26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | School kiest eigen opstartwijze

HomeMediaAD | School kiest eigen opstartwijze
Onderwijs schoolkinderen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Niet alle scholen voor funderend onderwijs (fo) zullen maandag op dezelfde manier opengaan, zo blijkt uit een belronde langs de drie grote schoolbesturen op het eiland, het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS), de Vereniging Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) en de Dienst Openbare Scholen (DOS).

Alle scholen zullen een voorzichtige start maken om de leerlingen, ouders en leerkrachten te laten wennen aan het ‘nieuwe normaal’ waarbij rekening wordt gehouden met allerhande regels die in een protocol door de regering zijn voorgeschreven.

Het RKCS geeft leerkrachten de ruimte om daar zo lang als nodig is over te doen, ook het openbaar onderwijs heeft de scholen vrij gelaten in hoe de eerste dagen of mogelijk zelfs weken georganiseerd worden, terwijl de VPCO alleen de eerste twee dagen van volgende week klein opstarten, met uitloop voor die docenten die dit wensen tot en met donderdag om vervolgens woensdag of vrijdag in elk geval volledig van start te gaan met alle leerlingen.

Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van het RKCS, legt uit dat het bij dit schoolbestuur om de meeste scholen gaat op het eiland, waarvan sommige ook in achterstandswijken staan. ,,Wij willen bezien of ouders en leerlingen alle regels wel in een keer begrijpen en of instructies goed zijn doorgelezen. We beginnen met maandag en dinsdag de helft van de klassen, vervolgens woensdag en donderdag de andere helft. Als dit de eerste week goed gaat, kunnen scholen eigenhandig besluiten alle kinderen te ontvangen”, zo legt zij uit.

,,Het protocol zegt weliswaar dat scholen weer volledig open kunnen, maar ik heb met de schoolleiders gesproken die vooral om organisatorische redenen vinden dat niet alle kinderen tegelijk ‘als vanouds’ naar school kunnen komen. We moeten ons namelijk aan een heleboel regels houden, zoals het samenspelen van niet te grote groepen kinderen, het gebruik van de toiletten en het kunnen wassen van de handen. Met kleine kinderen is het lastig om dat allemaal aangeleerd te krijgen en ik ben wel verantwoordelijk voor het goede verloop van alle regels.

Ook menen sommige scholen dat er meer tijd nodig is om na te gaan hoe het gaat met de kinderen, in verband met de (problematische) thuissituatie en de mogelijk opgelopen achterstanden. Leerkrachten willen de tijd hebben om met de kinderen te kunnen praten, over hoe alles gegaan is en hoe ze zich erbij gevoeld hebben. Dat werkt makkelijker in kleinere groepen. Als leerkrachten en schoolhoofden zeggen dat ze het allemaal best moeilijk en ingewikkeld vinden, dan moet ik als directeur ook luisteren naar hun gevoelens en zorgen, want zij moeten het uiteindelijk allemaal uitvoeren. Het uiteindelijke doel blijft om weer volledig te functioneren in het ‘nieuwe normaal’, en liefst zo snel mogelijk, maar wel in het tempo dat de scholen aankunnen.”

De VPCO, die drie scholen voor fo onder zich heeft, stond al op 18 mei in de startblokken, maar moest toch wachten tot 1 juni.

,,Sommige leerkrachten willen eerst oefenen met kleine klassen en andere willen gelijk al volledig draaien. Ook wij houden er rekening mee dat de leerkrachten zich er comfortabel bij moeten voelen. De kinderen uit groep acht zijn ook welkom, ook als ze al dertien jaar zijn. Ik vind het heel belangrijk dat zij het schooljaar toch fijn en goed kunnen afsluiten”, aldus VPCO-directeur Maghalie van der Bunt-George.

Zij stelt dat epidemioloog Izzy Gerstenbluth aangegeven heeft dat zelfs het voortgezet onderwijs open mag omdat hier medisch gezien geen bezwaar tegen is. Maar hier moet bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) eerst akkoord voor zijn.

,,Duurt dit te lang, dan heeft het geen zin meer, terwijl ik ook hier denk dat het heel belangrijk is het schooljaar met de leerlingen goed te kunnen afronden. Onze scholen zijn er in elk geval klaar voor.”

Bron: Antilliaans Dagblad

3 reacties

  1. Voor zover bekend is het idee achter schooluniform dat alle kinderen gelijk zijn en op die manier het verschil tussen kinderen van rijke en arme ouders niet zichtbaar is.

    Aan de uniformen te zien, zijn sommige zo vaak gewassen dat ze hun originele kleur verloren zijn.

    Het probleem is hier wij hebben mensen die zuiver en alleen voor de ‘ paycheck’ eind van de maand werken, of het nou leden van het schoolbestuur is, of die dikke Kleinmoedig allemaal waardeloos.

    Sholen gaan nu open en over een maand of twee beginnen de vakanties, er is totaal geen programma om eerst te evalueren wat voor achterstand sommige kinderen hebben opgelopen en hoe die achterstand weg te werken.

    Het is altijd het zelfde verhaal als mensen een vastcontract hebben worden ze lui, wellicht een idee om ook in het onderwijs met tijdelijke contracten te gaan werken.

  2. Leerkrachten en docenten zitten inderdaad al vanaf eind maart thuis, niet hun keuze. Velen zitten met een schuldgevoel en hebben er de afgelopen weken alles aan gedaan om hun leerlingen alsnog digitaal les te geven.

    Als docent spreek ik vanuit de grond van mijn hart dat ik mijn leerlingen ontzettend mis en al weken sta te popelen om weer te beginnen. Curacao is, met uitzondering van enkele instromers vanuit het buitenland, al enkele weken coronavrij. Waarom al die belachelijke maatregelen? En vooral: waarom kunnen de scholen niet gewoon open? Het “nieuwe normaal” zal in het onderwijs nooit normaal worden. Daar is simpelweg een tekort aan ruimte en/of onderwijspersoneel voor.

    Dat de leerkrachten meer tijd nodig hebben om te wennen aan de nieuwe situatie is een non-argument. Mij is in ieder geval niets gevraagd. Morgen beginnen? Ik ben daar al 2 maanden klaar voor!

  3. De scholen waren dicht 2 en half maanden lang. De meeste kinderen hebben ook thuis weinig tot geen lessen kunnen volgen omdat vele gezinnen geen computer of/en internet aansluiting kunnen betalen en ze zijn niet door de overheid geholpen. Nu zullen ze eindelijk tot 10 juli lessen kunnen volgen in de open scholen. Maar dan komt weer een absurde regeling van 2 dagen in de week naar school en aangepaste kortere tijd. Hoe denken de onderwijs autoriteiten dat de kinderen het verlies van lesuren dat kunnen inhalen? Het wordt het argument gebruikt dat de leerkrachten zich moeten aanpassen aan het ” Nieuwe Normaal”. Deze leerkrachten hebben wekenlang de tijd gehad om zich aan te passen en nu is het tijd om de 5 weken die tot de vakantie over zijn, geheel te gebruiken om hun taak waarvoor ze betaald worden te benutten. Ik ben zelf van de mening dat 2 weken vakantie dit jaar moeten zijn. De kinderen leren al niet te veel in een gewoon jaar, maar veel veel minder in schooljaar 2019/2020. Dus, leerkrachten,handen uit de mouwen steken en les geven de gehele week aan alle school kinderen!! S.v.p. geen excuses!!! Doe uw werk!!!! Bedankt!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties