26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Rhuggenaath: Gemis aan capaciteit

HomeMediaAD | Rhuggenaath: Gemis aan capaciteit
Premier tijdens VBC-lunch: Zaken bij hun naam benoemen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Soms, als Eugene Rhuggenaath weer eens heel vroeg in Fòrti zit, vraagt de regeringsleider van Curaçao zich weleens af: ,,Welke nieuwe crisis kan er vandaag nog bij komen? We hebben al van alles en nog wat gehad. Maar er móet een reden hiervoor zijn. En de reden is: We hebben een crisis nodig om te veranderen. Veranderen om groei te realiseren.”

De premier was gisteren eregast en spreker tijdens de eindejaarslunch van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC). In een gevulde Atriumzaal van het Renaissance besprak hij, onder de titel ‘Growing forward together’, vooral de Groeistrategie. Maar hij permitteerde zich ook een paar keer persoonlijke uitstapjes, waaruit duidelijk wordt dat regeren een complexe zaak is, vooral als het tegenzit.

Weglopen en het eventueel overlaten aan een nieuw kabinet na de verkiezingen van 2021, daar wil Rhuggenaath niets van horen. Integendeel, hij en zijn ministersploeg van PAR, MAN en PIN willen de besluitvorming versnellen en vooral implementeren.

Vooral dit laatste is – geeft de minister-president ruiterlijk toe – een issue. Het is al moeilijk om dagelijks, terwijl er weer talloze brandjes moeten worden geblust, de focus op de noodzakelijke hervormingen te houden. Maar uitvoeren is helemaal een struikelblok: ,,We hebben de capaciteit gewoon niet altijd.” Dat is geen excuus of smoesje, maar is volgens Rhuggenaath de werkelijkheid.

Er zal dan ook aanvullende technische bijstand aan Nederland worden verzocht. Maar soms is zelfs dát gemakkelijker gezegd dan gedaan, want terecht wordt dan vanuit Den Haag de vraag gesteld wat voor bijstand exact nodig is.

Feit is verder dat de structurele hervormingen doorgevoerd moeten worden in een context en sfeer van begrotingstekorten (hoewel door meevallers 2019 sluitend lijkt te kunnen worden afgesloten, aldus de premier), het snijden in diverse budgetten en een stijgende schuldratio.

,,Het is echter allemaal bekend. There is nothing new really”, sprak hij de aanwezigen toe, verwijzend naar de jongste conclusies en aanbevelingen van het IMF afgelopen maandag: Curaçao kampt met een langdurige recessie als gevolg van de impact van de crisis in Venezuela en – zo voegt het IMF er onmiddellijk aan toe – ‘waardoor de al veel langer bestaande structurele zwakheden van de overheidsfinanciën bloot zijn komen te liggen’.

Curaçao moet daarom ‘hand in eigen boezem steken’, stelt Rhuggenaath, die vindt dat het ook tijd is om zaken bij hun naam te ‘benoemen’ en er niet meer van weg te lopen.

Zoals ten aanzien van de Ontslagwet en de starre arbeidsregelgeving, die door elke studie en analyse weer worden genoemd als stoorfactor voor investeringen, groei en zelfs banencreatie, maar als een heilig huisje geldt waar – als het aan het vakbondswezen ligt – niet aan mag worden getornd.

Bron: Antilliaans Dagblad

8 reacties

  1. “Hoe eerder van Traa weg is hoe beter.”
    @KK: Die indruk krijg ik ook. van Traa was iets te pro-actief voor de zittende klasse omdat hij bereid was voor Giro en ENNIA knopen door te hakken en dat willen op dit eiland niet. Wij laten liever een Insel air langzaam dood bloeden, dan dat wij bereid zijn om de stekker eruit te trekken. Waar wij ook heel goed in zijn, is als de stekker er dan uit gehaald moet worden, wij tijdelijk een buitenlander hiervoor inhuren (zie insel air).

    Iedereen met een beetje verstand en logica kan wel inzien dat de situatie bij Giro en ENNIA op termijn niet houdbaar is, en dat je in zowel personeelsbestand als beloften naar klanten moet gaan korten: die beslissing stellen wij echter liever uit (“want het gaat al zo slecht met de economie”) en als het dan mis gaat, dan halen wij een buitenlander om het vuile werk te doen, kunnen wij die meteen de schuld geven.

  2. …..”heb je eindelijk écht een deskundig persoon op een key-functie, besluit juist die persoon er na 6 maanden mee op te houden (had dat niet Jardim, Leita, Martis, Sluis of Curiel kunnen zijn?)”……

    @CR spijker op de kop. Het schorremorrie dat al de nodige brokken heeft gemaakt (respectievelijk UTS, SVB, BPT, ENNIA) blijft altijd zitten, met drommen (ja) knikkers om zich heen. Hoe eerder van Traa weg is hoe beter. Nu kan het vriendjes kartel weer haar “hanchu pa mi, estrecho pa bo” regime ongestoord uitvoeren.

  3. “Dit vind ik altijd zo een bullshit, kan het niet simpel met een broodje ham kaas en een kopje koffie? Moet het allemaal in een luxe omgeving alleen omdat het niet uit eigen zak wordt betaald?”
    Je slaat de spijker op zijn kop Beflapas! Goed voorbeeld, doet goed volgen maar zolang onze “elite”, “toppers” of hoe je ook wil noemen zich drukker maakt om snoepreisjes, en allerlei vertier wordt het niets met Curacao.
    Het was interessanter geweest als Ruggenaat een reactie zou hebben gegeven op het vertrek van Bob Traa en wat er nu verder met de CBCS gaat gebeuren: heb je dan eindelijk een kundig persoon op een key-functie, besluit nu juist die persoon er na 6 maanden op te houden (had dat niet Jardim, Leita, Martis, Sluis of Curiel kunnen zijn?!)

  4. Maar uitvoeren is helemaal een struikelblok: ,,We hebben de capaciteit gewoon niet altijd.” Dat is geen excuus of smoesje, maar is volgens Rhuggenaath de werkelijkheid.

    Dan moet je de juiste mensen in dienst nemen en niet je dochter of byside.

  5. Kakalaka Walgee! Die aan de lopende snoepreizen verzint om haar kinderen te bezoeken of uitstapjes te maken, Wanneer gaan Ministers eens een sense of shame krijgen en zelf eens betalen voor hun bezoeken aan studerende kinderen.

    Ze is defacto geen haar beter dan een Garcia, Yarzargaray, Zus , CBCS directie kliek of Abdallaha, allemaal schenders van regel # 1 van “bon gobernansia” : Respectvol en zorgvuldig omgaan met de eigendommen van anderen.

  6. Dit vind ik altijd zo een bullshit, kan het niet simpel met een broodje ham kaas en een kopje koffie? Moet het allemaal in een luxe omgeving alleen omdat het niet uit eigen zak wordt betaald?

  7. ……..”Curaçao moet daarom ‘hand in eigen boezem steken’, stelt Rhuggenaath, die vindt dat het ook tijd is om zaken bij hun naam te ‘benoemen’”…..

    Hoe politieke figuren in samenspanning met directeuren zichzelf onbeschofterig verrijkt hebben en zichzelf van alles toegeeigend hebben via dikke bonussen, studiereizen, flut projecten en salarissen?

  8. Curaçao moet daarom ‘hand in eigen boezem steken’, stelt Rhuggenaath, die vindt dat het ook tijd is om zaken bij hun naam te ‘benoemen’ en er niet meer van weg te lopen.

    Dus Rhuggenaath gaat nu snijden in het ambtenaren bestand? Geen Tilly Pikerie meer op de loonlijst? Geen snoepreisjes voor Ministers?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties