26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Pijn bij werknemer én werkgever

HomeMediaAD | Pijn bij werknemer én werkgever
Koeiman: Samen voor een verstandige oplossing | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De regering zal vandaag meer duidelijkheid geven over het noodfonds voor bedrijven en zelfstandigen die slachtoffer zijn van de maatregelen om een uitbraak van Covid-19 op het eiland te voorkomen. Daarvoor hebben zich meer dan 1.300 mensen ingeschreven.

Dat zei minister Hensley Koeiman van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) gisteren tijdens een persconferentie van de overheid over de laatste ontwikkelingen rond Covid-19. Koeiman benadrukte dat werkgevers en werknemers samen uit een situatie moeten zien te komen ‘die we niet zelf hebben veroorzaakt’. ,,Iedereen weet dat dit wereldwijd aan de hand is. We moeten een gezonde en verstandige oplossing zoeken op basis van empathie, solidariteit en met verantwoordelijkheid.”

Dat geldt voor werkgevers, maar net zo goed voor werknemers. Want wie nu op zijn strepen blijft staan en een volledig salaris eist, zit straks op de blaren. ,,Wees niet penny wise, pound foolish”, zegt Koeiman. ,,Je hebt er niets aan een bedrijf kapot te maken, want dan verlies je sowieso je baan. Maar een werkgever moet ook niet zomaar personeel ontslaan. Als het bedrijf dan weer kan opstarten, is het de goede, deskundige werknemers kwijt.”

Het ministerie van SOAW wordt overladen met telefoontjes naar nummer 9320 van mensen die vragen hebben over arbeidszaken. De lijnen raakten overbezet en daarom zijn er nu meer medewerkers en toestellen ingeschakeld. ,,Er is veel angst over hoe de belangen van werknemers worden bewaakt”, zegt Koeiman. In hoeverre het ministerie van SOAW in staat is om alle mensen die in problemen raken, te registreren en te helpen, is afhankelijk van hoe lang de crisis duurt.

,,Laten we hopen twee of drie maanden en niet langer”, zegt Dois Gijsbertha van SOAW. ,,Anders zijn de gevolgen nog verwoestender.” Gijsbertha pleit voor een dialoog tussen werkgever en werknemer. Het ministerie treedt op als intermediair in geval van malafide praktijken. Doel is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden. ,,Bel en laat de klacht registreren. Dan ondernemen wij actie zonder de naam van de aangever te noemen.”

Rustig blijven en de wet respecteren is het motto. Gijsbertha benadrukt dat er genoeg bedrijven zijn van goede wil. Hij noemt als voorbeeld een bedrijf dat in overleg met het personeel overeen is gekomen om 75 procent van het salaris uit te betalen. Een importeur van levensmiddelen betaalt een deel van het loon in natura met een pakket aan producten. ,,Doe niets ondoordacht en roekeloos”, zegt Gijsbertha tegen eigenaren van bedrijven. ,,Als we deze uitdaging achter de rug hebben, moeten we weer zie hoe we teruggaan naar een gezonde situatie.”

SOAW heeft de bronnen van onrust gecategoriseerd, zoals: ontslag zonder betaling, werktijdverkorting, verplicht onbetaald verlof, het recht op vakantie verliezen en zonder overleg loonsverlaging. ,,In de wetgeving is duidelijk vastgelegd onder welke condities iemand mag worden ontslagen”, zegt Gijsbertha.

,,Alleen als er een wederzijdse overeenstemming bestaat, kan ontslag volgen, anders moet een vergunning worden aangevraagd. Zo maar naar huis zonder salaris kan niet. Zeker de maand maart moet kunnen worden uitbetaald.”

Uitgangspunt van de bemiddeling door SOAW is dat werkgevers en werknemers samen een oplossing vinden. Maar sommige dingen kunnen gewoonweg niet. Gijsbertha: ,,Iemand die verplicht in quarantaine moet, kun je niet vakantiedagen laten opnemen. Deze persoon is niet ziek en kan er niets aan doen.”

Maar zo zijn er ook werknemers die misbruik proberen te maken van de situatie. Gijsbertha noemt als voorbeeld mensen die een vitale functie uitoefenen. ,,Dan kun je dus niet zomaar thuisblijven. Dat is werkverzuim. We hebben met personeel van een dergelijk bedrijf gesproken en ze zijn terug aan het werk.” Vandaag zal er dus meer informatie komen over de criteria om in aanmerking te komen voor het noodfonds en om welk bedrag het dan gaat.

Minister Koeiman is zich bewust van de pijnlijke situatie. ,,Artiesten, zoals musici, maar ook topsporters, kappers, timmermannen en metselaars”, noemt hij als voorbeeld. ,,Mensen die nooit onderstand hebben aangevraagd, omdat ze niet hun hand willen ophouden, zitten van de ene op de andere dag in de problemen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

17 reacties

  1. ……”Als 1e dient de wet aangepast te worden, vqb het ambtenarenrecht. Niet presterende subjecten, en dat zijn er nogal wat, moet je gewoon eruit kunnen bonjouren”….

    En de mensen die daar ( wetgevers) over gaan @ William die deugen zelf ook niet en zullen zichzelf er nooit met intelligente common sense wetgeving. uitbonjouren.

    Het zij salonsfatsoenisten
    Salonfatsoenisten met mooie beloftes en praatjes tijdens verkiezingen en aandachtsmomenten.
    De zittende, gesettelde , aan de status quo vasthoudende incestpoel van politici en gezagsdragers ís het grote probleem.

    In Franrijk zijn deze figuren ooit letterlijk uit de paleizen getrokken vanwege hun decadente levensstijl terwijl er van alles mis ging.

    Geen verpleegsters , kopieerbeambtes en magazijnbediendes meer, en ook geen directeuren meer met eilandservaring en mentaliteit die er zitten vanwege hun loyaliteit.

  2. Als 1e dient de wet aangepast te worden, vqb het ambtenarenrecht. Niet presterende subjecten, en dat zijn er nogal wat, moet je gewoon eruit kunnen bonjouren. Ik hoop dat nieuwe partijen zich daar hard voor gaan maken, want van dit zootje heeft de burger niets te verwachten!
    Dan denk ik ook aan bepaalde SG’s die niets maar dan ook niets presteren, ik denk aan Lesley Fer die allang als rampenbestrijder -:) een plan van aanpak had moeten maken, want daar wordt de clown vorstelijk voor betaald.

  3. Kenmerken van een politicus: Net doen of je overal verstand van hebt en heel veel letters uit je mond laten rollen en weinig zeggen.

  4. ….”Koei – Man
    ….” Bo’i Man zul je bedoelen.

    Laat hem die 50% korten op zijn in “snelvaarttempo” opgebouwde minister pensioen.

    Dan doet hij echt een offer, ipv die 50% op een salarisbedrag dat hij niet eens in centen waard is.

    Lekker bonus cadeautjes uitdelen met de kerst aan het stemvee, op kosten van de belastingbetaler PR voeren, zodat hij nog eens 4 jaar kan “zitten” en pensioenstapelen……

    Cheap, polítiko bajo, politikeria barata.
    Koeiman, de mannelijke vorm.van Maria L. Peters.
    Ook milionaire en grootgrondbezitster.
    En het volk kreeg niets….

    Ja een roestbak op een fundament van asfalt voor 1 gulden. Waar zij waarschijnlijn ook flink voor gevangen heeft.

    Allemaal corrupt tot in hun “igra”

  5. ……”Koeiman bereid is om 50% van zijn salaris in te leveren”……..

    Omdat hij weet dat het salaris —- of hij het nu wel of niet inlevert —- niet meer te handhaven is en niet meer betaald kan worden.

  6. @jb ja hij wil zelfs 100% inleveren, op het moment dat hij op het vliegtuig zit met zijn familie terwijl er voor de kust van Venezuela een rokende onbewoonbare rotsblok ligt.
    De 50% is als hij het nodig vindt. Zie boven.

  7. Het is algemeen bekend dat ‘the cost of doing business” op Curacao zo wat de hoogste in het caraibisch gebied is. Het is dus niet verwonderlijk dat bedrijven vanwege deze hoge kosten vrijwel onmiddelijk hun grootste kosten post, de personele lasten, proberen te beperken. Geconfronteerd met een starre absurde ontslagregeling en extreem hoge sociale premies kan verwacht worden dat bij langere duur van deze crisis dit tot talloze conflicten zal leiden. Aan onze bestuurders de taak om met visie en kunde innovatieve maatregelen te treffen die nu en in de nabije toekomst de economie overeind houden.

  8. Wanneer gaan koeiman en Gijsbertha zelf een deel van hun salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden inleveren? En kom niet met argument dat deze 2 heren een “vitale functie” vervullen

  9. ……”Regering gebruik je kans om orde op zaken te brengen”……

    Mooier ( heter) moment om het ijzer te smeden krijg je niet.

    Laten we zien of de “leiders” nu wel de “cojones” hebben om in eigen leer te snijden.

    Te snijden in de absurd en totaal onverdiende astronomische salarissen die op deze kleine rock aan de vriendjes en vriendinnetjes van de (o.a. huidig zittende) gezagsdragers.

    Druk de lasten significant, via de lasten van de Lastens, Jonissen, Martinas, Martissen , Zussen delannooys en Sluizen!
    En neem terug wat er doir de Wielsen (MDPT, Cur Huis) Godetts ( nummerbord affaire), Jordains, Yarzagarais en Abdallahs ( BZV) en Camelias ( Ziekenhuis nepotisme, Retainerfees, trainGEN, Ayurveda, politietrainingen en consultancies) is verspild

  10. ,,Als we deze uitdaging achter de rug hebben, moeten we weer zie hoe we teruggaan naar een gezonde situatie.”
    Dat is dus DE strategie. Niet alleen een hoop werknemers maar ook werkgevers leven van paycheck naar paycheck. Geen omzet = geen inkomsten om dan niet te snijden in essentiële kosten berekend lenen. En dat bijna het zelfde als de inkomsten waren. De verwachting is dat dit nog zeker een maand gaat duren dus 2maanden aan inkomsten bij lenen + rente kom je op ongeveer 2,5 maanden die je goed moet maken. Dat gaat niet lukken dit jaar zeker niet voor hun die in de touristen sector opereren. Dus moeten die 2,5 maanden naar het volgende jaar getild worden. En de voorzichtige schatting is dat het daar ook niet gaat. Tegen die tijd wil de bank, na alle coulance, wel zijn geld terug. En is de onderneming alsnog failliet wat, uiteraard ook een verlies van arbeidsplaatsen betekend.
    De strategie : ,,Als we deze uitdaging achter de rug hebben, moeten we weer zie hoe we teruggaan naar een gezonde situatie.” is tekenend voor het inzicht van ons bestuur.

  11. Goed moment om alle ambtenaren salarissen met 25% a 30% te verlagen. Wij kunnen die simpelweg niet betalen.
    Inclusief Curoil , Aqualectra, ministers etc.

    Regering gebruik je kans om orde op zaken te brengen.
    Dit is je kans grijp het.

    Kijk om ons heen. Grote landen als Brazilie, Colombia, etc betalen zulke salarissen niet. En zij produceren tenmintse iets.
    Wij produceren nada.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties