28 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 01:07

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | SER: Handhaaf verbod goudhandel

‘Verbied ook diamant en goud uit buurlanden Venezuela’ | Bram Ebus

Willemstad – De Sociaal Economische Raad (SER) is het ermee eens dat er op dit moment een verbod is op in-, uit- en doorvoer van Venezolaans goud, vanwege het grote risico op grensoverschrijdende criminaliteit en internationale reputatieschade.

Bovendien gaat het bij goudwinning vaak om illegale mijnbouw, kapitaalvlucht, onderdrukking en uitbuiting.

Sterker nog, de SER adviseert dit verbod zo te houden en geen ontheffingenbeleid in te voeren omdat er een hoog risico op witwassen en terrorismefinanciering is verbonden aan de Venezolaanse goudhandel, en er een gebrek is aan mogelijkheden om de authenticiteit van de certificaten van oorsprong en andere documenten te verifiëren.

- Advertentie -

Verder raadt de SER aan om ook de in-, uit- en doorvoer van diamant te verbieden, omdat aan andere mineralen dan goud dezelfde risico’s verbonden zijn. Wordt goud verboden, dan zal overgegaan worden op handel in diamant of andere mineralen, zo wordt uitgelegd.

Dezelfde redenering geldt voor aan Venezuela grenzende landen: wordt goud uit Venezuela verboden, dan komt het bijvoorbeeld uit Colombia. Maar ook dit goud is vaak op illegale en onmenselijke wijze gewonnen en draagt risico’s met zich mee. De SER adviseert dan ook om de in-, uit- en doorvoer van goud uit aan Venezuela grenzende landen eveneens te verbieden.

Eerst was er de tijdelijke regeling in-, uit- en doorvoerverbod Venezolaans goud, maar het SER-advies gaat over een ontwerp-Landsbesluit houdende algemene maatregelen (Lbham) die de tijdelijke regeling (die op 21 december vervalt) moet vervangen.

SER legt uit waarom afgeraden wordt een ontheffingsbeleid in te voeren: ,,Met het ontbreken van een bilateraal douaneverdrag met Venezuela mist de douane Curaçao een basis voor de erkenning van oorsprongcertificaten, de controle van handelsdocumenten en de uitwisseling van douanegegevens. De douane kan dan ook de noodzakelijke verificatie van de herkomst van het Venezolaans goud niet uitvoeren.

- Advertisement -

Mochten er dusdanige werkafspraken komen, dan lijkt het de SER zeer onwaarschijnlijk dat deze praktisch werkbaar zullen zijn. Immers, gegeven de huidige omstandigheden in Venezuela, zullen de benodigde processen en capaciteit waarover de douane dan zou moeten beschikken om de authenticiteit van documenten en daarmee de oorsprong van het goud te kunnen verifiëren dusdanig groot moeten zijn dat deze ver boven de huidige capaciteit komen te liggen.”

En verder: ,,Gelet op de grote risico’s op witwassen en op verbondenheid aan criminele organisaties in het geval van goud afkomstig uit Venezuela, acht de SER het vanuit veiligheidsoverwegingen en internationaal reputatieverlies onwenselijk om in deze omstandigheden werkafspraken aan te gaan met de autoriteiten in Venezuela.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -