AD | ‘Rft blijft nog jaren’

andre-bosman

Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) reageert op het vernietigende oordeel van de Algemene Rekenkamer Curaçao over de Jaarrekening 2013 van Curacao

Den Haag – Als het kabinet Asjes de hoop koesterde dit jaar verlost te worden van het College financieel toezicht, dan is die hoop nu de bodem ingeslagen. Dat kan worden opgemaakt uit de reactie van het Tweede Kamerlid André Bosman (VVD) op het vernietigende oordeel van de Algemene Rekenkamer Curaçao over de Jaarrekening 2013 van het land.

Bosman heeft met stijgende verbazing kennis genomen van het ‘Rapport van Bevindingen’ waaruit blijkt dat er grote twijfels bestaan over de juistheid van een groot aantal posten waardoor de Jaarrekening een verre van getrouw beeld van de werkelijkheid geeft.

,,Maar het bijzondere is, is dat dit geen verrassing is. Het is een herhaling van zetten want zo was het ook al in de jaren ervoor”, aldus Bosman. ,,Ik vind het wel een prettige gedachte dat er op Curaçao in elk geval nog één onafhankelijk landsorgaan is dat met een scherpe blik naar de overheidsfinanciën kijkt.”

Bosman vindt het vooral zorgelijk dat de Rekenkamer er melding van maakt dat de regering heeft geweigerd bepaalde documenten te overleggen.

,,Als je dat hoort, denk je: dat kan niet waar zijn. Bij die posten heeft de Rekenkamer dus niet kunnen controleren of ze kloppen. Dat de regering niet eens heeft willen reageren op het conceptrapport vind ik helemaal beschamend.”

Volgens het liberale Kamerlid zouden bij de Staten van Curaçao ‘alle alarmbellen moeten gaan rinkelen’.

,,De Staten worden op deze manier niet in staat gesteld hun democratische controletaak uit te oefenen. Maar ik krijg de indruk dat men zich er niet druk over maakt.”

Dat doet politiek Den Haag wel:

,,Het Cft zegt voortdurend: ‘Het gaat goed’. Hoe kan het Cft dat zeggen? Ik lees in het verslag van de Rekenkamer dat het Cft nog geen rapport heeft uitgebracht over zaken die betrekking hebben op de jaarrekeningen van 2012 en 2013. Ik weten waarom dat niet is gebeurd. Het Cft hoort er bovenop te zitten. Het kan natuurlijk zijn dat ook het Cft niet de stukken heeft gekregen die het daarvoor nodig heeft, maar dan had ik dat wel willen horen. De Kamer hoort over deze informatie te kunnen beschikken”,

aldus Bosman.

Voor het Kamerlid staat vast dat de Rijkswet financieel toezicht die op dit moment door een onafhankelijke commissie wordt geëvalueerd voorlopig niet zal worden ingetrokken.

,,Dat kan pas als Curaçao en ook Sint Maarten hun financieel beheer structureel op orde hebben. Daarvan is absoluut geen sprake, zo bevestigt het rapport van de Rekenkamer.”

Bron: Antilliaans Dagblad

7 Reacties op “AD | ‘Rft blijft nog jaren’

 1. JM Eustatia

  @Hester | 25 juli 2015 om 11:40 | Beantwoorden
  Is het probleem niet dat er in de Staten lieden zitten die onopgeleid zijn (onder andere een ex MAVO3 premier), nauwelijks Nederlands spreken en geen benul hebben van debet en credit?

  Helemaal mee eens. Als de situatie blijft zoals het was en nu nog steeds is, mag de CFT voor mijn part nog 25 jaar worden gehandhaafd. Maar dan wel in een veel strengere opstelling .
  Ik heb niet veel op met VVDers en helemal niet met Bosman. Maar in dit geval ben ik het 100% met hem eens.
  De controle door de CFT is een ( weliswaar niet 100% ) garantie dat we niet binnen enkele jaren ( wederom) tegen een miljoenen deficit aankijken en het weer de pensionados zijn die voor die misstand moeten opdraaien .

 2. JM Eustatia

  Suriname wordt geregeerd door een moordenaar en internationale drugsdealer
  en is dus per definitie een bananenrepubliek .

  Jammer voor dat prachtige land dat de bevolking zo “naief” is om tot twee maal toe op een moordenaar, die op een internationale opsporingslijst vermeld staat, te stemmen.

  Maar ja in de Afrikaanse bananerepublieken gaat het net zo .

 3. Roadrunner

  Suriname is een fantastisch land, maar zolang het volk er op moordenaars en drugshandelaren stemt blijft het een bananenrepubliek. Waarin die moordenaar/drugshandelaar zijn zoon die inmiddels voor vermoedelijk tientallen jaren in de VS gevangen zit, hoofd maakte van de veiligheidsdienst.

  Ik hoor ook geode berichten over de economie van Suriname, maar lees tegelijkertijd dat de overheid bijna bankroet is.

 4. Jantje (de Wit)

  @Wim
  Bouterse is voor de 2e keer herkozen.
  En ja economisch gaat het goed in Suriname. Helaas kunnen we dat niet ontkennen, degeen die dat wel doet raad ik aan die kant op te gaan en met eigen ogen de vooruitgang te zien. Veel investeringen mn door Nederlandse, Duitse enn Belgische bedrijven, bouw nwe spoorlijn (Ned. bedrijf Strukton) vd luchthaven naar de stad (wat zo’n 2.5 uur scheelt voor passagiers vv)
  Ik kom er in ieder geval graag en vind het een heerlijk vaantieland. Erg opvallend is wel dat vanuit Nederland meer dan 1/4 van de toeristen er hetzelfde over denken.
  Verder I rest my case het is voor mij een oninteresante discussie maar vond het wel leuk even een opmmerking hierover te maken.

 5. Jantje, is in Suriname niet onlangs een moordenaar en drugshandelaar tot president gekozen?

  En u noemt dat enorm veel vooruitgang?

 6. Jantje (de Wit)

  Kan het met een groot gedeelt van uw epistel een zijn.
  Dat Suriname een bananenrepubliek is dat kan ik bestrijden aangezien ik er regelmatig kom en zie hoe enorm veel vooruitgang er geboekt is de laatste jaren.

 7. Is het probleem niet dat er in de Staten lieden zitten die onopgeleid zijn (onder andere een ex MAVO3 premier), nauwelijks Nederlands spreken en geen benul hebben van debet en credit?

  Die regelmatig in de gevangenis zitten (Schotte, Constantia, Jamaloodin) of verdachte zijn (Thode). Die ‘s lands financien moeten beoordelen met als enige werkervaring afwashulp bij de Cactusclubs (Rudney Garmes) of kopieerapparaatbediende bij de politie (Pisas)?

  Inderdaad, zolang het door weinig intelligentie en integriteit gehinderde volk van Curacao op dit soort lieden blijft stemmen dan is de RFT onmisbaar.

  Tenzij Curacao voor onafhankelijkheid van Nederland kiest. De dag dat dat gebeurt wordt in Nederland tot nationale feestdag uitgeroepen en zal Curacao in notime verworden tot de bananenrepubliek die Suriname werd na haar onafhankelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *