26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | SER baseerde advies Ctex op businessplan

HomeMediaAD | SER baseerde advies Ctex op businessplan

Kritische RvA keek naar studie ‘Macro-economische impact Ctex’

SER baseerde advies Ctex op businessplan
SER baseerde advies Ctex op businessplan

Willemstad – Terwijl de Raad van Advies (RvA) zich in mei 2013 in het advies over de e-zonestatus voor Ctex baseerde op de zogeheten studie ‘Macro-economische impact Curaçao Technology Exchange’, gaf de Sociaal Economische Raad (SER) in april 2013 wél advies op grond van onder andere het door Ctex beschikbaar gestelde businessplan.

Dit plan, waarvan de definitieve versie van augustus 2011 dateert, is de laatste week onderwerp van discussie omdat het op z’n zachtst gezegd onvolkomenheden en onwaarheden bevat.

Terwijl de RvA onder andere kritische opmerkingen maakte over de beheerder van de Economische Zone (e-zone) en ‘mogelijke tegenstrijdige belangen’, juichte de SER de instelling van de e-zone te Mahuma toe hoewel er nog wel kanttekeningen waren met betrekking tot de (lokale) werkgelegenheid, de bijdrage aan de economie en gevolgen voor de overheid.

PwC was niet alleen het accountantskantoor dat het Ctex Business Plan 2011 beoordeelde, zoals gisteren bericht, PwC Curaçao trad ook op als behartiger van de belastingzaken van Ctex; in juni 2012 verzocht PwC de regering om een e-zonestatus voor datacenter Ctex dat in opspraak is geraakt wegens vervalste informatie in het businessplan. Dat blijkt uit het advies van de Raad van Advies over het besluit tot instelling van een economische zone te Mahuma (Landsbesluit instelling E-Zone Mahuma).

Op grond van de e-zonestatus betaalt Ctex minder belasting, maar óók kreeg het eerder (te veel) betaalde belasting terug, namelijk 2,9 miljoen gulden. De Raad van Advies baseerde zich niet op het businessplan, althans noemt dit plan niet als zodanig, maar bij het uitbrengen van advies mede op de zogeheten studie ‘Macroeconomische impact Curaçao Technology Exchange’ naar de economische effecten in de bouwfase en de operationele fase van Ctex.

Het hoogste adviescollege van de regering van Curaçao zette overigens wel een kritische kanttekening bij het besluit. Zo werd door PwC aan de regering voorgesteld om International Data Gateway nv (E-Powerhouse) als beheerder van de e-zone Mahuma aan te wijzen.

Laatstgenoemd bedrijf is een dochteronderneming van overheids-nv UTS die tevens partner is in Ctex (voor ongeveer 60 procent, red.). Echter, uit de verklaring van de Douane Curaçao van december 2012 kon de Raad van Advies opmaken dat het Ctex International Solutions nv was die als de beheerder van de e-zone Mahuma zou worden aangewezen.

,,Het is de Raad niet bekend in welke relatie Ctex International Solutions staat tot de om toelating tot de economische zone verzoekende onderneming (Ctex nv).”

De RvA merkte hierbij op dat ‘het aanwijzen van een beheerder die gelieerd is aan een bedrijf dat tot die economische zone is toegelaten tot mogelijke tegenstrijdige belangen zou kunnen leiden’.

Voldoende reden om de regering te adviseren bij het aanwijzen van een beheerder voor de e-zone Mahuma ‘hier aandacht aan te besteden’.

‘Handel in en vanuit Economische Zone’

Van Ctex International Solutions is directeur Sunita Bottse- Angnoe, die bij Ctex – waar Anthony de Lima chairman/ceo is – staat ingeschreven als procuratiehouder. Bottse-Angnoe is een medewerker/ondergeschikte van De Lima.

Ctex International Solutions heeft als bedrijfsdoelstelling ‘handel in en vanuit de Economische Zone’, terwijl Ctex (Curaçao Technology Exchange) zelf conform de doelstelling eigenlijk niets anders doet dan ‘exploitatie van en handel in onroerende goederen’.

Ctex is een ‘beleggingsinstelling’ en een ‘exploitatievereniging van flats en woningen’. Ctex werd opgericht in juni 2011 en Ctex International Solutions in oktober 2012. De andere door de RvA genoemde vennootschap, International Data Gateway (E-Powerhouse), wordt aangestuurd door UTS-directeur Paul de Geus met onder anderen Emil Wallé als commissaris.

Laatstgenoemde maakt ook deel uit van de ‘general board’ van Ctex met De Lima als voorzitter. Behalve de Raad van Advies (RvA) boog ook de Sociaal Economische Raad (SER) zich over het Landsbesluit instelling E-Zone Mahuma.

,,De SER juicht de instelling van de E-zone Mahuma toe.”

Maar in één adem voegde de SER eraan toe meer te willen weten over het vervullen van functies door lokaal personeel. Ook beklaagde de SER zich over ‘het ontbreken van inzicht in de bijdrage aan de lokale economie’ alsmede het ‘ontbreken van inzicht in de financiële consequenties voor de overheid’.

De SER baseerde zich overigens wél op het businessplan, waarover na de onthullingen de afgelopen week over delen ervan flinke twijfel is gerezen.

,,Ctex stelt in zijn businessplan dat, omdat in de regio geen datacenter van hetzelfde niveau en met vergelijkbaar aanbod van diensten bestaat, Curaçao zich door de komst van het datacenter van Ctex kan ontwikkelen tot de informatietechnologiehub van het Caribisch gebied en Latijns- Amerika.”

Het businessplan 2011 van ceo De Lima staat bol van allerlei gunstige projecties.

Minder dan een jaar na de officiële opening zijn de financiële problemen groot en kan alleen een overname het datacenter nog redden.

Eerder was er zeer serieuze belangstelling uit de Verenigde Staten, van Unique Infrastructure Group (UIG) die bereid was om 75 procent te betalen aan aandeelhouders, banken en crediteuren. Maar die haakte af.

Om welke reden blijft onbekend, maar feit is wel dat Ctex/De Lima het complex inclusief de optie op erfpacht voor de omringende terreinen had aangeboden, terwijl hij dat nog helemaal niet rond had en minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer in allerijl nog snel handtekeningen moest zetten.

De Amerikanen, die ongetwijfeld ook het businessplan hebben bestudeerd, lieten niets meer van zich horen. Meest recentelijk werd onderhandeld met een lokale aanbieder van mobiele telefonie die in de wijde regio een sterke speler is.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Ok, dus de 3 miljoen belastingvoordeel trekken we af van de afkoopsom van Anthony de Lima waarna die tot zijn laatste adem aan de overheid kan blijven afbetalen.

    En PWC keurt dus een businessplan goed van een bedrijf dat PWC na goedkeuring miljoenen gaat betalen voor belastingdadviezen.

    Te idioot voor woorden. Ctex en de Lima hadden dus nog veel meer bij elkaar kunnen fantaseren waarop PWC blind zou hebben afgetekend, want PWC zag Ctex als de kip met de gouden eieren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties