Advertisement -

Van beide was al aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Disciplinaire maatregelen volgen. De minister-president is bereid en beschikbaar om in het zogeheten seniorenconvent de fractieleiders in het parlement vertrouwelijk nadere details te verstekken.

Maar hij adviseert de Staten met enige klem om te besluiten een parlementaire enquête – het zwaarste onderzoeksmiddel van een parlement – in te stellen naar alles wat is gebeurd rond de VDC.

Lees verder: ‘Zeer geheim

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

AntilliaansDagblad | Stadsrust weer in ongelijk gesteld

Omwonenden kunnen voorlopig weer enigszins opgelucht ademhalen, hoewel de hoge onafgebouwde appartementsgebouwen van het project Stadsrust pal naast hun huizen en tuinen nog wel (even) zullen blijven staan. Ook in hoger beroep trekken de ontwikkelaar en de minister van VVRP aan het kortste eind.

AntilliaansDagblad | Ramon Chong in beroep

PNP-man en voormalig kandidaat voor het ministerschap voor de portefeuille van Economische Ontwikkeling, Ramon Chong, gaat via de rechtsgang alsnog proberen om minister te worden. Het proces wordt aangespannen tegen het Land, de voormalige formateur Chester Peterson en de minister-president die als functionaris over de voordracht van de kandidaten gaat.

AntilliaansDagblad | Hulp illegalen via IOM verlengd

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) die in juni de taak van het Rode Kruis overnam om ‘ongedocumenteerden’ - getroffen door de coronacrisis - te voorzien van noodhulp in de vorm van voedselpakketten en voedselkaarten, zal langer dan gepland actief blijven.
- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -