26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Regering nodigt ambtenarenbonden uit

HomeMediaAD | Regering nodigt ambtenarenbonden uit
Konket over eis loontrede: Geen besef implicaties coronacrisis | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Dat vijf vakbonden eisen dat de loontrede per 1 mei wordt uitbetaald, maakt duidelijk ‘dat zij niet inzien hoe groot de sociale, financiële en economische implicaties zijn van de coronavirus-pandemie’. Die gigantische gevolgen rechtvaardigen het opschorten van de uitbetaling.

Dat is het standpunt dat MAN-minister Armin Konket van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) gisteren heeft voorgelegd tijdens de Raad van Ministers, de wekelijkse vergadering van het kabinet. Besloten is om de vakbonden die vertegenwoordigd zijn in het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) uit te nodigen voor een vergadering van de ministerraad en dan de sociale, financiële en economische gevolgen van de pandemie voor Curaçao uiteen te zetten en eventuele onduidelijkheden voor de bonden op te helderen. Dat laat Konket desgevraagd weten.

Het gaat om een bedrag van 6,6 miljoen gulden dat zou moeten worden uitgekeerd na een besluit van de Raad van Ministers op 26 februari, nog voor de uitbraak van de coronacrisis. Op het laatste moment en na veel protest uit de samenleving werd vorige maand besloten de uitbetaling op te schorten.

In een brief van 20 april heeft de regering al aangegeven bereid te zijn toelichting te geven op de opschorting van de uitbetaling van de loontreden voor het jaar 2020. ,,De vakbonden zijn niet ingegaan op dit aanbod”, zegt Konket. Wat volgt is een brief van 24 april aan Konket en de Raad van Ministers waarin de vijf vakbonden – Abvo, politiebonden NAPB en SAP, onderwijsbond Sitek en douanevakbond STrAF- stellen dat zij wel begrip hebben voor de huidige situatie, maar desondanks ‘niet akkoord gaan met het voornemen van het land om de uitbetaling van de loontrede 2019 op te schorten’. De bonden beroepen zich erop dat het gaat om ‘een wettelijke en arbeidsrechtelijke financiële verplichting van het Land naar de werknemers’.

De bonden vroegen uiterlijk woensdag 29 april (gisteren, red.) een schriftelijke bevestiging van de regering dat geen uitvoering zal worden gegeven aan het voornemen en ‘dat het land uiterlijk op 1 mei 2020 zal overgaan tot uitbetaling van de loontrede 2019’.

De vakbonden zouden een commissie instellen die onderzoek zou doen naar de gevolgen van de voorzorgsmaatregelen die de overheid moest nemen om een uitbraak van Covid-19 te voorkomen op Curaçao. Daarin zou behalve de loontrede ook de aangekondigde solidariteitsheffing, de nullijn en vroegtijdige uitdiensttreding worden meegenomen. De commissie zou alternatieven aandragen.

Minister Konket probeert al sinds vorig jaar een akkoord te bereiken over ‘de nullijn’, het bevriezen van de ambtenarensalarissen. Dat is nodig voor een evenwichtige overheidsbegroting, een eis van het College financieel toezicht (Cft).

Een nullijn betekent geen periodieke verhoging van het salaris van ambtenaren (de loontrede), geen uitbetaling van de tweejaarlijkse drie-procentuitkering (lumpsum) aan diegenen die de hoogste salarisschaal hebben bereikt en dat de indexering van de salarissen wordt stopgezet.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. Ik geloof niet dat met deze houding van regering en vakbonden de Nederlandse belastingbetaler genegen zal zijn nog maar 1 cent te schenken!
    Nederlandse politici die daar voor kiezen, begaan politieke zelfmoord.

  2. Dat krijg je als je jarenlang aan de eisen van de zogenaamde vakbonden maar blijft toegeven.
    In plaats van 1 vinger geven, eisen de zogenaamde vakbonden 4 vingers en krijgen er dan 3.
    Sluit die oproerkraaiers op of verban ze naar Klein Curaçao.
    @Lapas. Konket zit sinds 2017 in het kabinet voor de MAN, nadat hij tot de verkiezingen van 2016 lid was van de Par en aankondigde de politiek vaarwel te zeggen.

  3. De elite is geboren door een vakbondsdaad. Je zou dus kunnen stellen dat de vakbond de vader van de elite is. Er is in elk geval een innige band. De twee handen zorgen ook voor een onzalig evenwicht als de top zich verrijkt mag er best wel wat bij de werknemers. Als het geen bezwaar is dat de top incapabel is, is dit dus ook geen reden voor ondslag van werknemers. Als de top zich mag drukken voor werk…. Enzovoort. En dan nu als de top niet inlevert hoe kan je dat dan wel verlangen van werknemers? Een probleem is dat dit niet beperkte tot de staats nv’s maar echte ondernemers kregen er ook last van. Heb je gelijk één van de redenen van de slechte internationale concurrentie positie en waardeloze arbeidsethos.

  4. Deze vakbonden hebben geen besef van realiteit. Gevaar voor Curacao.
    Kunnen de leiders van deze gevaarlijke clubjes op de terroristlijst gezet worden om daarna opgepakt te kunnen worden?

  5. Het andwoord op alle noden, en nog iets dommer dan Suriname; olie obligaties uitschrijven om de gaten te dichten. Paar problemen;
    Er is nog niet eens gezocht
    De actuele olie prijs is wat laag
    En het vinden van instellingen die een voorschot willen betalen op olie die er misschien niet eens is. Maar dat zijn slechts formaliteiten. Obligaties op basis van fish farms, of onze rundvlees productie zou net zo goed zijn.

  6. “Dat is het standpunt dat MAN-minister Armin Konket van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) “. Het is inderdaad één pot nat maar deze man zit namens PAR in het kabinet.

  7. “ Ben trouwens zeeeeeeeeeer benieuwd naar de alternatieven van de vakbonden. Iets als de rechten op onze olie nu al verkopen denk ik.”
    Met een negatieve olie prijs moeten de ambtenaren betalen, dus kunnen ze net zo goed salaris en voorwaarden inleveren…

  8. De ambtenarenbonden die alle zin voor realiteit hebben verloren dienen door de overheid op een zijspoor te worden gezet in plaats van met fluwelen handschoenen te worden aangepakt.

    Het Terror Cova virus is vele malen gevaarlijker dan het Corona virus.

    Ben trouwens zeeeeeeeeeer benieuwd naar de alternatieven van de vakbonden. Iets als de rechten op onze olie nu al verkopen denk ik.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties