AD | Overleg over de buit

Bietu gelden van 72,5 miljoen gulden te verdelen onder Curacao en USA

Bietu gelden van 72,5 miljoen gulden te verdelen onder Curacao en USA

Willemstad – Het Openbaar Ministerie (OM) is momenteel in gesprek met de autoriteiten van de Verenigde Staten om te kijken hoe het bedrag op de Amerikaanse rekeningen van loterijbaas Robbie dos Santos over de twee landen kan worden verdeeld. 

Dat melden welingelichte bronnen tegenover het Antilliaans Dagblad.
Sinds 2012 rust er een beslag op de rekeningen van Dos Santos. Op 1 april van dit jaar werd het totaalbedrag van 72,5 miljoen gulden door het Gerecht in Eerste Aanleg verbeurd verklaard. Dos Santos stond toen in de zaak Bientu onder andere terecht voor belastingontduiking en witwassen.

Volgens een regeling tussen de twee landen zou het bedrag waar beslag op is gelegd gelijk moeten worden verdeeld. Het Openbaar Ministerie wil echter trachten het percentage waar Curaçao recht op heeft, namelijk 50 procent, te verhogen.

Hoewel de Verenigde Staten hier vooralsnog niet mee heeft ingestemd, heeft het land zich – volgens informatie waar deze krant over beschikt – wel bereid verklaard dit intern te bespreken. Lees verder op Antilliaans Dagblad

Bij akkoord om het percentage voor Curaçao te verhogen, zullen hier naar verwachting wel voorwaarden aan worden gekoppeld; zo zal de Verenigde Staten zelf mogen beslissen hoeveel geld Curaçao extra krijgt en ook zal het land kunnen aangeven waar het extra geld voor moet worden ingezet.

Dit zou de eerste keer zijn dat Curaçao in onderhandeling is met de Verenigde Staten om het bedrag dat het land rechtmatig toekomt, te trachten te verhogen. Bronnen melden dat er reeds verschillende gesprekken tussen het OM en de Amerikaanse autoriteiten hebben plaatsgevonden. Ook zou er vanmiddag over dit onderwerp een gesprek plaatsvinden tussen minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) en het OM.

De helft van het totaalbedrag waar Curaçao in ieder geval recht op heeft, zal worden gebruikt om de achterstallige belasting van Dos Santos te betalen, zo melden de welingelichte bronnen. Een ander deel zal ten behoeve van criminaliteitsbestrijding worden ingezet.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 Reacties op “AD | Overleg over de buit

  1. Abraham Mossel

    Moet toch zeer doen om zo’n geld bedrag ( 72,5 miljoen) kwijt te raken, ondanks dat hij het weer in een paar jaar terug heeft verdiend.

  2. Snel regelen, voordat de vadsige luie Wilsoe zich uit zijn stoel hijst en weer een brief gaat schrijven voor zijn baas Robby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *