30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | PdVSA moet leveren

HomeMediaAD | PdVSA moet leveren
Rechter legt dwangsom op van 1 miljoen dollar per dag | REUTERS/

Willemstad – De beslagen van ConocoPhillips op Refineria Isla worden opgeheven voor zover dat nodig is met het oog op de elektriciteits- en brandstofvoorziening op Curaçao. Dat heeft de rechter op Curaçao gisteren in kort geding bepaald.

In de zaak die is aangespannen door Refineria di Korsou (RdK), Curaçao Refinery Utility (CRU) en Aqualectra nv is het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA de verliezende partij. De rechter veroordeelt PdVSA ertoe om binnen veertien dagen na dagtekening van het vonnis, 18 mei 2018, de levering van ruwe olie en de voor de productie van brandstoffen benodigde grondstoffen te hervatten.

Tot de dag dat het contract met PdVSA voor de huur van de raffinaderij op Curaçao in 2019 afloopt, moet de levering van olie en grondstoffen doorgaan. De rechter verbiedt PdVSA de levering te staken op straffe van een dwangsom van 1 miljoen dollar voor elke dag of gedeelte van een dag dat het bedrijf de contractueel vastgelegde afspraken over de levering van olie en grondstoffen niet nakomt. De maximumboete is vastgesteld op 100 miljoen dollar.

De rechtmatigheid van de beslaglegging van ConocoPhillips kan niet worden betwist, aldus de rechter. Het Land Curaçao, dat zich bij de eisende partijen voegde, betoogde dat de vordering van 2 miljard dollar onrechtmatig is, en dat de claim in werkelijkheid ‘slechts’ 498 miljoen dollar bedraagt. Deze stelling is door de rechter verworpen: ,,De vordering van ConocoPhillips is bij arbitraal vonnis bevestigd en staat niet ter discussie.”

RdK, CRU, Aqualectra en het Land hebben wel met succes betoogd dat de beslagen op korte termijn ontwrichtende gevolgen hebben voor de Curaçaose samenleving en economie. De beslagen hebben ertoe geleid dat PdVSA het transport van ruwe olie naar Curaçao heeft gestaakt, met als gevolg dat Isla niet meer bevoorraad wordt en dus geen geraffineerde brandstof meer kan leveren zodra de huidige voorraad is uitgeput. CRU, Aqualectra en Curoil betrekken een groot deel van de voor hun bedrijfsvoering benodigde brandstof van Isla.

,,Alternatieve bronnen zijn kostbaar”, aldus de rechter. ,,De beslagen zullen dus uiteindelijk tot gevolg hebben dat de distributie van brandstof en elektriciteit in gevaar komt. De Curaçaose samenleving zal dus ernstige nadelige gevolgen ondervinden van een commercieel conflict tussen twee, veel grotere partijen, waar die samenleving niets mee te maken heeft.”

ConocoPhillips heeft gewezen op haar belang om de vordering op PdVSA te kunnen verhalen, en heeft aangevoerd dat er, gezien de situatie in Venezuela, geen mogelijkheid is om daar beslag te leggen op vermogensbestanddelen van PdVSA, maar wel op belangen van PdVSA in de Cariben. In essentie ging het kort geding om het gewicht dat moet worden gehecht aan de belangen van ConocoPhillips enerzijds en die van Curaçao anderzijds.

Het gerecht is van oordeel dat de belangen van de Curaçaose bevolking in de gegeven omstandigheden zwaarwegend zijn. ,,Een commercieel geschil tussen twee partijen van een omvang als hier aan de orde rechtvaardigt niet dat een gehele samenleving ontwricht wordt”, zo oordeelt de rechter.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties