29 C
Willemstad
• dinsdag 26 oktober 2021 21:02

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Ook Senaat akkoord met ingreep Statia

Ook Senaat akkoord met ingreep Statia

Den Haag – Nadat de Tweede Kamer gistermiddag met algemene stemmen zijn zegen gaf aan de vervanging van gedeputeerden, Eilandsraadsleden en de gezaghebber op Sint Eustatius door een regeringscommissaris, volgde in de avonduren de eveneens unanieme instemming van de Eerste Kamer.

Daarmee is de machtsovername door Den Haag met ingang van vandaag een feit. Ook de senatoren waren opvallend eensgezind: alle fractiewoordvoerders betreurden het dat ex-minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de relatie met het openbaar bestuur op Statia zo heeft laten escaleren dat het tijdelijk uitschakelen van de lokale democratie op het eiland noodzakelijk is.

De partijen waren het er ook hartgrondig over eens dat staatssecretaris Raymond Knops (CDA) ervoor moet zorgen dat de bevolking binnen de kortste keren concreet merkt dat er een einde is gekomen aan de jarenlange verloedering, zowel in fysiek als moreel en sociaalmaatschappelijk opzicht.

- Advertentie -

Kees Kok (PVV) beet het spits af met het verwijt dat het vorige kabinet te lang te passief is gebleven, maar ‘beter laat dan nooit’, zei hij. Hij toonde zich sceptisch of het Nederland gaat lukken de cultuur om te buigen. ,,Uiteindelijk is Statia beter af buiten een geforceerde neokoloniale structuur.”

Frank van Kappen (VVD) betoogde dat ‘niemand en niets boven de wet staat en dat geldt ook voor Sint Eustatius’. Voor zijn partij is ‘de maat vol’, maar ook hij concludeerde dat Den Haag de kwestie te lang op zijn beloop heeft gelaten. Peter Esser (ChristenUnie):

,,We hebben te lang toegekeken en gedoogd. Dat mogen wij onszelf aantrekken. Het eiland is vervallen in nepotisme met de bevolking als grote verliezer.”

Ruard Ganzevoort (GroenLinks) sprak van een paardenmiddel om een einde te maken aan ‘machtsmisbruik door een klein groepje ten koste van de bevolking. Hij benadrukte dat er met het realiseren van zichtbare verbetering ‘meters moeten worden gemaakt’ en er haast moet worden gemaakt met het vaststellen van een sociaal minimum.

- Advertisement -

Sophie van Bijsterveld (CDA) verweet het vorige kabinet een lakse houding. Zij wees er op dat diverse bewindslieden de kritiek en waarschuwingen van de Eerste Kamer hebben genegeerd. Van Knops verwacht zij beter dan diens voorganger. Van Bijsterveld gaf de staatssecretaris mee niet alle Statiaanse politici over een kam te scheren want het is in haar ogen goed om degenen met ‘het hart op de juiste plaats’ een rol te geven bij het herstel.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 25 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tickets naar Curaçao rond kerst kunnen oplopen tot boven de 10.000 gulden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Wie rond de kerstdagen naar Curaçao wil vliegen moet zijn vluchtdagen zorgvuldig uitkiezen. Ga je in het nieuwe jaar terug, dan kunnen de prijzen...

PBC | Toeristische sector Curaçao bezorgt over QR-code

Persbureau Curacao De toeristische verblijfssector op Curaçao maakt zich zorgen over de onlangs aangekondigde maatregelen rond de invoering van de QR-code. Die is te abrupt ingevoerd. Chata, die...

PBC | Aantal vaccinaties op Curaçao passeert de grens van 100.000

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Op Curaçao is dit weekend de 100.000 bewoner gevaccineerd. Het gaat om de eerste prik. Bijna 92.000 van hen hebben inmiddels een tweede prik...

DolfijnFM | Premier Aruba ontkent banden met lokale drugskartels

De premier van Aruba, Evelyn Wever-Croes ontkent geruchten dat zij hechte banden heeft met de lokale drugsmaffia. Die zou geleid worden door haar familie. De geruchten werden verspreid...

DolfijnFM | Maar een persoon positief getest

Vandaag slechts één positieve test op bijna 1400 afgenomen coronatests. Met veertien patiënten die hun isolatie mochten beëindigen komt het totaal aantal actieve cases in Curaçao op...
- Advertentie -