30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Regering betaalt loontrede níét

HomeMediaAD | Regering betaalt loontrede níét
Kabinet volhardt: Gewoonweg geen financiële ruimte | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Het personeel in dienst van het Land Curaçao heeft gisteren officieel bericht ontvangen dat de uitkering van de loontrede 2020 blijft opgeschort. De ambtenaren krijgen wel vakantiegeld uitbetaald.

Premier Eugene Rhuggenaath zegt desgevraagd dat de regering op dit moment gewoonweg geen financiële ruimte heeft om de 7 miljoen gulden voor de loontrede uit te betalen vanwege het terugvallen van de inkomsten door de gevolgen van de coronapandemie.

,,Als de vakbonden naar de rechter willen stappen, moeten ze dat doen”, luidt het standpunt van de premier. ,,Maar ik vraag mij af of dat moreel verantwoord is. Het is gewoon niet gerechtvaardigd om het geld uit te keren onder de huidige omstandigheden, waarin bedrijven, arbeiders, huishoudens en de meest kwetsbaren onder ons wel de volle impact van de Covid-19-crisis voelen.”

Wat de 18 miljoen gulden aan vakantiegeld betreft, ligt de zaak anders. Daarbij gaat het niet om een verhoging van het inkomen. Het betreft het deel van de bezoldiging waaraan de ambtenaren al een jaar lang bijdragen en waarover belasting is ingehouden. Rhuggenaath:

,,We zitten in een crisis en moeten nog meer zware maatregelen nemen om de kosten van het overheidsapparaat te verlagen, maar we moeten wel redelijk en billijk blijven als goede werkgever.”

De inzet van het overheidspersoneel is hard nodig voor de optimalisatie, efficiency en modernisering van het overheidsapparaat. ,,Dat kunnen we alleen samen met onze ambtenaren bereiken”, zegt Rhuggenaath.

In de circulaire die het overheidspersoneel gisteren heeft ontvangen, schrijft minister Armin Konket van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) dat de regering op 15 april heeft besloten om de uitbetaling van de loontrede 2020 op te schorten in verband met het stilvallen van de economie na de voorzorgsmaatregelen die moesten worden genomen om een uitbraak van de coronaziekte Covid-19 op Curaçao te voorkomen. Uitbetaling van de loontrede is ‘niet haalbaar gezien de moeilijke financiële, economische en sociale realiteit waarin het land zich thans bevindt’.

De regering moest ‘een zorgvuldige belangenafweging maken tussen enerzijds het nu uitbetalen van de prestatiegerichte loonsverhoging aan haar personeel, of anderzijds de schaarse middelen aanwenden ten behoeve van de benodigde steun aan onze maatschappij’.

Na het indienen van de begroting 2021 in september dit jaar ‘zal opnieuw een belangenafweging worden gemaakt’ over de uitbetaling van de loontrede 2020.

Minister Kenneth Gijsbertha van Financiën zei dinsdag nog tegenover deze krant juridisch niet onder de uitbetaling van de periodieke salarisverhoging uit te kunnen, maar gaf ook aan dat er vanwege de coronacrisis wel sprake is van buitengewone omstandigheden. D

e ambtenarenvakbonden alsmede de Centrale Commissie van Vakbonden in het Centraal georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) houden voet bij stuk en eisen, crisis of niet, uitbetaling van de loontrede. Premier Rhuggenaath zegt dat ‘wetgeving in de maak is’ in navolging van het besluit vorige week om vanaf 2021 drie jaar de nullijn aan te houden voor de publieke sector. Dat wil zeggen dat er geen periodiek verhoging van het salaris van ambtenaren wordt toegekend (de loontrede), dat de tweejaarlijkse 3-procentuitkering (lumpsum) niet betaald wordt aan degenen die al de hoogste salarisschaal hebben bereikt en dat de indexering van de salarissen wordt stopgezet.

Bron: Antilliaans Dagblad

9 reacties

  1. @Joep Meloen
    Soms ben ik het met jou eens, maar soms ook volstrekt niet en nu ben je volgens mij echt de weg kwijt. Hoe kom je erbij dat ik niet zou snappen “dat Curacao er absoluut niet kan aan ontkomen de salarissen binnen de overheid te verlagen………….van iedereen !” Uit welk deel van mijn commentaar lees jij dat ik dat niet vind of om in jouw woorden te spreken niet snap? Misschien heb jij moeite met begrijpelijk lezen?

    Als er iemand is die niets liever wil dan een radicale omslag voor Curaçao en te beginnen met het ambtenarenapparaat, dan ben ik het wel. Hervorming van het complete ambtenarenapparaat, het ambtenarenrecht en de arbeidsvoorwaarden gelijk trekken met die van het personeel in andere sectoren. Wat mij betreft moet er een mega bezem doorheen. Evenals de absurde salarissen in overheidsnv’s. Als je vaker had meegelezen, dan had jij mijn visie in deze en op ander gebied niet zo mis geïnterpreteerd.

  2. @ Fox,

    Hetgeen jij kennelijk niet wenst te snappen is dat Curacao er absoluut niet kan aan ontkomen de salarissen binnen de overheid te verlagen………….van iedereen !
    Het vakantiegeld is een begin, maar om het eiland te kunnen laten overleven zal er ook op het salaris moeten worden ingeleverd. Ik kan het je wel voorrekenen, maar dat doe ik wel in de topic over McWilliam wel. Is een lang verhaal, dus zal het je besparen.

    Spijt me te moeten zeggen, maar je zit nog steeds in de pre-corona modus, terwijl die situatie niet meer bestaat. We hebben nu tienduizenden zonder baan, zeer velen zonder inkomen en meer dan 10.000 man die afhankelijk zijn van de voedselbank. Het grootste deel van die 10.000 had voor corona gewoon een baan, dus ook inkomen.
    Alle ambtenaren hebben nu nog steeds hun normale salaris, daar zijn geen inhoudingen op geweest. Al dat salaris komt rechtstreeks uit de pot belastinggeld en die pot is LEEG.
    Curacao moet nu dus geld gaan lenen, of hopen op een gift, om uberhaupt te kunnen overleven. In zo’n geval is het logisch dat je dan de uitgaven gaat verlagen en dat betekent dus salarissen omlaag. Niet leuk, maar wel noodzakelijk. Doen we dat niet dan heeft straks helemaal niemand meer een salaris. Dan krijgen we weer de situatie van eind jaren 90, toen moest Curacao geld lenen bij de banken om de salarissen uit te kunnen betalen en zo kwamen we op rentepercentages van 15 %. Leuk voor je hypotheek als je die mocht hebben.
    Oftewel, je kunt op je strepen gaan staan en eisen dat het vakantiegeld wordt uitbetaald, maar dan kan ik je garanderen dat je het later nog veel harder voor je kiezen gaat krijgen. Dit is geen tijd voor egoïsme, dit is de tijd waar het eiland moet laten zien dat we corona gezamenlijk te boven kunnen komen. En wie dat niet snapt kan maar beter gaan luisteren naar mensen die wel weten wat er nodig is om het eiland te laten overleven.

  3. @Joep meloen
    Zo te lezen snap jij niet dat vakantiegeld gewoon uitgesteld loon is? Daar hebben zowel de werknemer als de werkgever een jaar aan bijgedragen (gespaard zeg maar). Kun je dus niet ongeacht de omstandigheden niet uitkeren, tenzij je een hele slechte werkgever bent.

    Loontrede is in feite een loonsverhoging. Uitbetaling van de loontrede zou in deze crisistijd echt asociaal zijn. Echter, die achterlijke vakbonden die nooit enige constructieve bijdrage aan het geheel leveren, blijven krijsen en eisen. Van solidariteit hebben ze nooit gehoord.

  4. ….”en dus niet een eiland dat een schuld van 5 miljard NAF heeft omdat jij en je regering er geen snars van hebben begrepen”….

    @Joep Meloen: Het is de politieke arrogantie en “gerechtigdheid” waar deze lui door beneveld zijn.

    Het zijn exoerisegewijs niet meer dan luide dorpspolitici die best wat meer bescheidenheid mogen tonen.

  5. Aan vakantie geld van afgelopen jaar mag niet getornd worden. Over volgende jaren kan gekort of onderhandeld worden.
    @Joep Meloen. Solidariteits heffing ok. Hebben we idd gegad. Maar niet uitbetalen van vakantie geld, neen zelfs dat hebben we niet gehad in Nederland. Een greep uit de pensioen kas was al erg genoeg.

  6. En waar wil Ruggenaath die 18 miljoen vandaan toveren ?

    Beste Eugene,

    Voor het geval je het niet begrepen hebt, die 18 miljoen is er niet en zullen er ook niet komen. Wat wel moet worden betaald is eten en drinken voor ruim 10.000 man die momenteel niets hebben. Wat ook moet worden gegarandeerd is het openhouden van het ziekenhuis en dat gaat 24 miljoen kosten heb ik begrepen.
    Wat ook moet worden betaald is de energie voorziening op het eiland, die moet worden gegarandeerd. Dan heb ik het niet over de torenhoge salarissen van de directeuren en aanverwante vrienden. Dan heb ik het ook niet over de veel te hoge salariskosten van het personeel van Aqualectra.
    Wat ook wel handig zou zijn is dat we, na corona, nog een eiland over hebben dat financieel gezond kan worden en dus niet een eiland dat een schuld van 5 miljard NAF heeft omdat jij en je regering er geen snars van hebben begrepen.
    Wat ook moet worden gegarandeerd is onze democratie en daar hoort ook de persvrijheid bij. Momenteel wals je daar met 7 mijlslaarzen overheen en daar zijn wij toch echt niet van gediend.

    Doe ons daarom een lol en STAP OP !
    Ga wat anders doen, ga de hond uitlaten, ga de tuin aanharken, maar laat het regeren van dit land aub over aan mensen die er meer verstand van hebben en die ook beslissingen durven te nemen.

    Advies (en dit is gratis), de vakantie uitkering gewoon met 100 % belasten. Dan betaal je die uit en haal je die meteen weer terug. Dat geld is momenteel op een andere plek veel harder nodig. En kom niet aan met het argument dat het niet kan. Nederland heeft in het verleden zeer veel solidariteitsheffingen en andere tijdelijke heffingen aan de ambtenaren opgelegd om bezuinigingen te kunnen realiseren. En nee, er is niemand van gestorven, iedereen leeft nog. Dat kun je niet zeggen wanneer mensen op het eiland komen te overlijden a.g.v. honger.

  7. ……..“Premier Eugene Rhuggenaath zegt dat er geen financiële ruimte is om de Naf 7 miljoen uit te betalen”……..

    Maar voor de 5 adviseurs per elke Ministers, plus de aanvullende consultants + de Salarissen van 0,5 – 1 miljoen p’ariba van Leila Lasten + Yamil Laten + Franklin Sluis + Gilbert Msrtina, Darrick Jonis, SVB, SELIKOR, CAP, CPA, ISLA directie die letterlijk door de pueblo betaalt worden, is wel geld?

  8. “Premier Eugene Rhuggenaath zegt desgevraagd dat de regering op dit moment gewoonweg geen financiële ruimte heeft om de 7 miljoen gulden voor de loontrede uit te betalen vanwege het terugvallen van de inkomsten door de gevolgen van de coronapandemie.”

    De gast geeft aan 7,000,000 niet te kunnen opbrengen terwijl :

    “De ‘torenhoge salarissen’ leiden al jaren tot veel ergernis in politiek Den Haag. De staatssecretaris hoopt dat de eilanden gaan doorpakken door ‘duidelijke uitspraken’ te doen, ‘met wetten komen en die in stemming te nemen’.”

    Eugene & friends mogen met hun torenhoge salarissen vooral geen hinder ondervinden om hun financiële verplichtingen en staatkundige verantwoordelijkheden na te komen ten koste van hun persoonlijke luxe en weelde.

    Zelfs in Nederland zijn ze hun gedrag zat en zie nu de resultaten van wanbeleid en zelfverrijking, gaat allemaal ten koste van het eiland.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties