AD | Screeningswet onder de loep

Premier Eugene Rhuggenaath wil screeningswet aanpassen teneinde ex-minister Steven Martina weer ministeriabel te maken  | Antilliaans Dgabld

Willemstad – De Wet integriteit (kandidaat-)ministers wordt geëvalueerd en indien nodig aangepast. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren in de Staten bekendgemaakt.

Voor de evaluatie wordt een commissie opgericht, die op korte termijn de Wet integriteit (kandidaat-)ministers, beter bekend als de screeningswet gaat bestuderen en vervolgens advies uitbrengt en aanbevelingen doet aan de Raad van Ministers. Ook zal de commissie kijken naar de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk. Hiervoor worden de ervaringen van onder anderen voormalige formateurs, ministers-presidenten, Raad van Ministers en Staten en andere personen waarvan de commissie het noodzakelijk acht, meegewogen.

Sinds het aftreden van voormalig minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling omdat hij de screeningswet zou hebben overtreden, is de vraag meermaals aan bod gekomen of de screeningswet niet moet worden aangepast. Ook de Raad van Ministers heeft zich over deze vraag gebogen en heeft – zo blijkt nu – op 13 juni besloten een evaluatiecommissie in het leven te roepen die zich met dit vraagstuk gaat bezighouden.

,,Ik kan bevestigen dat wij ook van oordeel zijn dat het tijd is om deze wet te evalueren en we hebben dan ook de nodige stappen in die richting genomen”, aldus de premier.

Een kopie van dit landsbesluit is naar de Statenvoorzitter gestuurd. De commissie moet uiterlijk twee maanden na de ondertekening van het landsbesluit haar bevindingen aan de Raad van Ministers rapporteren.

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | Screeningswet onder de loep

 1. Knoek-koe

  Er moet een demicratische mogelijkheid zijn voor de burgers om parlementariers of ministers – die zich dusdanig onwelvoeglijk gedragen – er uit te kicken via een handtekeningen actie.
  E.e.a. als een aanvulling en correctie op de defecte screeningswet, waar de meest ongure figuren doorheen komen.

 2. We gaan weer langzaam richting verkiezingstijd, dus moet er weer iets gebeuren.
  Hoe zit het met de screening voor parlementariers?? Strafblad maakt dus niets uit, veroordelingen evenmin, corruptie niet, kortom van alles niets dus.

 3. Trots op Curaçao

  “Ook zal de commissie kijken naar de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk. Hiervoor worden de ervaringen van onder anderen voormalige formateurs, ministers-presidenten, Raad van Ministers en Staten en andere personen waarvan de commissie het noodzakelijk acht, meegewogen.”

  Hebben ze nogal wat werk te verzetten. Zeker met de 72 (oud)ministers van de afgelopen 9 jaar en dan ook nog rekening houden met de destabiliserende krachten.

 4. Daan Banaan

  Het aanpassen van wetten omdat het de heren politici beter uitkomt is een verkeerd signaal naar de burger toe. Laat ze eerst maar eens wetten aanpassen die stammen uit halverwege de vorige eeuw.

 5. Onzin, de screeningswet heeft Neysa Amnesia Schoop buiten de deur gehouden. Niks versoepelen dus.

  Willen we weer ministers als Schotte, Jamaloodin en Constantia? Ministers met strafbladen om de weg naar Westpunt mee te bedekken?

 6. Screening moet in het openbaar plaatsvinden

 7. Knoek-koe

  Curaçao, eiland van “law & order” .. behalve voor de heren en dames politici..die buigen de wet wanneer die wet ze weer eens niet goed uitkomt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *