28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Schotte uitgespeeld

HomeMediaAD | Schotte uitgespeeld
Het is onduidelijk of de oud-premier op dit moment op Curaçao is. Op zijn Facebookpagina deelde hij drie dagen geleden nog een foto van zijn gezin in Colombia.

Willemstad – Het staat vast: over een week moet Gerrit Schotte (MFK) de cel in. De Hoge Raad heeft gisteren namelijk geoordeeld dat de veroordeling van de oud-premier en zijn partner wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen in stand dient te worden gehouden.

Daarmee zijn de opgelegde straffen van 3 jaar cel voor Schotte en 15 maanden voor zijn partner Cicely van der Dijs definitief. ,,Er is geen ontkomen meer aan”, zo stelt het Openbaar Ministerie in een reactie tegenover deze krant.

De gevangenisstraf van Schotte geniet nu prioriteit, aldus het Openbaar Ministerie (OM) verder. ,,Het Openbaar Ministerie heeft sinds 1 oktober 2017 een aanwijzing gekregen van de procureur-generaal voor de executie van straffen. Daarin staat dat wij met de hoogste prioriteit en voorrang gevangenisstraffen ten uitvoer brengen van 24 maanden of langer. Dit geldt voor gevallen van moord, doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg, mensenhandel, dood door schuld in verkeer en ambtelijke corruptie en integriteitsschendingen.

Dat laatste is zeker het geval in de zaak van Schotte. Zijn gevangenisstraf heeft dus voorrang. Die van Cicely van der Dijs niet.”

Om het vonnis van de Hoge Raad tot uitvoering te brengen, dient het OM wel, conform artikel 610 van het Wetboek van Strafvordering van Curaçao, acht dagen te wachten. In die acht dagen wordt Schotte de tijd gegund zijn zaken op orde te brengen en afscheid te nemen en dient het OM onder andere het vonnis te betekenen aan zowel Schotte als Van der Dijs en een gesprek te voeren met de leiding van gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) over plaatsing. Hoe de gevangenneming van Schotte uiteindelijk zal plaatsvinden, is vooralsnog onbekend. Zijn raadsman Geert-Jan Knoops verklaarde tegenover deze krant ‘daar helaas niets over te kunnen zeggen’.

Wel gaf de advocaat aan dat het verdedigingsteam van Schotte en Van der Dijs de komende dagen het arrest van de Hoge Raad zal bestuderen om te beoordelen of een verzoekschrift kan worden ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens ‘in verband met de diverse schendingen van het recht die ons inziens in deze zaak hebben plaatsgevonden’. Schotte was gisteren zelf niet beschikbaar voor commentaar. Het is onduidelijk of de oud-premier op dit moment op Curaçao is. Op zijn Facebookpagina heeft hij drie dagen geleden nog een foto gepost van zijn gezin in Colombia.

In de strafzaak Babel tegen Schotte staat ambtelijke corruptie centraal. Eerst het gerecht en later het Hof vonden onder meer bewezen dat Schotte ten tijde van zijn premierschap op Curaçao giften, bestaande uit hoge geldbedragen, had aangenomen van de Italiaanse maffiabaas Francesco Corallo, met het doel hem te bewegen tot het doen van tegenprestaties. Om de herkomst van die bedragen te maskeren heeft hij facturen vals opgemaakt. Ook hebben Schotte en Van der Dijs zich volgens het Hof schuldig gemaakt aan witwassen en het voorhanden hebben van zogenoemde ‘frequency jammers’, die zijn ontworpen voor het veroorzaken van storingen in telecommunicatie.

Mogelijk verzoekschrift naar Europees Hof ‘schendingen van het recht’ | Jeu Olimpio

Schotte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar. Als bijkomende straf werd hij voor een periode van vijf jaar ontzet uit het recht om te worden verkozen bij verkiezingen. Zijn partner kreeg een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk wegens witwassen. Beide verdachten stelden beroep in cassatie in.

In het arrest gaat de Hoge Raad onder meer in op de cassatieklachten die zich richten tegen het door het Hof gebruikte bewijs voor de ambtelijke omkoping. Volgens de verdediging van Schotte zou er geen sprake zijn geweest van giften om de politicus om te kopen, maar dat slechts sprake is geweest van een financiering voor de oprichting van de partij MFK van Schotte.

Het Hof oordeelde eerder dat de geldbedragen ook waarde hadden voor Schotte als deze geheel of gedeeltelijk zijn gebruikt voor de financiering van de op te richten partij. Ook in dat geval is sprake van giften, aldus het Hof eerder. ,,Deze giften werden gedaan om van Schotte in zijn politieke functies onder meer een voorkeursbehandeling te krijgen.”

De Hoge Raad gaf gisteren aan het oordeel van het Hof ‘niet onjuist’ te vinden en ‘ook voldoende gemotiveerd’. Ook de overige cassatiemiddelen in de zaken van Schotte en zijn partner leiden volgens de Hoge Raad niet tot vernietiging van de uitspraken. ,,Beide veroordelingen zijn hiermee definitief.”

‘Politici niet boven de wet’

,,Het arrest van de Hoge Raad is het bewijs dat we in een rechtsstaat leven, waar zelfs politici niet boven de wet staan en waarbij de wet voor iedereen geldt.” Dat is de reactie van premier Eugene Rhuggenaath op het vonnis van de Hoge Raad in de zaak-Babel.

De premier is zich bewust van het feit dat het nieuws in de gemeenschap met gemengde gevoelens wordt ontvangen, maar – zo stelt Rhuggenaath – belangrijk is dat we als burger en als land de wetten en het justitiële proces respecteren. Als mens voelt de minister- president mee met de familie van Schotte. ,,Het is een moeilijke situatie en ik wens ze sterkte toe en hoop dat ze een manier kunnen vinden om dit te verwerken.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Aanloop naar Babel

 1. Aangifte Harry Verstappen tegen Gerrit Schotte
 2. Aanvullende aangifte Harry Verstappen
 3. Anonieme aangifte tegen Gerrit Schotte
 4. Dagvaarding Gerrit Schotte/Cicely van der Dijs

2016 Babel in Eerste Aanleg

 1. Requisitoir Gert Rip
 2. Pleitnotitie Eldon ‘Peppie’ Sulvaran
 3. 11 maart 2016 – Strafvonnis in Eerste Aanleg Gerrit Schotte
 4. 11 maart 2016 – Strafvonnis in Eerste Aanleg Cicely van der Dijs

2017 Babel in Hoger Beroep

 1. Requistoir Liomar Angela
 2. Pleitnotitie Geert-Jan Knoops
 3. Verzoek tot het horen van R. Pellicano, officier van justitie te Milaan
 4. 21 juli 2017 – Strafvonnis in hoger beroep Gerrit Schotte
 5. 21 juli 2017 – Strafvonnis in hoger beroep Cicely van der Dijs

2018 Babel in Cassatie

 1. Conclusie Advocaat-generaal cassatiezaak Babel
 2. Vonnis Gerrit Schotte: ECLI:NL:HR:2018:2157
 3. Vonnis Cicely van der Dijs: ECLI:NL:HR:2018:2158

Bron: Achterkant van Curacao

8 reacties

 1. @BuliBuli, lezen is ook zo moeilijk… Haar opgelegde straf is korter dan 24 maanden en zij heeft nooit een ambt bekleed, dus haar delict is geen integriteitsschending

 2. Waarom heeft de gevangenisstraf van Cicely van der Dijs geen prioriteit?? Dit laat wel duidelijk zien dat er op Curaçao sprake is van een klassenjustitie. Mensen met een hoog economische status worden anders aangepakt dan de gewone burger. Hoe vaak hoor je niet dat mensen direct naar de gevangenis gaan omdat ze primaire levensmiddelen hebben gestolen?? Terecht ook, want crimineel gedrag mag niet worden beloont!. Wat ik wel merkwaardig vind, is dat de gewone burger (massaal) op Schotte stemmen en hem sympathiseren, terwijl deze man niet dezelfde sociale status als de gewone burger heeft.

 3. Waarom heeft de gevangenisstraf van Cicely van der Dijs geen prioriteit?? Dit laat wel duidelijk zien dat er op Curaçao sprake is van een klassenjustitie. Mensen met een hoog economische status worden anders aangepakt dan de gewone burger. Hoe vaak hoor je niet dat mensen direct naar de gevangenis gaan omdat ze primaire levensmiddelen hebben gestolen?? Terecht ook, want crimineel gedrag mag niet worden beloont!. Wat ik wel merkwaardig vind, is dat de gewone burger (massaal) op Schotte stemmen en hem sympathiseren, terwijl deze man niet dezelfde sociale status als de gewone burger heeft.

 4. Hij gaat overigens hooguit een jaartje brommen, met aftrek van goed gedrag, voorarrest, ‘slechte’ gezondheid en dergelijke. Let him go.

 5. Laat hem lekker afreizen naar één of ander achterlijk land waar niemand hem kent, des te langer zijn we van zijn politiek verschoond. Beter dat dan als martelaar drie jaartjes leven als koning van Bon Futuro om er sterker dan ooit uit te komen.

 6. Daarmee zijn de opgelegde straffen van 3 jaar cel voor Schotte en 15 maanden voor zijn partner Cicely van der Dijs definitief. ,,Er is geen ontkomen meer aan”, zo stelt het Openbaar Ministerie in een reactie tegenover deze krant.

  Vooral hem laten afreizen naar een ander land..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties