30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | ‘Schaarste van medicijnen dreigt’

HomeMediaAD | ‘Schaarste van medicijnen dreigt’
Directeur SVB Philip Martis | Foto Extra

Willemstad – Door een bezuinigingsmaatregel van de SVB maken apothekers op Curaçao zich zorgen dat veel medicijnen straks niet meer beschikbaar zijn. Bovendien vrezen botika’s dat deze maatregel de doodsteek zal zijn voor veel apotheken op het eiland waardoor veel banen op de tocht komen te staan.

Vorige week deelde de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de apotheken (botika’s) mee dat zij per 1 januari 2020 30 tot 38 procent gekort zullen worden op de kostprijs voor geneesmiddelen. Dit zou op jaarbasis resulteren in een bezuiniging voor SVB van 34 miljoen gulden.

De apothekers spreken van een ‘opgelegde bezuiniging zonder enige ratio’ die gevolgen zal hebben voor de beschikbaarheid van verschillende medicijnen en voor de werknemers die werkzaam zijn in deze branche.

De apothekers verenigd in de Vereniging Apothekers en Eigenaren (VAE) geven in een persbericht te kennen dat de SVB de maatregel treft als argument dat er 34 miljoen gulden bespaard moet worden op de kosten voor geneesmiddelen. Maar, zo beargumenteert VAE:

,,Deze astronomisch hoge korting is niet bepaald op basis van de marktsituatie of op basis van een inschatting van wat mogelijk en reëel is, maar met de natte vinger en puur en alleen op basis van de besparing die nagestreefd wordt. De SVB wil dit doorvoeren over de rug van de botika’s die niet eens partij zijn bij het bepalen van het kostenniveau van geneesmiddelen.”

Dit uitgangspunt van de SVB is voor de verenigde apotheken onaanvaardbaar. De VAE legt uit hoe het eraan toe gaat in de geneesmiddelenhandel:

,,Een botika moet een geneesmiddel inkopen voor de prijs waarvoor de groothandel die levert en heeft geen enkele invloed op deze inkoopprijs. Voor haar diensten krijgt de botika slechts een net kostendekkende vergoeding per recept dat wordt afgeleverd (receptregelvergoeding), ongeacht de inkoopprijs. De prijs van een geneesmiddel wordt uiteindelijk bepaald door de importeur van het geneesmiddel, die ook de relaties onderhoudt met de buitenlandse leveranciers. Het is nog onduidelijk of en hoe voldaan zou moeten worden aan de leveringsvoorwaarden. Maar SVB wil dat de botika dus tot 30-38 procent verlies neemt op de kostprijs van geneesmiddelen.”

Een voorbeeld van een veel voorgeschreven middel bij diabetes, levemir insuline wordt nu door de botika voor 184,84 gulden per 5 stuks gekocht. De botika krijgt daarvoor een receptregelvergoeding van 7 gulden plus 1 gulden eigen bijdrage. Vanaf 1 januari zou de botika 38 procent minder terugkrijgen van de SVB, en dus 70,24 gulden verliezen op het geneesmiddel, zo legt VAE uit. ,,Zo kunnen de botika’s hun kosten niet meer dekken en dan hebben zij geen bestaansrecht meer. Dit heeft direct gevolgen voor zowel de hele geneesmiddelenvoorziening als de werkgelegenheid.”

De VAE geeft aan graag mee te denken over beheersing van de medicijnkosten, ‘maar dan op een verantwoorde manier’.

,,De SVB-maatregel van 1-1- 2020 is absoluut de doodsteek voor botika’s. Op grond van wat er in het verschiet ligt, verwachten de apothekers dat al vóór 1 januari 2020 veel belangrijke geneesmiddelen niet meer te krijgen zijn.” Daarnaast valt volgens de apothekers niet uit te sluiten dat, als deze maatregel gehandhaafd wordt, dit kan leiden tot de import van inferieure generieke geneesmiddelen (uit landen als India en Bangladesh), met grote gevaren voor de volksgezondheid. ,,Dan hebben we het nog niet over de massaontslagen die in de lucht hangen, bij zowel botika’s als de groothandel in de geneesmiddelenbranche. Het blijft onbegrijpelijk dat de SVB de botika’s meesleept in deze bezuinigingsronde, in de wetenschap dat de botika’s geen enkele invloed hebben op het prijsniveau van de geneesmiddelen en daar ook niets aan verdienen.”

Bron: Antilliaans Dagblad van 15 november 2019

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Over het algemeen mag op gezondheidszorg en onderwijs nooit bezuinigd worden tenzij er sprake is van verspilling.

    Op zich is diabetes type 2 te genezen, ik ken genoeg mensen die nadat ze gediagnosticeerd zijn, zijn gaan sporten, gezonder eten waardoor ze hun Metformine niet meer nodig hadden.

    Het zelfde hebben we nu met HIV remmers, wij zien regelmatig filmpjes op socialmedia van Curaçaose mannen die orgies met Venezolaanse meisjes hebben. Alles gebeurt puur natuur dus over een tijd lopen de kosten van HIV remmers ook weer uit de hand.

    Dit is geen hoge wiskunde maar als ministers en bestuurders bezig zijn om hun zakken te vullen in plaats van het land te dienen, komt het nooit goed natuurlijk.

  2. de bezuiniging van 34mln is ruim voldoende om het salaris van Martis te kunnen betalen. Misschien kunnen Walle, Betrian en Gilbert Martina nog worden ingehuurd voor advies?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties