27 C
Willemstad
• donderdag 6 oktober 2022

Extra | Journaal 6 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, October 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, October 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, October 3, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

AD | Schotte wil het nog niet opgeven

Schotte vordert naast getuigenverhoor ook een schadevergoeding. Enkele MFK en KdnT aanhangers eisen hetzelfde alsook vrijheid en ‘rechtvaardigheid’ | Extra

Willemstad – Amper anderhalve maand nadat hij werd opgesloten, zat de voor corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte gisteren weer in het beklaagdenbankje.

De politicus vordert wederom verhoor van de Italiaanse officier van Justitie Roberto Pelicano en eist bovendien schadevergoeding voor de door hem ‘geleden schade’. Het was muisstil in de rechtszaal gisteren, waar aanwezigen – naast de pers, ook familie, vrienden en partijgenoten – vol verwachting wachtten op de komst van Schotte, die sinds 5 december zijn straf voor ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte uitzit in Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK).

Om 10.45 uur staat hij plotseling in de deuropening, gehuld in een oranje jumpsuit van de gevangenis en met zijn dossier onder de arm.

,,Bon dia”, zegt hij vriendelijk tegen de aanwezigen, waarna hij op zijn partner Cicely van der Dijs afloopt om haar te begroeten. Even later nemen ook de officier van justitie belast met deze civiele zaak, Gert Rip (die met het strafrechtelijk onderzoek Babel belast was) en tot slot de rechter plaats, waarna de zaak kan beginnen.

Hoewel de zaak Babel is afgerond – de Hoge Raad heeft het vonnis van het Hof middels een arrest immers bevestigd – wil Schotte alsnog dat de Italiaan Pelicano wordt gehoord. ,,Het gaat om het civiele belang”, zo zei raadsvrouw Lizaima da Costa Gomez, die zowel Schotte als zijn partner Van der Dijs in dit voorlopig verzoek vertegenwoordigt.

,,Hoewel het Openbaar Ministerie uitgaat van een verkapt rechtsmiddel om de strafrechtelijke zaak Babel te heropenen, gaat het hier puur om het civiel belang van cliënt. De getuige Roberto Pelicano moet worden gehoord om zo merkwaardigheden die zich hebben voorgedaan bij dit onderzoek uit te lichten. Er zijn genoeg merkwaardigheden in deze zaak om in ieder geval te trachten de waarheid te achterhalen.”

De raadsvrouw vervolgde: ,,Mijn cliënt zit reeds zijn straf uit. Daar gaat het in dezen ook niet om.” Da Costa Gomez herhaalde – zoals reeds uitvoerig bij de behandeling van Babel in hoger beroep is gedaan – het ‘Italiëverhaal’, waarbij zij aanvoerde dat de start van het onderzoek zou berusten op een leugen van voormalig Advocaat-generaal Anthon van der Schans, namelijk dat hij een mail had ontvangen van Pelicano uit Milaan. In die mail zou Pelicano hebben gezegd dat de Italiaanse autoriteiten bij een huiszoeking in een woning van casinomagnaat Francesco Corallo documenten hadden onderschept waarin de naam van Schotte voorkwam. Later was deze mail echter nergens te vinden, ook niet op de server.

OM: Niets nieuws

De eerste opmerking van het Openbaar Ministerie was dat de verdediging ‘niets nieuws’ heeft aangevoerd. ,,Ze willen met bewijs komen van een vermeende onrechtmatige daad van de heer Van der Schans. Maar er is helemaal geen sprake van een onrechtmatige daad en al zeker niet van geleden schade door de heer Schotte”, aldus de officier van justitie, die het verzoek voor voorlopig verhoor van Schotte ‘een fishing expedition’ noemde.

Op hetgeen de verdediging aanvoerde, namelijk dat Schotte als ‘jonge en veelbelovende politicus het doelwit was’ voor velen, reageerde de officier van justitie als volgt: ,,Je moet je niet op het politieke strijdtoneel begeven als je bang bent om politiek schade te lijden.”

De rechter, die aangaf zich goed te willen verdiepen in de zaak, trekt zes weken uit voor een oordeel. Op donderdag 28 februari spreekt hij zich uit over dit voorlopig verzoek voor getuigenverhoor en wordt duidelijk of de Italiaanse officier van justitie Roberto Pelicano alsnog zijn verhaal van de gang van zaken komt doen op Curaçao.

Manifestatie voor Gerrit Schotte

Ongeveer 74 man kwam gisterochtend bij het Wilhelminaplein bijeen om te manifesteren. De groep, die zichzelf ‘Komishon Pro Hustisia Gerrit Schotte’ noemt, voert aan dat de Italiaanse officier van justitie Roberto Pelicano gehoord moet worden en dat het recht enkel op die manier nog enigszins kan zegevieren.

Rond 10.15 uur liep de groep, aangevoerd door MFKStatenleden Charles Cooper, Gilmar ‘Pik’ Pisas, Gilbert Doran en Jacinta Constancia, richting het Gerechtsgebouw waar ze voor het pand stil bleven staan om luid te zingen:

,,Hustisia Igual, libertat pa Gerrit Schotte. Hustisia Igual, laga e Italiano papia.” (De wet geldt voor iedereen, vrijheid voor Gerrit Schotte. De wet geldt voor iedereen, laat de Italiaan praten.)

De manifestanten hielden borden omhoog met teksten als ‘Van der Schans is een leugenachtige officier van justitie’, ‘Laat de Italiaan praten’, ‘Gerrit heeft geen stuiver van de bevolking gestolen’, ‘Vrijheid voor Gerrit Schotte’ en ‘De Italiaan moet de kans krijgen om te verklaren’.

Naast de genoemde MFKStatenleden, was ook voormalig parlementariër namens de MFK Amerigo Thodé aanwezig, evenals parlementariër namens Kòrsou di Nos Tur Meindert ‘Mènki’ Rojer.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

9 reacties

  1. Dat zijn van, die corrupte figuren, die als hun een kans krijgen geld in hun eigen zakken zullen steken. Dat is wat ik van jullie vinden.. Dieven en wie weet wat nog meer. Vertrouw ze niet.

  2. Rond 10.15 uur liep de groep, aangevoerd door MFKStatenleden Charles Cooper, Gilmar ‘Pik’ Pisas, Gilbert Doran en Jacinta Constancia, richting het Gerechtsgebouw waar ze voor het pand stil bleven staan om luid te zingen:

    IAW losers en criminelen

  3. OM waar wachten jullie op,dat er alweer een kroongetuige het loodje legt?Jamalodin kan nu toch getuigen wie de intectuele groep mensen zijn die betaald hebben v/d moord op Helmin Wiels.
    Jamalodin ta e jabi.

  4. @ Plasje, waar denk jij dat de MFK campange/ verkiezing geld vandaan gaat halen, de geld schieters zijn er niet meer of durven niet meer!!, hij zal eerst zijn 1.8 miljoen schuld aan het land terug moeten betalen, zo niet ( dat kan hij niet ) dan krijgt hij er nog één toetje boven op 3 jaren onvoorwaardelijke gevangenis straf zonder IV, telt in deze strafzaak niet.Dus Plasje de eerste 6 jaar zien we jouw vriend nog niet buiten de poort lopen, die zit nog wel ff een poosje binnen de poort.

  5. Ik denk het wel,@ Plasje, ten eerste komt Gerrit de Raaf de eerste 8 jaar niet vrij omdat hij ook nog samen met de vader van zijn byside van der Dijs terecht moet staan voor het laten verdwijnen van 200 miljoen verdamte florijnen “lees rap poort Willems ” woord 4 jaar gevangenis straf, daarnaast is de kans groot dat hij ook verdachte wordt in de zaak Jamaloodin, opdracht gevers voor de moord op Helmin Wiels, mocht dit zo zijn en bewezen worden dat Gerrit er van wist hij zeker een jaar of 24 gevang erbij krijgt aangezien de rechtbank niet meer dan dertig jaar gevangenis straf kan [email protected] Plasje ik heb het sterke vermoeden dat Gerrit helemaal de eerste dertig jaar niet meer vrij komt, reken daar maar vast op.

  6. Volgens @InUrFace46, “De MFK is ten dode opgeschreven. ” Ik denk het niet, Schotte en andere MFK politici hebben geen moeite om in verkiezingstijd zelf bij mensen die in krotten wonen langs te gaan. Dit zien we pedante arrogante negers als Steven Martina, Girigorie, Alcala Wallé e.a. niet doen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -