31 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Democracy now! | Friday, September 30, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

AD | Record in export voor Green Force

Green Force recycling | Jeu Olimpio

Willemstad – Milieu- en recyclingbedrijf Green Force heeft een recordmaand achter de rug met de export van drie containers met afval. ,,Alle drie de containers waren 40ft containers en zijn verscheept naar verschillende landen voor eindverwerking van de materialen.

In totaal is er 62.000 kilo naar het buitenland verscheept”, aldus het bedrijf, dat schrijft dat recycling geen gouden business is, maar wel bijdraagt aan een schoner eiland, de economie, het milieu, de werkgelegenheid en het tegengaan van de opwarming van de aarde en het behalen van de ‘millennium goals’ van de Verenigde Naties.

,,Een schoner eiland zorgt ook voor een aantrekkelijkere bestemming voor toeristen. Het plastic dat nu geëxporteerd wordt, zal niet meer honderden jaren blijven liggen. We hebben al een tijd geleden vernomen dat de regering van plan is om een ‘waste-to-energy’-faciliteit te bouwen op het eiland. Dat is een afvalverbrandingscentrale waarin ook energie wordt opgewekt. We doen een oproep aan de regering om dit niet te doen. Dit is misschien een tijdelijke oplossing, maar het is niet een duurzame oplossing”, aldus het bedrijf, dat ook uitlegt waarom. ,,De technologie is zeer duur (zeker het filtersysteem) en het produceert dioxines. Dioxines zijn kankerverwekkende stoffen die nooit meer uit het milieu verdwijnen. Verder zorgt verbranding ervoor dat de materialen nooit meer hergebruikt kunnen worden en dus verdwijnen zonder meer te zijn dan een tijdelijke elektrische toevoeging aan het net.”

Door de overbevolking van de planeet worden materialen steeds schaarser en is het dus nodig om de grondstoffen te hergebruiken en niet te verbranden.

,,We weten allen dat Curaçao een afvalproblematiek kent, zoals vele andere Caribische eilanden die ook kennen. Maar op dit eiland gaat het gepaard met een mentaliteitsprobleem dat het alleen maar erger maakt. Als het afval al op de Landfill terechtkomt, heeft men geluk. Met meer dan 3.200 illegale dumpplekken, en wetten zoals de Landsverordening openbare orde die niet gehandhaafd worden, wordt ervoor gezorgd dat de overlast van afval veel meer voorkomt. Het is vele bewuste eilandbewoners en -bezoekers een doorn in het oog.”

Green Force doet een oproep aan de regering om alternatieve oplossingen te hanteren in plaats van het bouwen van een waste-to-energy-faciliteit. Recycling moet beter gefaciliteerd worden, grond vlak bij de haven moet beschikbaar gesteld worden voor recyclingbedrijven.

,,Het zijn namelijk exportbedrijven, dus nabijheid van de haven helpt met de kosten laaghouden. Verder zijn de meeste klanten van recyclingbedrijven dicht bij de economische zones zoals die van Zeelandia, de zuidkust en Saliña. De havenkosten voor bepaalde export-afvalstromen en invoerrechten voor recyclingmachines verlagen zou ook helpen.”

Daarnaast moet milieueducatie meegenomen worden in het onderwijs om mentaliteit en gedragspatronen aan te passen voor de toekomst. ,,Er bestaat al genoeg lesmateriaal op het eiland dat daarvoor gebruikt kan worden.”

Tevens moet er een verbod komen op de import van sommige milieuvervuilende materialen die niet gerecycled kunnen worden, zoals plastic rietjes, plastic bekers, foam en allerlei andere producten waar geen oplossing voor is op het eiland.

,,Als het Curaçao niet in komt, dan hoef je het ook niet op te lossen.”

Green Force benadrukt dat Curaçao in koninkrijksverband het Klimaatakkoord van Parijs heeft getekend en dat een waste-to-energy-oplossing alleen maar meer zal bijdragen aan de uitstoot van het eiland en dit dus een slechtere positie van het eiland zal betekenen om aan de klimaatakkoordeisen te voldoen.

,,De uitstoot van een dergelijke ‘oplossing’ zorgt voor meer opwarming van de aarde, een zeespiegelstijging en uiteindelijk hongersnood door gebrek aan voedsel.”

De organisatie benadrukt ook dat recycling veel meer werk oplevert en bijdraagt aan de exporteconomie.

,,Een economie die nodig is om de tekorten op de balans te compenseren. Het verbranden van afval levert weinig banen en geen export op. Verder is de opwekking van energie uit alternatieve bronnen zoals wind en zon veel schoner. In een duurzame toekomst recyclet men alles wat er te recyclen valt en consumeert men alleen materialen en goederen die biologisch afbreekbaar zijn waarvan de verpakking hergebruikt kan worden.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

1 reactie

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -