AD | ‘Puinhoop’ CBCS voor rekening krant

DNB: ‘Puinhoop’ CBCS voor rekening Financieele Dagblad

Willemstad – Dat Het Financieele Dagblad melding blijft maken van een ‘puinhoop bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS)’ is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) niet een kwalificatie afkomstig van DNB maar geheel ‘voor rekening’ van de genoemde Nederlandse krant.

Dat laat Tobias Oudejans, woordvoerder van de afdeling communicatie van DNB, desgevraagd weten aan het Antilliaans Dagblad. In verband met het besluit vrijdag tot de dagvaarding van Emsley Tromp, de president van de CBCS die in verband met het strafrechtelijk onderzoek tegen hem voor onbepaalde tijd vakantie opnam om het onderzoek niet te verstoren en inmiddels formeel arbeidsongeschikt is, publiceerde ook Het Financieele Dagblad een artikel.

Met daarin onder meer de volgende zinsnede: ,,De verdenkingen tegen Tromp hebben ervoor gezorgd dat De Nederlandsche Bank (DNB) zich grote zorgen maakt over de integriteit van collega-toezichthouder CBCS. Vorig jaar meldde het FD dat DNB extra bevoegdheden heeft gevraagd en heeft gekregen om op te treden op CBCS-grondgebied, omdat het zo’n puinhoop is bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.”

In een gevraagde reactie daarop stelt DNB-woordvoerder Oudejans: ,,Met alle begrip voor uw vraagstelling hebben wij op dit moment niets toe te voegen aan wat wij in november 2016 hebben gemeld in onze publicatie ‘Toezicht Vooruitblik 2017’.” Op pagina 39 daarvan wordt ingegaan op het BES-toezicht (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Sinds 10-10-’10 zijn de BES integraal onderdeel van Nederland, vandaar de verantwoordelijkheid van DNB voor het BES-toezicht. Voor het toezicht op financiële instellingen die actief zijn op de BES is DNB afhankelijk van een goed functionerende en integere Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

,,Dit is een punt van aanhoudende zorg”, schrijft DNB en omschrijft deze zorg als volgt: ,,Naast aanpassingen in weten regelgeving, met name ten aanzien van de inrichting van prudentiële waarborgen (solvabiliteitsfonds en depositogarantiestelsel), zal de inzet er onverminderd op gericht moeten blijven dat de CBCS een betrouwbare en krachtige toezichthouder is.” In het toezicht blijft DNB ‘alert’ op signalen die mogelijk duiden op prudentiële problemen bij (moeders van) bijkantoren van banken en verzekeraars.

,,Het integriteitstoezicht op de BES-eilanden blijft onverminderd gericht op een verbetering van het bewustzijn en de beheersing van integriteitsrisico’s. Instellingen dienen een goed beeld te hebben van de risico’s die zij lopen, zoals witwassen, terrorismefinanciering en corruptie. Een adequate en systematische identificatie, analyse en mitigatie van integriteitsrisico’s staan hierbij centraal. Daarnaast heeft monitoring van transacties en melding van ongebruikelijke transacties bij uitstek onze aandacht.”

Bron: Antilliaans Dagblad / Knipselkrant BearingPoint-KPMG

Een Reactie op “AD | ‘Puinhoop’ CBCS voor rekening krant

 1. Benoeming van Taco Tara Asjes (CV vol verloren rechtszaken en faillissementen) in een niet bestaande functie, zonder vacature dus maar ook zonder sollicitatieprocedure waarin andere kandidaten zich hadden kunnen voegen, tegen een megasalaris.

  Idem dito Zus de Lannoy, nicht van Tromp.

  Tromp die niet meewerkt aan onderzoeken van SOAB en PWC, en de politiek laat het toe.

  Waanzinnige salarissen voor functies als bodes.

  Onderdirecteuren die meer tijd in de Heeren doorbrengen dan op kantoor, terwijl ze 20 keer modaal verdienen.

  Dat mag je een puinhoop noemen.

  Dat mag je porkeria noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *