31 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 13:43

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Raad van Advies niet tevreden over milieuwet

Milieuminister Suzy Camelia-Romer oneens met adviezen van Raad van Advies

Willemstad – De Raad van Advies (RvA) heeft naar nu blijkt negatief geadviseerd over een tweede versie van een concept-milieuwet omdat er te weinig rekening is gehouden met de adviezen op de eerste versie.

Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerd advies van de RvA. Het plan van de milieuwet is op zich goed. Het doel is namelijk om het verstrekken van uit plastic vervaardigde draagtassen, bekers, rietjes, polystyreen bekers en polystyreen bakken, bestemd voor eenmalig gebruik, te verbieden vanwege het feit dat deze producten het milieu vervuilen.

Maar: ,,In de Memorie van Toelichting (MvT) ontbreekt een onderbouwing om welke reden specifiek voor dit materiaal is gekozen en bijvoorbeeld niet ook voor het verbieden van plastic bestek, borden, vuilniszakken en drinkflessen alsmede polystyreen borden.”

- Advertentie -

De reden voor het wetsvoorstel is dat burgers, bedrijven en de overheid te weinig of onvoldoende doen of hebben gedaan om het aantal milieubelastende activiteiten en -producten terug te dringen, zo blijkt uit de MvT.
Het eerste kritiekpunt van de RvA is dat deze zich afvraagt waarom de conceptwet is ondergebracht bij de Warenlandsverordening. ,,Zowel Nederland als Aruba heeft ervoor gekozen om het verbod op het (gratis) aanbieden of verstrekken van plastic draagtassen niet in respectievelijk de Warenwet of de Warenlandsverordening te regelen”, aldus de RvA.

Op Aruba is het verbod op het aanbieden van plastic draagtassen in de Algemene Politieverordening opgenomen en in Nederland is dit verbod gebaseerd op Europese richtlijnen, op de Wet milieubeheer en het Besluit en de Regeling beheer verpakkingen.” In de tweede versie van de conceptlandsverordening wordt als reden gegeven dat de uitvoeringscapaciteit voor controle en handhaving bij de Warenlandsverordening beter is.

De RvA vindt dit een zwakke motivatie. De warenwetgeving, zo legt de RvA uit, is er primair op gericht om de volksgezondheid op het gebied van de voedselveiligheid te beschermen. Op grond van de Warenlandsverordening is bovendien alleen strafrechtelijke handhaving mogelijk, en niet de mogelijkheid tot bestuursdwang of een bestuurlijke boete.

,,Aangezien het verbod tot het verstrekken van plastic draagtassen en ander plastic en polystyreen materiaal een maatregel is die primair ertoe strekt om het milieu te beschermen is de raad van oordeel dat er een aantal alternatieven bestaan.”

- Advertisement -

De RvA noemt als alternatief de Hinderverordening 1994 en de Landsverordening openbare orde. Maar bij de Hinderverordening onderbrengen betekent een grote aanpassing, veel menskracht en tijd en daardoor veel kosten. Daarom adviseert de RvA het wetsvoorstel onder te brengen bij de Landsverordening openbare orde. ,,Deze landsverordening bevat immers ook regels met betrekking tot de bescherming van het milieu”, zo wordt aangevoerd.

Daarnaast oppert de RvA het idee om een invoerverbod te leggen op plastic draagtassen en ander plastic en polystyreen materiaal en producten waarmee dit vervaardigd kan worden. ,,Verwacht kan worden dat een invoerverbod minder beslag zal leggen op de capaciteit van het handhavingsapparaat”, aldus de RvA.

Na dit aanbevolen te hebben stelt de RvA dat als de initiatiefnemers toch willen afwijken van dit advies, dit in de Memorie van Toelichting (MvT) goed gemotiveerd moet worden. Dit is echter niet naar tevredenheid van de RvA in een tweede versie gedaan.

 

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Raad van Advies. Wie neemt dit orgaan nog serieus zolang de enge creep Flocker van het LOUCHE FCW daar zit. Heeft die zijn miljoen aan de UNA al terugbetaald?

    Had ik al gezegd dat FCW LOUCHE is?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -