AD | Plasa Bieu in volle glorie hersteld

Plasa Bieu | Foto Jeu Olimpio

Willemstad – Plasa Bieu, van oorsprong een open marktgebouw in het centrum van de stad, heeft geschiedenis gemaakt als de eerste lokale marktvoorziening, die bovendien na de opening van het nieuwe marktgebouw is veranderd in een cultuurfenomeen door het aanbieden van authentieke lokale gerechten aan zowel eilandbewoners, als -bezoekers.

Dat stelt architect Dito Abbad, van Plan’D2 die belast was met de renovatie van het afgelopen week heropende Plasa Bieu. Maandag is de markt weer open voor publiek. ,,Het economisch belang is aanzienlijk, daar het meer dan dertig werkplaatsen biedt, en een belangrijke afzetmarkt vormt voor lokale landbouw- en veeteeltproducten. Internationaal plaatst het Curaçao op de internationale markt, naast gelijke attracties, zoals in Port of Spain, San José (Costa Rica), Miami, Parijs, Barcelona en Singapore”, aldus Abbad.

Hij legt uit dat vanuit het streven tot een langer behoud en gebruik van het gebouw, Fundashon Marshé de nadruk heeft gelegd op de kwaliteitsaspecten infrastructuur, hygiëne, gezondheid, sfeer en veiligheid. De architect legt uit:

,,De elektra- en ventilatie-installaties zijn volledig vernieuwd. Voor een maximaal hygiëne- en gezondheidspeil is geïnvesteerd in een geheel nieuwe vloer, van dezelfde kwaliteit als toegepast bij het nieuwe ziekenhuis: hygiënisch, duurzaam, en gemakkelijk schoon te houden. Voorts is een gesloten plafond aangebracht ter voorkoming van stofvorming boven de eettafels. De achterkeukens zijn afgesloten tegen ongedierte. Voor een beter verblijfsmilieu is de centrale ruimte voorzien van natuurlijke ventilatie en zoninval door middel van een open nokconstructie in het dak. De luchtkwaliteit is geoptimaliseerd met nieuwe en krachtigere rookafzuigkappen, vrijstaand, dus niet meer hangend, zodat het oude dak behoorlijk ontlast wordt. Ook is de asbesthoudende dakbedekking vervangen door gelijksoortige, maar asbestvrije dakplaten. De verblijfsveiligheid is verbeterd met de nieuwe vloer, en passende brandvoorzieningen.”

Abbad is te spreken over de inzet van het personeel van Fundashon Marshé Nobo en ook andere overheidsorganisaties zoals het Departement van Volksgezondheid, de Arbeids- en Gezondheidsinspecties, het Korps Politie Curaçao, de brandweer, Dienst Openbare Werken (DOW) en Ruimtelijke Ontwikkeling en Planning (ROP).

Bij de uitvoering waren betrokken bouwkundig aannemer Excelco Bouw, Bolidt (nieuwe vloer), the Asbest Specialist (asbestverwijdering), Aquatech (water- en rioolleidingen), Gewi (elektrische installaties en verlichting), Supreme Restaurant Equipment & Supplies (afzuiging en ventilatie, keukenapparatuur), en Curgas (kookgasinstallatie).

Foto Jeu Olimpio

Bron: Antilliaans Dagblad

6 Reacties op “AD | Plasa Bieu in volle glorie hersteld

 1. Het moet wel duidelijk zijn, wie voorrang heeft in de plasa biew, vaak willen toeristen wat lokale gerechten proberen maar alles is druk bezet door vaak dikke ambtenaren dus moeten de toeristen toekijken.

  Eén toerist zei ooit tegen mij, “wat heeft dit voor zin? Ik kan net zo goed een varkensboerderij bezoeken en wat varkens voeren.

  Nou weet ik niet of hij het had over de onhygiënische toestand daar of dat hij wilde zeggen, dat de lokale mensen als varkens vreten.

 2. Roy Rogers

  Heb je de Loko Menki Rooier en Charlie Bolo Cooper ook al daar gezien???

 3. ericlapas

  Vegetarische Roti klinkt goed nooit geprobeerd zal zeker een keer proberen, hoop dat de openingstijden ook wat ruimer zijn. Heb vroeger geprobeerd met wat collega’s uit het buitenland daar te gaan eten toen was het erg druk met die volgevreten ambtenaren en douane die zich lieten omkopen met eten.

 4. Pas een uitstekende vegetarische roti bij Y gegeten. Verder zijn er touletten en kun je je handen wassen. Verder eenlrachtige moderne verbouwing. Kudos hiervoor.
  Advice: zelf ff gaan kijken?

 5. Tussen alle ellende op dit forum ook wat positiefs.

  Keurig opgeknapt, respect.

 6. Mooie verbouwing en een hoop over hygiëne en kwaliteit van de
  keukens en het gebouw. Iemand iets gelezen over de toiletten en mogelijkheden voor de bezoekers om fatsoenlijk hun handen te wassen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *