27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

AD | SBAB schrikt trustsector op

Inspectie Belastingdienst wenst volledig inzicht in cliëntenbestand inclusief UBO’s

Willemstad – Een recente brief van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB) heeft in de trustsector voor enige beroering gezorgd.

Een nadere toelichting van Fiscale Zaken maakte de bedoelingen en achtergrond helder, maar heeft nog niet tot gerustheid geleid.

Een controlemedewerker van SBAB stuurde eerder deze maand een schrijven uit waarin ‘Waarneming ter plaatse’ wordt aangekondigd. Dat wil zeggen: een bezoek van medewerkers van de Belastingdienst aan trust- en aanverwante kantoren om inzicht te krijgen in de vastlegging van bepaalde gegevens van hun administratie. Die informatie is van belang voor eventueel onderzoek naar de belastingplicht en voor een mogelijk in te stellen boekenonderzoek (winstbelasting, omzetbelasting en loonbelasting).

Wat voor nog méér consternatie heeft gezorgd is de mededeling van SBAB aan de kantoren om binnen een week een lijst van alle cliënten beschikbaar te stellen. Gezien de datum van de brief (13 maart) en de termijn die is gesteld (binnen een week) hadden die lijsten al klaar moeten zijn.

Bedoelde lijst dient in elk geval ter inzage te liggen als de controle ter plekke begint. Bij een bezoek dat tussen nu en het jaareinde kan worden verwacht, zo meldt de brief, moeten ook alle bescheiden van alle cliënten aanwezig zijn. Dit is niet bij alle betrokken trustkantoren in goede aarde gevallen.

De belangenvereniging Cifa (Curaçao International Financial Services Association) zelf streeft samen met de overheid al jaren naar het ‘compliant’ zijn, zodat Curaçao voldoet aan de internationale eisen en standaarden van onder meer de Europese Unie (EU), de Verenigde Staten (VS) en de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso).

Cifa heeft dan ook begrip voor de argumenten van de Belastingdienst voor de ‘waarneming ter plaatse’, maar zet vraagtekens bij de manier waarop dit is voorbereid, wordt gecommuniceerd en aangepakt. De waarneming op locatie is om na te gaan of alle informatie die nodig is voor toekomstige verzoeken om uitwisseling van gegevens – zogeheten ‘exchange of information requests’ (EOI) – ook daadwerkelijk aanwezig is op het Curaçaose adres van cliënt en/of entiteit.

Curaçao ligt onder het vergrootglas van de Oeso. De jurisdictie is nu nog gekwalificeerd als ‘partially compliant’, maar indien het eiland als internationaal financieel dienstencentrum bestaansrecht wil behouden is het stempel ‘largely compliant’ een belangrijke vereiste.

‘Curacao wil compliant zijn’

‘Waarneming ter plaatse’ is een bezoek van medewerkers van de Belastingdienst aan trust- en aanverwante kantoren om inzicht te krijgen in de vastlegging van bepaalde gegevens van hun administratie voor eventueel onderzoek belastingplicht en eventueel boekenonderzoek (winstbelasting, omzetbelasting en loonbelasting) | Jeu Olimpio

De fiscus van Curaçao is in het kader van de internationaal vereiste transparantie en uitwisseling van belastinggegevens bezig met een inhaalslag om alle data te verzamelen. Alleen op die manier kan Curaçao de goedkeuring krijgen van de Oeso en voorkomen dat het op zwarte lijsten belandt.

In verband met de ‘waarneming ter plaatse’ wil de Belastingdienst een veelheid aan informatie. Het gaat dan om een lijst van soms wel 25 verschillende vereiste documenten die van alle cliënten in orde en beschikbaar moeten zijn. Van inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK); tot de balans en de verlies- en winstrekening met terugwerkende kracht tot 2008; bankafschriften van de afgelopen tien jaar; de namen van de aandeelhouders; en hun ID.

In het geval van een Stichting Particulier Fonds (SPF) en trust zijn aanvullende stukken nodig, zoals onder andere een ‘letter of wishes’, verslagen van trustee(s), verslagen van het bestuur vanaf 2008 en zogeheten UBO-verklaringen (‘establishment of the ultimate beneficial owner’).

Volgens de Cifa voldoet het grootste deel van de lokale trustsector al tijden aan deze normen. Er zijn echter nog enkele trustkantoren die hun zaakjes nog altijd niet goed op orde hebben, of weigeren deze beschikbaar te stellen, omdat ze vrezen dat dit ten koste gaat van de business. Door niet-compliant te zijn wordt de sector als geheel echter (imago)schade toegebracht.

Tijdens een vergadering voor de ruim honderd bedrijven die lid zijn van Cifa heeft een functionaris van Fiscale Zaken begin deze week een toelichting gegeven op de brief die bij een deel van de sector voor wat consternatie heeft gezorgd en heeft de medewerker het belang uitgelegd om mee te werken met de Belastingdienst.

De Cifa is op de hoogte van het Oeso- traject waarbij nauwkeurig wordt gekeken of en in hoeverre Curaçao voldoet. Ook dat er verslagen zijn waarin opmerkingen worden gemaakt over de tekortkomingen wat betreft de beschikbaarheid van en toegang tot gegevens over het eigendom. Wel blijkt uit een document in het bezit van deze krant dat de Oeso over de meest recente onderzoeksperiode constateert dat veel verbeteringen zijn waargenomen. De belangenverenging pleit voor een pragmatische benadering en samenwerking van de sector met Fiscale Zaken.

Cifa wil dat duidelijk wordt gemaakt aan de fiscus en aan de Oeso dat informatie die nodig is voor de exchange of information requests (EOI) reeds voorhanden is. De sector zelf maakt zich sterk voor bundeling van krachten en kennis om op efficiënte en effectieve wijze te bereiken wat moet worden bereikt: de internationale vermelding van Curaçao als ‘compliant’.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

  1. Probleem is dat ze bij de BAB geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Dan krijg je 2 jaar wat stagiaires over de vloer die overal kopies van maken en verder niets.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...