27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | Overleg Isla gestaakt

HomeNieuwsAD | Overleg Isla gestaakt
zwarte lijst-vonnis
Hervatting rechtszaak Clean Air Everywhere en SMOC bij rechter

Willemstad – Zowel de Milieudienst als het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur is al weken niet bereikbaar voor overleg over de aanpak van de uitstoot van de Isla. Dat zegt Marc Verkade van Clean Air Everywhere.
Daarom dient deze stichting maandag samen met stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) een verzoek in bij de rechter om het kort geding dat voor 31 augustus gepland stond eerder te hervatten. Verkade vindt de houding van de Milieudienst en het ministerie ‘onbeschoft’ en ‘onfatsoenlijk’.

Rechter Peter van Schendel stelde in juni dit jaar tijdens de eerste zitting van het kort geding dat alle partijen met elkaar om de tafel moesten gaan. Een eerste gesprek heeft daadwerkelijk plaatsgevonden en is volgens Verkade naar tevredenheid verlopen. Daarna werd het stil.

,,Dat is spijtig, ik had gehoopt dat naar aanleiding van de prettige gesprekken die er zijn geweest ook de overige actiepunten uitgevoerd zouden worden. Het eerste punt, namelijk een rapport opstellen, is gelukt. Maar daar is het bij gebleven.”

Een van de andere punten is dat Clean Air Everywhere en Smoc inzage zouden krijgen in dat rapport. Vooralsnog is dat niet gebeurd. De eisers stelden in juni dat er onderzoek gedaan moest worden naar de groene aanslag en andere vervuiling in Wishi Marchena en omringende wijken.

,,Ook de afgelopen weken is de stank en vervuiling weer enorm. De maat is vol, maandag dienen we het verzoek in dit kort geding zo snel mogelijk weer te hervatten.”

Afgelopen donderdag zou er een ontmoeting plaatsvinden tussen het ministerie, dat vertegenwoordigd zou worden door de Milieudienst, en de stichtingen. Omdat er geen gegevens werden overlegd, is dit overleg opgeschoven naar komende dinsdag.

,,We hebben het verzoek neergelegd dan uiterlijk vandaag (gisteren, red.) vijf uur in de middag de gegevens te krijgen, dat is niet gebeurd. Er is geen contact meer geweest, er is totale stilte van de kant van de Milieudienst en het ministerie.”

Deze vierde bijeenkomst, die dus niet is doorgegaan, was voor de stichtingen belangrijk. Verkade gaf eerder al aan dat ze, naar hun mening, nog geen toereikend antwoord hadden gekregen van het ministerie. Hij liet toen weten dat als er geen concrete afspraken werden gemaakt in deze bijeenkomst, de stichtingen de rechter zouden vragen tijdens voortzetting van het kort geding op 31 augustus een vonnis uit te spreken.

Ondertussen zijn de resultaten van het onderzoek van TNO naar de groene smurrie volgens Verkade bekend. Op de vraag wat er in de groene aanslag zit is daarmee een antwoord gekomen. Nu moet dit antwoord volgens de stichting binnen twee weken worden gedeeld met de bevolking.

Minister Ben Whiteman (PS) van Milieu en Tico Ras van de Milieudienst waren gistermiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

4 reacties

  1. Wat te denken om het asvaltmeer eens in de jens te steken,zijn we in één klap af van het hele zooitje, en zal er weinig meer te uit te stellen zijn. Het enigst wat ik dan heel erg vindt is dat Cooper dan wachtgeld gaat ontvangen in plaatst van salaris die hij al 20 jaar ontvangt zonder een slag werk gedaan te hebben. Wat een zooitje eigenlijk hier hé mensen op Curacrim.

  2. de rechters hier zijn een stelletje softe figuren zonder ruggengraat.
    of ze zijn in deze klein gemeenschap ook omgekocht of chantabel gebleken.
    maar mijns inziens deugen ze geen van allen.
    zodra er maffia figuren voor de balie verschijnen, zijn het lafaards..
    alleen jan met de pet wordt wel normaal veroordeelt.
    maar als je Schotte heet of Dos Santos of van dijs of noem maar op.
    dan wordt je met fluwelen handschoentjes aangepakt.
    De hele zogenaamd elite heeft vrijspel op dit eiland.

  3. De rechter zou onmiddelijke zonder pardon sluiting moeten eisen zoals ook in Nederland of Duitsland zou gebeuren, tot de raffinaderij orde op zaken gesteld heeft en dit aan de hand van Audit kan aan tonen. Daar deze raffinaderij in de tachtigerjaren al afgeschreven was is dit alleen tegen enorme kosten te bewerkstelliggen, ze hebben heden al de eene na de andere breakdown, hetgeen duidt op breakdown maintenance met alle risico’s van dien. Een complete shutdown zal andere problemen zoals aanvoer van gas benzine en diesel veroorzaken doch deze producten kunnen ook van andere raffinaderijen geimporteers worden zonder noemenswaardige verhogingen want deze is met de huidige productprijs al ingecalculeerd zie een barrelprijs van onder de $50

  4. Natuurlijk is het stil en weer over, de met veel tam tam aangekondigde gesprekken zullen trouwens altijd inhoudsloos blijven als men niet eens wat gaat doen! Maar dat kost geld dus gebeurt er niets afgezien van de vraag wie dat zou moeten betalen. Er wordt vooral van de kant van de regering van alles toegezegd, maar het resultaat is niets nada nakkes zoals gewoonlijk hier. Rekken en nog een rekken. Deze rechter heeft beloofd er boven op te blijven zitten, ik hoop dat er nu eens snoeihard wordt uitgehaald naar degenen die alweer bezig zijn om het op de lange baan te schuiven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties