28 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Scheuring binnen Cft

HomeMediaAD | Scheuring binnen Cft

Lokale leden distantiëren zich van advies Gradus

‘Leningen duwen Caribische landen verder afgrond in’

Lokale leden distantiëren zich van advies Gradus
‘Leningen duwen Caribische landen verder afgrond in’ | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Binnen de Colleges financieel toezicht is er flinke ruzie ontstaan. De lokale leden van Curaçao, Aruba en Sint Maarten ‘distantiëren zich volledig’ van het Cft-advies aan de Rijksministerraad voor liquiditeitssteun aan de Caribische landen.

Dat blijkt uit een uitgelekte brief aan Raymond Gradus, voorzitter van de financiële toezichtcolleges Cft (Curaçao en Sint Maarten) en CAft (Aruba). De brief is getekend door de Cft-leden Gregory Damoen (lid namens Curaçao) en Russell Voges (lid namens Sint Maarten) en CAft-lid Hellen van der Wal (lid namens Aruba).

Niet alleen is hun inbreng, uitgebracht op 6 april, ‘niet dan wel ternauwernood’ meegenomen in het eindadvies aan de RMR in Den Haag en dat hierover ‘geen hoor en wederhoor’ heeft plaatsgevonden. Ook zijn Damoen, Voges en Van der Wal het inhoudelijk oneens met het advies aan de koninkrijksregering, dat door Gradus op 7 april werd ondertekend.

Daarbij is het meest ingrijpende dat, waar Gradus adviseert om Nederlandse steunverlening aan de Caribische landen uitsluitend in de vorm van te verstrekken leningen te laten plaatsvinden, de leden namens Curaçao, Aruba en Sint Maarten menen dat deze leningen de landen ‘alleen maar verder de afgrond in duwen’.

Dit omdat de schuldenlasten en schuldquote verder fors zullen oplopen, ver boven de door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vastgestelde schuld/bbp-ratio van 40 procent voor Small Island Developing States (Sids).

,,Het is om bovenstaande reden dat bij de besluitvorming omtrent de door de landen verzochte steun, de Rijksministerraad mede in overweging dient te nemen, een deel daarvan in de vorm van een schenking te doen.”

Damoen, Voges en Van der Wal komen zelf met een voorstel: ,,Overwogen kan worden alle leningen die boven de door het IMF en het Cft gehanteerde debt/gdp-ratio van 40 procent uitkomen aan te merken als schenking, om zo het streven naar houdbare en duurzame openbare financiën nadrukkelijk te kunnen realiseren.”

De lokale leden zeggen dat door de handelwijze van Gradus en de Nederlandse leden de adviezen van het Cft/CAft aan de RMR ‘onvoldoende de gevoelens van de Caribische landen in de twee colleges weergeven’. Verder herkennen de Caribische leden onvoldoende hun visie en standpunten in de adviezen.

De adviezen van Cft en CAft erkennen onvoldoende de ernst van de situatie in de Caribische landen. ,,De adviezen zijn te eenzijdig gericht op de financiële situatie en houden geen rekening met de maatschappelijke en economische gevolgen”, waarbij wordt verwezen naar een voor de media nog onbekend IMF-rapport over de impact van de pandemie voor Curaçao en Sint Maarten.

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. “Dit omdat de schuldenlasten en schuldquote verder fors zullen oplopen, ver boven de door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vastgestelde schuld/bbp-ratio van 40 procent voor Small Island Developing States”.

    Ik zou graag weten hoe hoog de schuld/bbp-ratio tot op heden is/was voordat het corona probleem opdoemde. Hoger dan 40%? Dit om te weten of de eilandelijke leden van het CFT ( vooruitgeschoven pionnen van de onderscheiden lokale kabinetten ) zo leep zijn om niet alleen de ” extra corona kosten” maar ook die, door eigen wanbeleid, mogelijk al bestaande tekorten door de Nederlandse belastingbetaler te laten betalen.

  2. Huilie doen en naar nederland kijken om onze problemen op te lossen is het enige waar we hier goed in zijn. O ja, en geld over balken smijten en achterover drukken.

  3. Tot op bepaalde hoogte ben ik het met deze leden eens, ongeacht hoe de eilanden in deze situatie zijn beland het bedrag als lening is een onmogelijkheid om te dragen voor de bevolking. De stelling dat de bevolking op democratische wijze aan deze bestuurders is gekomen en dat ze daarmee het onheil over zichzelf hebben afgeroepen is een waarheid.
    Maar als de bestuurders aan de macht zijn gekomen/gebleven door een uitgebreide manipulatie van kiezers en kies systeem zou de bevolking eerder slachtoffer van frauduleuze praktijken als bekrachtiger zijn.

  4. “Lokale leden distantiëren zich van advies Gradus”. Laten we eerlijk zijn de lokale leden werden nooit serieus genomen, Damoen vreet al jaren van twee walletjes. Het kabinet adviseren en vervolgens in het cft plaatsnemen om in te stemmen met maatregelen tegen zijn eigen adviezen.

  5. Damoen, Voges en Van der Wal komen zelf met een voorstel: alle leningen die boven de door het IMF / Cft gehanteerde debt/gdp-ratio van 40 % uitkomen aan te merken als schenking.

    Schenking.
    Meneer Damoen! Waar hebben we deze naam eerder gehoord!

    Vraag de MCB of ze deze financiering willen regelen en willen aan merken als schenking.

    MCB de Banko amigu die al zoveel schrnkingen heeft gehad vsn dit eiland en haar burgers. De Banko amigu die zo keurig met de AML regels omgaat.

    We hebben op 10-10-10 ee schenking gehad, en er is nog nooit zo hard geroofd, geplunderd en/of meegesnoept via projecten door ALLE partijen, als sinds de sanering.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties